Oy Snellman Ab

Snellman’s development remains steady

Jaa

In 2017, Snellman Group’s operating result was slightly below the previous year, at EUR 11.8 million (-2.5%). Turnover remained at the previous year’s level, at EUR 296 million (+ 0.1%). Raw material shortages clearly slowed down sales growth, especially in Meat Processing. Despite this, we increased our market share in almost all product groups, for both Ready Meals Finland and Meat Processing.

Of the Group's business areas, turnover was highest in Pet Food (+29%), Panini (+5%) and Ready Meals (+3%). Due to raw material shortages, Meat Processing did not fully meet demand, and net sales growth was down to 1%. In the Food Service business area, net sales declined by 11%. The past year for the business area was marked by the optimisation of the product range, and the desire to move sales to increasingly processed products.

The expansion of the Kokkirtartano factory in Kerava was completed, and production was fully underway in the autumn of 2017. This was Snellman Group’s most significant investment of the last few years, with a total value of EUR 10.5 million. Snellman Group’s total investments for 2017 were EUR 14.5 million.

In Sweden, we significantly increased sales of Panini and the Pet Food MUSH. By contrast, our Ready Meals company Carolines Kök faced sales difficulties, and these partly affected our strategic approach to domesticity for broiler and meat. In line with our policy, we only use Finnish broiler and meat in Finland, and in Sweden only Finnish or Swedish broiler and meat.

The general economic situation in our home markets of Finland and Sweden strengthened over the course of the year. At the same time, high quality and domesticity are becoming increasingly important to consumers in guiding their purchasing decisions. Continuing to follow these trends will ensure that Snellman continues to have good growth prospects. We also want to safeguard the continuation of Finnish primary production, and the availability of domestic ingredients.

Snellman Group’s balance sheet improved from the year before, and the degree of indebtedness decreased. The Group’s equity ratio increased to 46.4% (42.8%). At the end of 2017, Snellman had 1,500 (1,342) employees.

“We can be fairly satisfied with our 2017 figures. We believe that in 2018 we will increase our turnover more strongly than last year. A continually improving understanding of our customers’ changing needs and the increasing amount of cooperation in our business areas will ensure that Snellman will continue to develop strongly in the coming years,” says Erkki Järvinen, who took over as CEO of Snellman Group in February 2018.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erkki Järvinen, Snellman Group CEO, phone. + 358 400 455 913

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oy Snellman Ab
Oy Snellman Ab
Kuusisaarentie 1
68600 PIETARSAARI

06 786 6111http://www.snellman.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oy Snellman Ab

Snellmans utveckling var fortsatt stabil28.2.2018 07:00Tiedote

Snellmankoncernens rörelseresultat för 2017 var något lägre än året innan och uppgick till 11,8 miljoner euro (-2,5 %). Omsättningen låg på samma nivå som året innan och uppgick till 296 miljoner euro (+0,1 %). Försäljningstillväxten bromsades tydligt upp av råvarubrist, särskilt inom Köttförädlingen. Trots detta lyckades vi öka våra marknadsandelar i nästan alla produktgrupper inom både Färdigmat Finland och Köttförädlingen.

Nu behövs handling – Snellman höjer producentpriset och satsar på den unika finländska primärproduktionen8.2.2018 07:00Tiedote

Till grund för Snellmans produkter ligger finländskt, gmo-fritt kött som producerats på familjegårdar. De allmänna marknadspriserna har haft en nedåtgående trend, för att säkerställa den finländska primärproduktionen behövs nu konkreta åtgärder. Snellman höjer producentpriset på griskött med 2-4 c/kg beroende på typ av produktion. Producentpriset för nötkött höjs med 5-10 c/kg beroende av art och vikt. Prishöjningen är en fortsättning på den höjning som gjordes i slutet av fjolåret. Förändringarna träder i kraft 25.2.2018. Samtidigt investerar Snellman i avel och utfodring av Riktig Lantgris för den unika finländska svinkedjans framtid.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme