Amos Rex

Sommaren på Amos Rex: bildkonst, musik och arkitektur möts i utställningarna Blick och Between us

Dela

Sommaren 2021 på Amos Rex bjuder på en dialog mellan bildkonst, musik och arkitektur. Bildkonstnären Raija Malkas och kompositören Kaija Saariahos utställning Blick erövrar den stora utställningssalen med ett multisensoriskt helhetskonstverk. På utställningen Between us visas sex verk som tillkom då Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen och Raimo Saarinen fick fria händer att skapa ny konst för rum utanför den egentliga utställningssalen, i museets och Bio Rex lokaler. Utställningarna öppnas samtidigt den 12.5. Blick avslutas 22.8, medan Between us pågår fram till 5.9. Dessutom visas en hängning av Sigurd Frosterus samling i samlingssalen.

Blick. Från vänster: Raija Malka & Kaija Saariaho. Bild: Sofia Okkonen / Amos Rex
Blick. Från vänster: Raija Malka & Kaija Saariaho. Bild: Sofia Okkonen / Amos Rex

Amos Rex bjuder in medierna till en pressinformation om utställningarna Blick och Between us måndag 10.5 kl. 10–11. Konstnärerna deltar i pressinfon. Tillställningen går huvudsakligen på finska.

Du kan antingen delta på distans eller beställa en inspelning. Dessutom kan du boka tid för ett utställningsbesök den 10.5, kl. 9–10 eller kl. 11–13. Anmälningar och program: www.amosrex.fi/blickbetweenus-lehdistotilaisuus.

Foton för media: media.amosrex.fi

En central utgångspunkt för båda utställningarna är arkitekturen i Amos Rex. Raija Malkas installation Blick leker med ljuset och proportionerna i den stora utställningssalen. Kaija Saariahos mångskiktade musik bygger upp en unik dramaturgi för verket, den lever i färgen och rummet och förändras ständigt. I Between us skapar verken en dialog mellan den nya arkitekturen i Amos Rex och 1930-talsarkitekturen i Glaspalatset. Karoliina Hellbergs, Tero Kuitunens och Raimo Saarinens platsbundna verk leker med de arkitektoniska elementen och blandar om dem.

Blick

Blick är bildkonstnären Raija Malkas och kompositören Kaija Saariahos multisensoriska allkonstverk, som är på en gång måleriskt, rumsligt och musikaliskt. På utställningen rör sig besökaren mitt i Saariahos ljudverk och Malkas installationer. I verket finns stolar och trappor där besökaren i lugn och ro kan försjunka i en annan värld.

Blick är ett resultat av Malkas och Saariahos långa vänskap och samarbete. Deras första gemensamma utställning Jungfrun och enhörningen hölls i Paris 1993. Sedan dess har de gjort nio andra projekt, utställningar och dramatiseringar tillsammans. Utställningen på Amos Rex är deras hittills största samarbetsprojekt.

”Avstånden till viktiga människor, till platser och minnen är andligen närvarande i utställningsmusiken, som föddes ur min komposition Stilleben. Nostalgin har funnits med i mitt liv ända sedan jag flyttade från Finland. Det är en känsla som jag och Raija delar, också i förhållande till varandra: vi bodde samtidigt i Paris i sex år och då arbetade vi också ofta tillsammans”, berättar Kaija Saariaho.

”Installationen Blick föddes ur Stillebens värld och dess nostalgiska grundton. Under arbetet i Amos Rex tillkom dock flera delar: Utopie, Warten och Menschen. Kaija komponerade sedan ny musik för dem. Vårt samarbete är som ett spel, bollen rör sig av och an mellan oss”, förklarar Raija Malka.

Ursprungligen var planen att verket skulle visas sommaren 2020, men pandemin flyttade på utställningen och nu återseglar den också livet i coronans tid. Utställningen har utökats med verk som uppkommit ur Saariahos och Malkas korrespondens, där Malka i bild har kommenterat de musikaliska minnesanteckningar som Saariaho har skickat henne.

Utställningskurator är museets intendent Kaj Martin. I utställningen ingår också dokumentären Bakom blicken, som har producerats av Amos Rex och regisserats av Mikko Huupponen. I den berättar Raija Malka och Kaija Saariaho om tankarna bakom Blick och om sitt samarbete.

Läs mera om Blick i det bifogade pressmeddelandet.

För att se det här innehållet från amosrex.fi måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Between us. Fron vänster Tero Kuitunen, Raimo Saarinen och Karoliina Hellberg. Bild: Sofia Okkonen / Amos Rex

Between us

Konstnärerna bakom utställningen Between us, Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen och Raimo Saarinen, fick fria händer att skapa konst för rum utanför den egentliga utställningssalen, i museets och Bio Rex lokaler. De platsbundna verken i Between us är inspirerade av den nya arkitekturen Amos Rex och 1930-talsarkitekturen i Glaspalatset och de visas 12.5–5.9.2021.

De sex verken på utställningen är uttryckligen skapade för Amos Rex och Bio Rex. Verken har tillkommit i dialog med arkitekturen och de olika tidsskikten i den. De växer ur rummet och runt rummet, tar det i besittning och leder besökarna från den underjordiska världen i Amos Rex till funkisvyerna i Glaspalatset.

”Vi gjorde alla våra egna, självständiga verkhelheter för utställningen, men växelverkan mellan oss och våra diskussioner om verken var också en viktig del av processen – på det sättet är utställningstiteln Between us beskrivande. Då vi såg lokalerna för den kommande utställningen för första gången visste vi alla instinktivt var vi ville placera våra verk – harmonin mellan dem uppstod som av sig själv”, berättar Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen och Raimo Saarinen.

Konstnärernas rumsliga utforskningar förde dem till den hektiska konsumtionskulturen, till en värld som naturen har återerövrat och till parallella verkligheter. Till exempel begrundar Hellbergs installation Low-Pressure i Bio Rex vilka berättelser en biofoajé kan bära på, medan Saarinens verk Först var det smält massa som sedan kristalliserades och blev fast. Massan färdades tillsammans med kontinentalplattorna, reste sig till ett berg på marken och vittrade sönder. Färdades inne i isen och stannade kvar på sin plats en stund påminner oss om urberget som sprängts bort för att ge plats åt Amos Rex. Kuitunens verk Mellanrum för in element från Bio Rex i utställningsrummet, vilket får museets golv att bölja på ett oförutsägbart sätt.

Utställningen har kuraterats av Amos Rex ansvariga curator Itha O’Neill och curator Katariina Timonen. Between us är den första i en serie av studioutställningar på Amos Rex, där konsten tas ut ur utställningssalarna och in i rum som inte tidigare har använts för utställningar.

Läs mera om Between us i det bifogade pressmeddelandet.

Frosterus samling visas igen

En ny hängning av Sigurd Frosterus samling visas från och med 12 maj i Amos Rex samlingssal. Ett femtiotal koloristiska verk av utländska och inhemska konstnärer från början av 1900-talet finns med, bland dem verk av Pierre Bonnard och Paul Signac från Frankrike samt Magnus Enckell och Alfred William Finch, som verkade i Finland.

Sigurd Frosterus stiftelses samling har deponerats i Amos Rex. Den var en av de första betydande privatsamlingarna av inhemsk och utländsk modern konst i Finland. Största delen av verken är från perioden 1905–1915, då Frosterus var aktiv som konstkritiker och essäist. Sigurd Frosterus-salen har tillkommit som ett samarbete mellan Amos Rex och Sigurd Frosterus stiftelse. Kurator för hängningen är Amos Rex samlingsintendent Synnöve Malmström.

***

Foton för media:
media.amosrex.fi

Nyckelord

Kontakter

Iia Palovaara, kommunikationschef
+358 (0)50 544 3331, iia.palovaara@amosrex.fi

Hanni Vakkilainen, kommunikationsplanerare
+358 (0)40 557 5344, hanni.vakkilainen@amosrex.fi

Ida Kukkapuro, kommunikationsplanerare
+358 (0)40630 8946, ida.kukkapuro@amosrex.fi

Bilder

Blick. Från vänster: Raija Malka & Kaija Saariaho. Bild: Sofia Okkonen / Amos Rex
Blick. Från vänster: Raija Malka & Kaija Saariaho. Bild: Sofia Okkonen / Amos Rex
Ladda ned bild
Raija Malka & Kaija Saariaho,
Ur serien Epilog,
2020.
Gouache och collage på papper. Bild: Stella Ojala / Amos Rex
Raija Malka & Kaija Saariaho, Ur serien Epilog, 2020. Gouache och collage på papper. Bild: Stella Ojala / Amos Rex
Ladda ned bild
Between us. Från vänster: Tero Kuitunen, Raimo Saarinen & Karoliina Hellberg. Bild: Sofia Okkonen / Amos Rex.
Between us. Från vänster: Tero Kuitunen, Raimo Saarinen & Karoliina Hellberg. Bild: Sofia Okkonen / Amos Rex.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Amos Rex
Amos Rex
Mannerheimintie 22-24
00100 HELSINKI

museum@amosrex.fihttp://www.amosrex.fi

Amos Rex är ett konstmuseum där det förflutna, nuet och framtiden sammanstrålar. Funkispärlan Glaspalatset och det nya museets utrymmen under dess böljande torg erbjuder 8 500 kvadratmeter yta för unika upplevelser både under och ovan jord och på Bio Rex vita duk. Amos Rex utställningsprogram sträcker sig från den senaste, ofta tekniskt experimentella samtidskonsten till 1900-talets modernism och forna kulturer.

www.amosrex.fi
#amosrex

Följ Amos Rex

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amos Rex

Summer at Amos Rex: Blick and Between us exhibitions blend visual art, music and architecture27.4.2021 07:55:00 EEST | Press Invitation

Summer 2021 at Amos Rex is a dialogue between visual art, music and architecture. Blick, an exhibition by visual artist Raija Malka and composer Kaija Saariaho, fills the museum’s large exhibition hall with a multisensory total work of art. The Between us exhibition presents six works that were born when Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen and Raimo Saarinen were given free rein to create new art for areas outside of the exhibition hall, within the museum and Bio Rex. The exhibitions both open on 12 May. Blick remains open until 22 August, while Between us continues until 5 September. In addition, the Sigurd Frosterus collection returns to the museum’s collection hall.

Amos Rexin kesässä nähdään kuvataidetta, musiikkia ja arkkitehtuuria yhdistävät Blick ja Between us -näyttelyt27.4.2021 07:55:00 EEST | Kutsu

Amos Rexin kesä on 2021 on kuvataiteen, musiikin ja arkkitehtuurin vuoropuhelua. Kuvataiteilija Raija Malkan ja säveltäjä Kaija Saariahon näyttely Blick valtaa museon suuren näyttelysalin moniaistisella kokonaistaideteoksella. Between us -näyttelyssä on esillä kuusi teosta, jotka syntyivät, kun Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen ja Raimo Saarinen saivat vapaat kädet luoda uutta taidetta varsinaisen näyttelysalin ulkopuolelle, museon ja Bio Rexin tiloihin. Näyttelyt avautuvat yhtä aikaa 12.5. Blick päättyy 22.8. ja Between us jatkuu vielä 5.9. asti. Lisäksi Sigurd Frosterus -kokoelman ripustus palaa esille museon kokoelmasaliin.

Amos Rex auki 11.2. alkaen ennakkoon varattaville vierailuille28.1.2021 13:59:24 EET | Tiedote

Amos Rex avaa ovensa torstaina 11.2. ennakkoon varatuille vierailuille. Ainutlaatuiseen Egyptin loisto -näyttelyyn pääsee ainoastaan verkosta ostetulla ennakkolipulla tai oppaan johdolla, lippuja ei myydä paikan päällä. Ennakkolippuja myydään tuntikohtaisella saapumisajalla, jotta vierailijoiden määrää voidaan kontrolloida tarkasti. Tuntikohtainen kapasiteetti pidetään hyvin maltillisena, jotta 2 metrin turvaväli pystytään varmistamaan. Kapasiteettia säädetään tarpeen mukaan.

Verk av den banbrytande videokonstnären Bill Viola visas på Amos Rex år23.9.2020 10:55:59 EEST | Tiedote

Amos Rex program för nästa år består av inhemsk samtidskonst och en omfattande utställning över videokonstnären Bill Violas verk. Separatutställningen är Violas första i Finland. Karoliina Hellbergs, Tero Kuitunens och Raimo Saarinens utställning Between us och bildkonstnären Raija Malkas och kompositören Kaija Saariahos utställning Blick skulle egentligen ordnas år 2020, men på grund av coronaviruset flyttas utställningarna till våren och sommaren 2021.

Amos Rex brings pioneering video artist Bill Viola to Finland in 202123.9.2020 10:52:10 EEST | Press release

Amos Rex’s offerings next year include Finnish contemporary art and an extensive exhibition featuring video artist Bill Viola – his first solo show in Finland. Two exhibitions planned for 2020 have been rescheduled to the spring and summer of 2021 due to the Covid-19 pandemic: Between us by Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen and Raimo Saarinen, as well as Blick by visual artist Raija Malka and composer Kaija Saariaho.

Amos Rex tuo 2021 Suomeen videotaiteen uranuurtajan Bill Violan23.9.2020 10:50:00 EEST | Tiedote

Amos Rexin ensi vuoden ohjelmisto koostuu kotimaisesta nykytaiteesta ja videotaiteilija Bill Violan laajasta näyttelystä. Kyseessä on Violan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan johdosta vuodelle 2020 suunnitellut Karoliina Hellbergin, Tero Kuitusen ja Raimo Saarisen näyttely Between us sekä kuvataiteilija Raija Malkan ja säveltäjä Kaija Saariahon näyttely Blick siirtyvät kevääseen ja kesään 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum