Folkhälsan

Snippelisnopp – enkel sexualundervisning för årskurs 1–6

Dela

Folkhälsan och Nektaria rf lanserar i dag ett material som stöd för att ta upp frågor kring kropp, gränser och sexualitet i de lägre klasserna.

Många vuxna tycker att det är svårt att veta hur de ska ta upp ämnet med barn, vilka ord de ska använda och hur de kan tala om känsliga frågor på en åldersenlig nivå. För att ge konkreta tips och redskap har vi skapat Snippelisnopp – enkel sexualundervisning för årskurs 1–6. Materialet fungerar som ett svar på efterfrågan från fältet, eftersom det är mycket tunnsått med material för den målgruppen.

Snippelisnopp består av 20 lektionsunderlag med olika övningar och enkla instruktioner. Utöver lektionsunderlagen finns bland annat tips på hur man kan tala om sexualitet på ett bra sätt med eleverna, hur man kan jobba med sig själv för att utvecklas som sexualfostrare samt information om varför man behöver tala om sexualitet med barn.

Materialet är kostnadsfritt och finns tillgängligt för alla på webbsidan www.folkhalsan.fi/snippelisnopp. Det riktar sig i första hand till skolpersonal, men även föräldrar, ungdomsledare och övriga vuxna i barns närhet kan ha nytta av det.

– Barn vill ofta tala om frågor kring kropp och sexualitet med vuxna, medan vuxna i många fall känner sig osäkra och kanske undviker ämnet.För att stödja barn att få en sund inställning till sexualitet och för att tackla det faktum att allt fler barn redan i de första klasserna stöter på porr, och för att förebygga sexuellt utnyttjande och trakasserier, behöver vuxna få redskap att diskutera sexualitet med barnen, säger Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa på Folkhälsan.

Snippelisnopp-materialet finns också på finska under namnet Pi(m)ppelipom – simppeliä seksuaalikasvatusta 1–6-luokkalaisille, utgivet av Nektaria rf. Författare är Susanna Ruuhilahti och Suss Åhman.

Teman som tas upp är:

Årskurs 1–2

- Familjer är olika
- Kroppen, snippan och snoppen
- Hur barn blir till
- Trygghetsfostran

Årskurs 3–4

- Puberteten
- Kärlek och närhet
- Ömhet – sy ett gosedjur
- Vi är både lika och olika
- Känslor
- På nätet

Årskurs 5–6

- Puberteten
- Snippor och snoppar
- Snipp- och snoppverkstad
- Mens och utlösning
- Hur barn blir till och sex
- Jag själv
- Vara ihop
- Olika slags känslor
- Sexualitet och media
- Könsnormer och trakasserier

Kontakter

Kontakt:

För mer information om Snippelisnopp, kontakta Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa: suss.ahman@folkhalsan.fi, tfn 050 326 4807.

För information om Pi(m)ppelipom på finska, kontakta Susanna Ruuhilahti, seksuaaliterveyden asiantuntija: susanna.ruuhilahti@nektaria.fi, tfn 045 611 9650.

Bilder

Om

Folkhälsan
Folkhälsan
Topeliuksenkatu 20
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Följ Folkhälsan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkhälsan

Största delen av barn under skolåldern uppfyller motions- och sömnrekommendationer – skärmtidsrekommendationen svårare20.12.2019 12:19:07 EETTiedote

En fjärdedel av finländska barn under skolåldern uppfyller samtidigt rekommendationerna om motion, skärmtid och sömn. Det är motions- och sömnrekommendationerna som uppfylls enklast, medan skärmtidsrekommendationen tydligt är svårare att uppfylla. Därtill framgår det av en färsk undersökning att det finns ett samband mellan uppfyllda motions- och sömnrekommendationer samt mindre kroppsmasseindex och midjemått.

Suurin osa alle kouluikäisistä lapsista täyttää liikunta- ja unisuositukset – ruutuaikasuositus tuottaa haasteita20.12.2019 12:19:06 EETTiedote

Neljäsosa alle kouluikäisistä suomalaislapsista täyttää samanaikaisesti liikunta-, ruutuaika- ja unisuositukset. Helpoiten täyttyvät liikunta- ja unisuositukset, kun puolestaan ruutuaikasuositus tuottaa selvästi enemmän haasteita. Lisäksi havaittiin, että liikunta- ja unisuositusten täyttyminen on yhteydessä pienempään painoindeksiin ja vyötärönympärykseen, kertoo tuore tutkimus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum