MIELI Suomen Mielenterveys ry

Soittotulva johti uudistukseen: ensi vuonna Kriisipuhelin päivystää 24/7

Jaa

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelin päivystää joulunaikaan normaalisti joka päivä ja yö. Kuluva vuosi on ollut Kriisipuhelimessa erityisen kiireinen. Jo marraskuussa soittojen määrä ylitti koko edellisvuoden soittomäärän.

Joulunajan soitoissa korostuvat yleensä yksinäisyys ja erilaiset ihmissuhde- ja perheongelmat.

”Perinteisesti joulun ajatellaan olevan perheiden ja suvun yhdessäolon aikaa. Kaikille yhdessäolo ei ole mahdollista ja moni joutuu viettämään joulua yksin. Yksinäisyys ei ole ainoa haaste. Myös perhejoulut voidaan kokea taakaksi. Jo etukäteen voi pohdituttaa vahvat ja erilaiset odotukset sekä pelot aiempien pettymysten tai riitojen uusiutumisesta. Näistä huolista aletaan puhua meillä jo monta viikkoa ennen joulua”, kertoo Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter MIELI ry:stä.

Yksi tärkeimmistä Kriisipuhelimen tehtävistä on ehkäistä itsemurhia. Useimmin keskusteluapua haetaan kuitenkin ihmissuhdeongelmiin: parisuhteen päättyminen, vuorovaikutusongelmat sekä omiin tai puolison vanhempiin liittyvät ongelmat puhututtavat soittajia. Nämä aiheet korostuvat myös joulunajan soitoissa.

Tukea ja apua haetaan – Kriisipuhelimessa paljon ensimmäistä kertaa soittavia

Kuluva vuosi on ollut Kriisipuhelimessa erityisen kiireinen. Marraskuun loppuun mennessä soittoja oli tullut yli 189 600. Se on ennätysmäärä. Vuonna 2018 koko vuoden soittomäärä oli 162 550. Tänä syksynä ensimmäistä kertaa soittavia on ollut 24 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Soittamisen kynnys on laskenut, ja tieto Kriisipuhelimesta tavoittanut uusia keskusteluapua tarvitsevia.

“Syksyllä linjat pääsivät ruuhkautumaan, ja pystyimme valitettavasti vastaamaan vain joka neljänteen puheluun. STEA:n ensi vuoden rahoituspäätös mahdollistaa sen, että voimme vuoden alussa pidentää aukioloaikaamme arkisin ympärivuorokautiseksi. Viikonloppuihin ja juhlapyhiin laajennus saadaan myöhemmin keväällä. Aukioloaikojen laajentamisesta huolimatta jonot eivät katoa. Tarvitsemme jatkossakin kipeästi lahjoitusvaroja, jotta voimme lisätä päivystäjien määrää ja purkaa Kriisipuhelimen ruuhkaa.”

Kriisipuhelimeen voi soittaa kuka tahansa kriisissä oleva

”Oma kokemus avun tarpeesta riittää. Kriisipuhelimeen voi ottaa yhteyttä silloin, kun tarvitsee keskusteluapua omaan tai läheisen vaikeaan elämäntilanteeseen. Kriisi voi johtua äkillisestä tapahtumasta tai elämässä voi olla ollut pidempään surua, murhetta tai pelkoa. Tukea kannattaa aina hakea, jos tuntuu, että omat voimavarat eivät riitä.”

Kriisipuhelin vastaa suomenkielisen linjan lisäksi myös ruotsiksi, arabiaksi ja englanniksi. Ruotsinkielinen linja aukesi tänä keväänä. Soittoja linjalle on tullut noin 400. Keväällä keskusteluapua haettiin erityisesti opintoihin liittyvissä asioissa. Arabiankielinen linja avattiin vuonna 2018, ja yhteydenottoja linjalle on tullut jo 1200. Alussa soittojen syissä korostuivat turvapaikanhakuprosessiin liittyvät asiat. Tällä hetkellä yleisimmät soittojen syyt molemmilla kielilinjoilla keskittyvät ihmissuhteisiin, erityisesti perhe-elämän haasteisiin.

Kriisipuhelin suomen kielellä 09 2525 0111, auki vuoden jokainen päivä ja yö

  • Avoinna arkisin klo 9.00-07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00-07.00 - tammikuusta 2020 alkaen Kriisipuhelin avoinna arkisin vuorokauden ympäri
  • mieli.fi/kriisipuhelin

Kriisipuhelin ruotsin kielellä 09 2525 0112

  • Avoinna myös joulun aikaan arkisin ma, ke klo 16.00-20.00, ti, to ja pe klo 9.00-13.00
  • mieli.fi/kristelefon

Kriisipuhelin arabian kielellä 09 2525 0113

  • Yhteyttä voi ottaa myös Whatsappin välityksellä numeroon 040 195 8202.
  • Avoinna arkisin: ma-ti klo 11.00-15.00, ke klo 13.00-16.00 ja 17.00-21.00, to klo 10.00-15.00, suljettuna 23.12.-1.1.
  • Soittaa voi myös englanniksi
  • mieli.fi/azma

Tue MIELI ry:n työtä lahjoittamalla:

Keräyslupa: RA/2017/1140 voimassa 1.1.2018-31.12.2019 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Yhteyshenkilöt

Susanna Winter
Kriisipuhelintoiminnan päällikkö, sosiaalipsykologi
040 587 5197
etunimi.sukunimi@mieli.fi
MIELI Suomen Mielenterveys ry

Joulupyhinä päivystysten sujumisesta on mahdollista tiedustella kriisityöntekijöiltä klo 15-21 seuraavasti
24.12. Sari Mäkipää p. 044 727 3716
25.12. Mari into p. 044 727 3717
26.12. Päivi Harberg p. 044 727 3720

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Uusi säätiö tukemaan mielenterveystyötä Lapinlahden alueella12.6.2020 08:19:22 EESTTiedote

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry ja kotimainen ohjelmistoalan kasvuyritys Dream Broker Oy ovat muiden kiinnostuneiden tahojen kanssa perustamassa säätiötä, jonka tehtävänä on tukea mielenterveyttä edistävää toimintaa kulttuurihistoriallisesti tärkeällä Lapinlahden alueella Helsingissä. Säätiö haluaa vaalia Lapinlahden alueen rakennus- ja kulttuurihistoriaa sekä puiston luontoarvoja. Tarkoituksena on turvata Lapinlahden alueen tulevaisuus kulttuurin ja mielenterveystyön palveluksessa. Samalla mahdollistetaan sairaala-alueen säilyminen jälkipolville entisöimällä rakennukset ja kehittämällä alueen toimintaa eläväksi ja aktiiviseksi mielenterveystyön keskukseksi. ”Kansalaisjärjestöt, yksittäiset henkilöt, eri alojen ammattilaiset ja kulttuurin harjoittajat ovat tehneet arvokasta työtä Lapinlahden alueen vaalimiseksi ja mielenterveyden edistämiseksi. Meille on kunnia ilmoittautua suojelijaksi tälle arvokkaalle työlle. Yhtiömme on sitoutunut panostamaan sää

MIELI ry: Itsetuhoisuuteen liittyvät yhteydenotot ovat kasvaneet – Tukea ja apua itsemurhayrityksen jälkeen tarjoaa Itsemurhien ehkäisykeskus29.5.2020 07:20:00 EESTTiedote

Toukokuussa 2020 MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelimeen on tullut vuorokaudessa keskimäärin 19 itsetuhoisuuteen liittyvää soittoa, kun viime vuonna vastaavia soittoja oli 8–9 päivässä. Maalis-huhtikuussa soittaja kertoi tuoreesta itsemurhayrityksestä 49:ssä keskustelussa, viime vuonna samaan aikaan 22:ssa soitossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme