Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Sokkona teatterifestivaalilla – Aistit avoinna tarjoilee Malmitalossa myös sokkoteatteria

Jaa

Teatteri Tuike ja Malmitalo järjestävät yhdessä moniaistisen teatterifestivaalin Aistit avoinna 12.3.–14.3.2020. Se tuo Malmitalon lavalle kolme Teatteri Tuikkeen suosittua esitystä, jotka huomioivat näköaistin lisäksi monipuolisesti muitakin aisteja. Festivaali on Malmitalon Open call -haulla valittu tapahtuma.

Siskoni mun. Kuva: Nina Rinkinen
Siskoni mun. Kuva: Nina Rinkinen

Malmitaloon haettiin maaliskuulle 2020 ohjelmatoteuttajaa avoimen Open call -haun kautta. Teatteri Tuikkeen Aistit avoinna -teatterifestivaali valikoitui lukuisten hyvien hakemusten joukosta ja nyt tämä moniaistinen tapahtuma toteutetaan yhteistyönä.

Tuike pyrkii tekemään ja löytämään uudenlaisia tapoja tehdä teatteria niin lapsille kuin aikuisille. Tavoitteena on sokko- ja aistiteatterin, fyysisen teatterin, sanattoman teatterin ja naamioteatterin muotojen kehittäminen Suomessa”, kertoo Teatteri Tuikkeen tuottaja Noora Kääriäinen, ”Malmitalolle tulevista esityksistä kaksi on sokkoteatteriesityksiä ja kolmas huomioi näköaistin lisäksi kevyesti muitakin aisteja. Tuike on jo pitkään kehittänyt aistiteatteria, sillä se tekee esityksestä kokonaisvaltaisen.

Noora Kääriäinen muistuttaa, että sokkoteatteriesitys ei ole pelkkä kuunnelma, vaan huomioi myös tunto- ja hajuaistin: ”Varsinkin sokkokauhuesitykset ovat tavoittaneet paljon sellaista yleisöä, joka ei perinteisesti käy teatterissa usein, kuten erityisesti nuoria miehiä. Esitykset ovat lisäksi erinomaisia näkövammaisille katsojille, sillä erillistä kuvailutulkkausta ei tarvita. Tuikkeen yksi tavoitteista on tuottaa esityksiä, jotka tuovat uudenlaisia tapoja kokea teatteria ja sytyttävät kiinnostuksen teatteriin myös ei-perinteisille katsojille.”

Teatteri Tuike osallistui Malmitalon Open call -hakuun, koska ryhmä näki siinä mahdollisuuden tavoittaa uusia yleisöjä tuomalla esitykset näin keskeiselle paikalle Koillis-Helsingissä kuin mitä Malmitalon sijainti on: ”Olemme innoissamme tästä mahdollisuudesta tuoda aistiteatteria näkyvämmäksi tätä kautta."

Tuike esittää Aistit avoinna -festivaalilla ohjelmistonsa sokkoesitysten
kestosuosikit: Pieni tulitikkutyttö on sokkoteatteria kaikenikäisille ja Viimeinen vuoro aikuisille suunnattu kauhukokemus. Lisäksi ohjelmistossa on Tuikkeen uusin lastennäytelmä Siskoni mun. Teatteri järjestää festivaalin aikana myös kaikille ilmaisia aistielämyksiä Malmitalon aulassa. Yksi astielämys on moniaistinen satuhetki lapsille ja toinen on kaikenikäisille silmät peitettyinä koettava aistielämys, joka vie kokijan matkalle toiseen ulottuvuuteen ja irrottaa hetkeksi arjesta.

-------------------------


ESITYKSET TIETOINEEN:
------------

Pieni tulitikkutyttö – sokkoteatteria kaikenikäisille
Teatteri Tuike herättää klassikon uudella tavalla henkiin tuoden sen kirjaimellisesti iholle! Yleisö kokee tunnelmallisen esityksen silmät peitettyinä muilla aisteillaan. Pieni tulitikkutyttö on vaikuttava ja kokonaisvaltainen elämys, josta jokainen katsoja voi nauttia täysipainoisesti. Esityksen teemaksi on nostettu elämästä ja pienistä asioista nauttiminen, jota myös käytettävät aistielämykset tukevat. Vaikka sadun tulitikkutyttö kuolee, ei tarina ole tragedia, vaan kuolema halutaan näyttää luonnollisena jatkumona elämälle.

Esitys ei sovellu hajusteyliherkille henkilöille.

Kesto 30 min
Ikäsuositus: yli 6-vuotiaat
To 12.3. klo 15 & 16
La 14.3. klo 14
Liput 10 € 
------------

Siskoni mun – lastenteatteriesitys ystävyyden voimasta
Koko perheelle suunnattu esitys ystävyyden ja mielikuvituksen voimasta käsittelee monille lapsille tuttuja aiheita: koulun alkua, uuden perheenjäsenen syntymää ja ympäröivän maailman ihmettelyä. Esitys huomioi näkö- ja kuuloaistin lisäksi kevyesti myös tunto- ja hajuaistia. "On maailmassa paljon hauskempaa, kun ystävän kanssa vaeltaa, olen siksi aina sun, ja sinä siskoni mun."

Kesto 45 min
Ikäsuositus: yli 4-vuotiaat
To 12.3. klo 18
La 14.3. klo 12 & 16
Liput 10 €
------------

Viimeinen vuoro – sokkoteatteriesitys kauhun ystäville
Supersuosion saavuttanut, silmät kiinni koettava kauhuesitys kuljettaa yleisöä illan viimeisellä metrovaunulla. Metrojuna kuitenkin pysähtyy keskelle pimeitä tunneleita – eikä toivoa nopeasta poispääsystä ole. Kuka tai mikä on aiheuttanut pysähdyksen? Se selviää esityksen karmeaan loppuun mennessä. Esityksessä on myynnissä kahdenlaisia paikkoja, joista pelkääjän paikoilla oma henkilökohtainen tila on täysin turvattu, mutta kauhut koetaan kuitenkin. HC-paikalla voi kokea esityksen karmeat tunnelmat voimakkaammin, sillä niillä paikoilla saatetaan yleisöä myös koskettaa. Katsojia ei esityksen aikana missään nimessä satuteta eikä heidän omaisuuttaan vahingoiteta – HC-paikoillakin voi olla turvallisin mielin.

Sokkoesitystä ei suositella yliherkille, hajusteyliherkille eikä alle 15-vuotiaille katsojille.

Kesto noin 1 h
Ikäsuositus: yli 15-vuotiaat
Pe 13.3. klo 19
La 14.3. klo 19
Liput: Pelkääjän paikka 18 € / HC-paikka 20 €

Lisätietoa: Teatteri Tuikkeen tuottaja Noora Kääriäinen, info@teatterituike.fi / 0440355506
http://www.teatterituike.fi/yhteystiedot/

-----------------------

Hyvä toimittaja, olet tervetullut esityksiin – kysy pressilippuja Malmitalon kulttuurituottajalta Joni Käenmäeltä, joni.kaenmaki@hel.fi

----------------------------

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Malmitalon kulttuurituottaja Joni Käenmäki
040 583 6668
joni.kaenmaki@hel.fi
Malmitalo, Ala-Malmin tori 1, Helsinki
PL 70402, 00099 Helsingin kaupunki

-----------------

Tiedotteen lähettäjä:
Viestintäsuunnittelija Irene Salama
+358 9 310 80825 /+358 400 293376
irene.salama@hel.fi
Fredrikinkatu 65 A, 00100 Helsinki
PL 10416, 00099 Helsingin kaupunki

Kuvat

Siskoni mun. Kuva: Nina Rinkinen
Siskoni mun. Kuva: Nina Rinkinen
Lataa
Siskoni mun. Kuva: Nina Rinkinen
Siskoni mun. Kuva: Nina Rinkinen
Lataa
Siskoni mun. Kuva: Nina Rinkinen
Siskoni mun. Kuva: Nina Rinkinen
Lataa
Siskoni mun. Kuva: Nina Rinkinen
Siskoni mun. Kuva: Nina Rinkinen
Lataa
Viimeinen vuoro. Kuva: Teatteri Tuike
Viimeinen vuoro. Kuva: Teatteri Tuike
Lataa
Viimeinen vuoro. Kuva: Teatteri Tuike
Viimeinen vuoro. Kuva: Teatteri Tuike
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Malmitalo on vilkas ja eloisa Koillis-Helsingin kulttuurikeskus, jossa viihdytään erityisesti elokuvien, rytmimusiikin, näyttelyiden, teatteri- ja tanssitaiteen sekä koko perheen tapahtumien parissa. Malmitalo on yksi Helsingin kaupungin Yleisten kulttuuripalvelujen alueellisista kulttuurikeskuksista.

Malmitalo, Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki
malmitalo.fi
www.facebook.com/malmitalo/
#malmitalo
www.malmitalo.fi/fi/yhteystiedot

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digimedian palvelukonseptihanke vie kohti saumatonta ja tasa-arvoista pääsyä yleisten kirjastojen e-aineistoihin 18.9.2020 08:00:00 EESTTiedote

Suomalaisilla on tällä hetkellä asuinkunnasta riippuen eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä digimediaa, kuten e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Tätä yleisten kirjastojen merkittävää kansallista kysymystä ryhtyy nyt ratkomaan digitaalisen median palvelukonseptihanke. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja Helsingin kaupunginkirjaston vetämässä hankekokonaisuudessa selvitetään lähtökohtia digitaaliselle palvelukonseptille ja tehdään käyttäjälähtöisiä kokeiluja. Hanke kestää toukokuuhun 2021 asti.

Projektet om servicekoncept för digitala medier leder mot en smidig och jämlik åtkomst till de allmänna bibliotekens e-material 18.9.2020 07:59:00 EESTTiedote

För tillfället har finländare ojämlika utgångspunkter beroende på hemkommun vad gäller åtkomsten till digitala medier, till exempel e-böcker, digitala ljudböcker och digitala tidningar och tidskrifter, via de allmänna biblioteken. Nu tar projektet om servicekoncept för digitala medier itu med denna stora fråga som berör de allmänna biblioteken i hela landet. Inom projekthelheten, som finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och leds av Helsingfors stadsbibliotek, utreds utgångspunkterna för ett digitalt servicekoncept och genomförs användarorienterade försök. Projektet pågår fram till maj 2021.

The Digimedia service concept project aims for seamless and equal access to the e-materials of public libraries 18.9.2020 07:58:00 EESTPress release

Depending on their municipality of residence, Finns are currently not equal in terms of their access to the digital media, such as e-books, digital audio books and digital magazines, provided by public libraries. This significant national question for public libraries will now be tackled by a service concept project focusing on digital media. The project, which is funded by the Ministry of Education and Culture and led by Helsinki City Library, strives to determine starting points for a digital service concept and conduct user-oriented trials. The project will last until May 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme