Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Slappna av i gungan – musiker Aino Venna och cirkuskonstnär Ilona Jänttis nya verk är tillägnat det parasympatiska nervsystemet

Dela

Ainoa Vennas och Ilona Jänttis nya verk Keinu ger publiken chansen att för ett ögonblick kasta loss från vardagens brådska. Föreställningen, som har sin premiär på Kulturcentret Caisa den 19 november, kombinerar luftakrobatik med musik genom hypnotiskt gungande i gungor.

Aino Vennas och Ilona Jänttis verk Keinu är den första delen av en trilogi som är skapad kring gungor. Foto: Ulla Kokki.
Aino Vennas och Ilona Jänttis verk Keinu är den första delen av en trilogi som är skapad kring gungor. Foto: Ulla Kokki.

Det multisensoriska verket Keinu skapar en meditativ, intim stämning i Caisas teatersalong. Föreställningens syfte är att ge åskådaren en hypnotisk andningspaus från den kaotiska världen utanför. Ilona Jänttis utrustning är för alla från barndomen bekanta gungor av rep och plankor, som hänger från taket och ger inspiration för luftakrobatik. Aino Vennas musik är drömlik och vandrar fritt.

”Vi ville skapa en föreställning som är lätt att nå, som alla kan slappna av invid och låta tankarna flyga fritt och vid behov somna in i en säker och meditativ omgivning” berättar konstnärerna.

”När vi började bygga på föreställningen fokuserade vi särskilt på gungornas hypnotiska gungande, som vi på ett eller annat sätt alla är bekanta med från barndomen. Vi har blivit så inspirerade att vi planerar en hel trilogi kring gungor. Den andra delen visas om ett år i Esbo moderna konstmuseum, och trilogin får sitt slut sommaren 2022 i ett gemensamt verk i förorten Luka i Prag."

Jäntti & Venna är en duo av cirkuskonstnär-koreograf Ilona Jäntti och kompositör-solist Aino Venna. I deras verk är plats och utrymme utgångspunkter som skapar nya dimensioner i föreställningar som kombinerar cirkus och musik. Jäntti & Venna har arbetat tillsammans sedan år 2015 och har uppträtt runtom Europa.

Aino Venna är en kompositör och solist med en bred bakgrund i tvärkonstnärligt arbete både inom och utom landet, särskilt i Frankrike. Hennes verk behandlar ofta snittet mellan ljus och skugga och människan minimala men ömtåliga roll i kosmoset. Venna har fokuserat på en ny skiva som kommer ut 2021 samt på nutidscirkus, scenkonst och öppen stadskultur.

Ilona Jäntti som belönats med Suomi-priset är en cirkuskonstnär och koreograf specialiserad på luftakrobatik, och som redan under två decennier forskat i sin grens utrustning, konventioner och användning av plats. Hon är en av grundarna av den helsingforsiska gruppen Ilmatila, utöver vilket hon ofta samarbetar med bl.a. gruppen La Tribu Performance från Panama. Hennes arbete utgår från rummet och platsen och hon närmar sig luftakrobatik via rörelse, visuella uttryck och kontakt.

Keinu har skapats i samarbete med Näkövammaisten Kulttuuripalvelu Ry. Uppträdandena den 24 och 25 november syntolkas. Genom syntolkning försöker man förmedla en teaterföreställning i ord så att en blind person eller en person med synnedsättning kan bli delaktig och uppleva föreställningen på lika villkor som en person med normal syn.

Längd: 60 minuter 
Biljetter: 10/6 euro 

Föreställningar:
tors. 19.11 kl. 19 (premiär) 
fre. 20.11 kl. 19 
lör. 21.11 kl. 19 
sön. 22.11 kl. 15 

tis. 24.11 kl. 19
ons. 25.11 kl. 19
tors. 26.11 kl. 19

Caisa, Ekogatan 4 B, Helsingfors
www.caisa.fi

-------------------------

Bästa reporter, välkommen till föreställningen! Pressbiljetter fås via Caisas kulturproducent Jaana Lindman, jaana.lindman@hel.fi.

Nyckelord

Kontakter

Kulturproducent
Jaana Lindman
050 551 3355, jaana.lindman@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
Kulturcentret Caisa

Projektplanerare
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
kommunikations- och marknadsföringstjänster

Bilder

Aino Vennas och Ilona Jänttis verk Keinu är den första delen av en trilogi som är skapad kring gungor. Foto: Ulla Kokki.
Aino Vennas och Ilona Jänttis verk Keinu är den första delen av en trilogi som är skapad kring gungor. Foto: Ulla Kokki.
Ladda ned bild
I Aino Vennas och Ilona Jänttis verk Keinu sammanförs drömlik musik och hypnotisk luftakrobatik med gungor. Foto: Ulla Kokki.
I Aino Vennas och Ilona Jänttis verk Keinu sammanförs drömlik musik och hypnotisk luftakrobatik med gungor. Foto: Ulla Kokki.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pirkkolaan 18.9. avattava uusi energiatehokas jäähalli tuo helpotusta Helsingin haastavaan jäätilanteeseen17.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Pirkkolaan avataan uusi energiatehokas jäähalli 18.9. Pirkkolan jääpyhättö on perinteisesti ollut kovassa käytössä ja käyttäjiä ollut vuosittain noin 150 000. Uuden jäähallin myötä kävijämäärän odotetaan nousevan vuositasolla noin 170 000 henkilöön, joka tulee osaltaan helpottamaan Helsingin haastavaa jäätilannetta. Jäähallin rakennuskustannukset ovat noin 17 miljoonaa euroa. Rakennuksessa on hyödynnetty uutta rakennustekniikkaa, jonka avulla voidaan saavuttaa jopa 60 prosentin energiatehokkuus vanhaan halliin verrattuna. Hallin auetessa kaupunkilaiset ja jääurheiluväki pääsevät nauttimaan modernin jäähallin tarjoamista olosuhteista.

Herttoniemienrannan kentälle suunnitellaan tekonurmea14.9.2021 11:11:57 EEST | Tiedote

Herttoniemenrannan liikuntapuiston kivituhkakenttä halutaan uudistaa monikäyttöiseksi harjoitus- ja pelikentäksi. Hankkeen takana on urheiluseura Puotinkylän Valtti, joka ehdottaa, että seura vuokraa alueen Helsingin kaupungilta ja asentaa kentälle jalkapalloilun tarpeisiin sopivan tekonurmimaton keväällä 2022. Kaupunkilaiset voivat tutustua ja kommentoida suunnitelmaa kerrokantasi.fi-alustalla. Helsingin kaupungin liikuntapalvelut järjestää aiheesta myös keskustelutilaisuuden asukkaille ja muille sidosryhmille ke 29.9. klo 17–18.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum