Säteilyturvakeskus (STUK)

Solarium suurentaa syöpäriskiä koronankin aikaan

Jaa

Suomalaisten etelänmatkailu jää koronapandemian aikana varsin vähäiseksi ja oma kalpea iho saattaa harmittaa. Solariumista hankittu rusketus on kuitenkin terveyden kannalta huono korvike.

Solariumin käyttöön liittyy riski sairastua ihosyöpään, eikä solariumien UV-säteilylle altistumiselle ole turvallista alarajaa, muistuttaa tarkastaja Anne Höytö Säteilyturvakeskuksesta (STUK).

”Ylipäätään rusketus ei ole terveyden merkki, vaan on merkki ihovaurioista. Solariumissa käyminen lisää merkittävästi ihosyöpäriskiä, ja erityisesti nuorena aloitettu solariumissa käyminen lisää riskiä sairastua melanoomaan. Vuosittain lähes 70 alle 35-vuotiasta naista sairastuu melanoomaan.” Toteaa Anne Höytö.

Instagram-kampanja nuorille naisille

STUK oikoo solariumeihin liittyviä vääriä käsityksiä lokakuussa kampanjoimalla Instagramissa ja muistuttaa, että solariumissa käynti lisää ihosyöpäriskiä. Erityisesti aktiivisimmille solariumin käyttäjille eli 18–35-vuotiaille naisille suunnattu Instagram-kampanja muistuttaa, että solariumrusketus ei ole auringosta saatavaa rusketusta turvallisempaa, eikä se suojaa juurikaan ihoa palamiselta. Iho-ongelmia ei myöskään pidä hoitaa omatoimisesti solariumilla, vaan niiden hoitamiseksi tulisi kääntyä lääkärin puoleen.

”Solariumia ei myöskään kannata käyttää kaamosmasennuksen hoitamiseen, eikä solariumissa käyminen ole tehokas keino D-vitamiinin saamiseen”, tarkastaja Höytö sanoo.

Solariumrusketus ei STUKin vuonna 2018 teettämän kyselytutkimuksen mukaan ole kaiken kaikkiaan erityisen suosittua. Noin puolitoista prosenttia yli viisitoistavuotiaista suomalaisista käy kyselyn mukaan solariumissa. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Anne Höytö, puh. (09) 759 88 305 / anne.hoyto(a)stuk.fi

Säteilyturvakeskuksen mediapuhelin: 010 850 4761

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK aloittaa ydinturvallisuussäännöstön uudistuksen4.11.2020 13:15:00 EETTiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) aloittaa ydinturvallisuussäännöstön eli ydinenergialain (990/1987) nojalla annettujen ydinturvallisuusmääräysten ja -ohjeiden uudistamisen. Uudistuksen tavoitteena on korostaa luvanhaltijan vastuuta ja valvonnan kohdentamista riskin perusteella. Ydinturvallisuuden taso Suomessa säilyy vähintään nykyisellä tasolla. STUK näkee myös ydinenergialain kokonaisuudistuksen tarkoituksenmukaisena.

STUK to launch reform of nuclear safety regulations and guidelines4.11.2020 13:15:00 EETPress release

The Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) will begin reforming the nuclear safety regulations and guidelines issued under the Nuclear Energy Act (990/1987). The goal is to emphasize the responsibilities of the licence holder and the risk-based allocation of supervisory resources. The level of nuclear safety in Finland will remain at least as high as it is presently. STUK also believes that comprehensive reform of the Nuclear Energy Act would be expedient.

STUK börjar förnya kärnsäkerhetsföreskrifter4.11.2020 13:15:00 EETTiedote

Strålsäkerhetscentralen (STUK) sätter igång med arbetet för att förnya kärnsäkerhetsföreskrifter, dvs de bestämmelser om och de anvisningar för kärnsäkerhet som meddelats med stöd av kärnenergilagen (990/1987). Målet med förnyandet är att framhäva tillståndsinnehavarens ansvar och riktandet av tillsyn utifrån risken. Kärnsäkerheten i Finland förblir minst på den nuvarande nivån. STUK anser också en totalreform av kärnenergilagen som ändamålsenlig.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme