Vaasan kaupunki - Vasa stad

Social- och hälsovårdsnämnden har beslutat om skärpta åtgärder med anledning av den förvärrade coronavirussituationen

Dela

Social- och hälsovårdsnämnden har beslutat förbjuda evenemang med över personer fram till 25.10.2020. Nämnden rekommenderar starkt att lagsporter och tävlingar inom lagsporter pausar verksamheten fram till 25.10.2020. Samtidigt rekommenderas att folksamlingar på över 20 personer inte ordnas inomhus eller utomhus. En stark rekommendation om att ansiktsskydd används av över 15 åringar i kollektivtrafiken fortsätter gälla. Social- och hälsovårdsnämnden har agerat som myndighet enligt lagen om smittsamma sjukdomar då besluten fattats.

Mängden coronavirussmittor i Vasa ökade under veckoslutet med 150 procent. Smittorna och exponeringarna riktar sig till unga studerande vuxna just nu.

– Det är dock en risk att smittorna och exponeringarna under fritiden även mer omfattande når invånare i andra åldersgrupper och personal inom social- och hälsovårdsservice. Således sprider sig smittorna till sjukhus, hälsostationer och enheter för effektiverat serviceboende för seniorer samt deras riskgrupper, berättar Heikki Kaukoranta, ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar.

Vasa stads social- och hälsovårdsnämnd har agerat som myndighet enligt lagen om smittsamma sjukdomar, då den 5.10.2020 fattat beslut om följande åtgärder:

  • Alla över 50 personers uppsamlingar och offentliga tillställningar i Vasa stads område förbjuds enligt 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar fram till 25.10.2020.
  • För lagsporter och tävlingar inom lagsporter ges en stark rekommendation att pausa verksamheten fram till 25.10.2020.
  • En stark rekommendation ges för att samlingar på över 20 personer inte ordnas inomhus eller utomhus.Rekommendationen är i kraft t.o.m. 25.10.2020.
  • En stark rekommendation ges att över 15 åriga resenärer använder ansiktsskydd i offentliga färdmedel.Rekommendationen är i kraft tills vidare.

Vasa sjukvårdsdistrikt har igår gett befolkningen i sjukvårdsdistriktet anvisningar för att undvika coronavirussmitta och för att dämpa epidemin. Social- och hälsovårdsnämnden har framfört specificerande starka rekommendationer utifrån lagen om smittsamma sjukdomar.

Verkningarna från social- och hälsovårdsnämndens beslut ses i följande service

Biblioteks- och kulturservice:

  • Författarbesöken i oktober (bl.a.Paula Nivukoski och Panu Rajala) inhiberas
  • LittFest bereds så att allt flyttas till nätet, dvs. samtliga presentationer blir streamade (tidigare meddelades att en del av presentationerna streamas).
  • Vid Vasa stads museer ordnas tills vidare inga publikguidningar.

Vasa stads idrottsservices:

  • Gruppmotionstimmar, vattengympa och familjemotion håller paus veckorna 41–43 på grund av det försämrade coronavirusläget
  • Motionsgrupperna samlas inte och familjemotionen hålls inte under tiden 5–25.10.
  • Också Action-idrottsklubbarna, som ordnas i grundskolorna, håller paus. De idrottsläger för eleverna som planerats under höstlovet har också inhiberats.

Nyckelord

Kontakter

Vasa stads social- och hälsovårdsnämndens beslut:
Heikki Kaukoranta, ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar, Vasa stad, tfn 06 325 1625, heikki.kaukoranta@vasa.fi
sektordirektören för social- och hälsosektorn Jukka Kentala, tfn 040 718 3660, jukka.kentala@vasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum