Solar Foods

Solar Foods osaksi Euroopan avaruusjärjestön hautomoverkostoa: tavoitteena mahdollistaa ruuan tuotanto Mars-olosuhteissa

Jaa
Proteiinia hiilidioksidia ja sähköä hyödyntämällä tuottava Solar Foods on valittu Euroopan avaruusjärjestön (ESA) yrityshautomo-ohjelmaan. Ohjelmassa Solar Foodsin tavoite on kehittää järjestelmä proteiinin tuottamiseksi Mars-lentoja varten.

Solar Foodsin menetelmään tarvitaan hiilidioksidia, vettä ja sähköä sekä pieni määrä hivenaineita. Metallinen bioreaktoritankki on pieni ja kevyt laitteisto, joka mahdollistaa ruuan valmistuksessa tarvittavan prosessin avaruudessa. Matka Marsiin kestää useita kuukausia, ja sen onnistuminen edellyttää ruuan valmistamista avaruuslennon aikana niin meno- kuin tulomatkalla sekä paikanpäällä Marsissa. ESA:n Suomen yrityshautomo on pyytänyt Solar Foodsilta ehdotusta siitä, miten ruuantuotannon voisi toteuttaa avaruuden olosuhteissa.

”Olosuhteet Marsin siirtokunnissa ovat hyvin erilaiset kuin maassa, mutta aurinko sielläkin paistaa ja kaasukehässä on valtavasti hiilidioksidia”, kertoo yrityshautomon vetäjä Kimmo Isbjörnssund. ”Solar Foodsin uraauurtava teknologia mahdollistaa ruuan tekemisen uudella tavalla myös suljetussa tilassa. Oletamme, että Mars-tukikohdassa olevia aineksia voidaan hyödyntää uudella teknologialla.”

ESA avasi Business Incubation Centre -yrityshautomon Suomeen vuonna 2017. Ympäri Eurooppaa toimivien yrityshautomoiden tavoitteena on auttaa startup-yrittäjiä kehittämään avaruuteen liittyviä liiketoimintaideoita. Hautomoissa yrittäjät saavat teknistä tukea toimialan johtavilta yrityksiltä ja organisaatioilta. Kumppaniohjelmaan valitulla yrityksellä tulee olla elinvoimainen perusliiketoiminta, mutta samalla sen tulee voida tarjota ratkaisevan menetelmän hyödyntämistä myös avaruudessa.

Ruokaa ilman maankäyttöä

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC:n lokakuussa julkaiseman ilmastoraportin mukaan hiilidioksidipäästöjä pitäisi pienentää 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Ilmastonmuutos vaikuttaakin voimakkaasti juuri maatalouteen, sillä noin viidesosa kasvihuonepäästöistä johtuu ruoantuotannosta ja erityisesti lihantuotannosta. Myös sään ääri-ilmiöt ja siitä aiheutuvat sato-ongelmat ovat arkipäivää ympäri maailman, ja nälkää näkevien määrä kasvoi viime vuonna ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

”Solar Foodsin proteiinin tuotannon menetelmä perustuu haluun tehdä ruokaa ympäristöystävällisemmin ilman maankäyttöä. Konsepti ei ole riippuvainen maataloudesta, säästä ja ilmastosta, vaan menetelmän avulla ruokaa voidaan tuottaa tehokkaasti ja edullisesti aurinkovoiman avulla missä vain – vaikka aavikolla ja avaruudessa”, kuvailee Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka.

Solar Foodsin tavoitteena on aloittaa proteiinin kaupallinen tuotanto vuoden 2021 aikana. Solar Foodsin käyttämä teknologia on vastannut testivaiheessa odotuksia ja ilmasta on saatu sähkön avulla valmistettua pieniä määriä proteiinia. Yhtiön tuotantomenetelmä perustuu Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) tutkimushankkeisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Pasi Vainikka, DSc, Adjunct Professor, CEO, Solar Foods Oy, p. 040 5825 987, pasi@solarfoods.fi


Kimmo Isbjörnssund, Manager, ESA Business Incubation Centre Finland, p. 050 4436 855, kimmo.isbjornssund@esabic.fi

Tietoja julkaisijasta

Solar Foods valmistaa proteiinia hiilidioksidia ja sähköä hyödyntämällä. Solar Foods Oy mullistaa ruuantuotannon menetelmällä, joka ei ole riippuvainen maataloudesta, säästä tai ilmastosta. www.solarfoods.fi

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye