Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 29.5.

Jaa

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 2.6. klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee kokouksessa muun muassa Kampin terveys- ja hyvinvointikeskukseen suunniteltavia palveluja sekä antaa lausunnon sosiaali- ja potilasasiamiesten viime vuoden selvityksestä.

Lauttasaaressa halutaan säilyttää terveysasemapalvelut

Lautakunnalle esitetään, että eteläisen Helsingin asukkaita palvelisi tulevan Kampin terveys- ja hyvinvointikeskuksen lisäksi Lauttasaaren terveysasema. Uusimpien väestöennusteiden mukaan eteläisen Helsingin väestömäärä tulee asuntorakentamisen myötä kasvamaan.

Lauttasaaressa olisi tulevaisuudessa neuvolapalvelujen lisäksi terveysasemapalvelut, jotka tukeutuisivat osin Kampin terveys- ja hyvinvointikeskuksen palveluihin.

Esityksen mukaan Kamppiin siirtyisivät nykyisten Viiskulman, Töölön ja Laakson terveysasemien palvelut.

Lautakunta jätti asian edellisessä kokouksessa pöydälle.

Lisätietoa medialle: arkkitehti Pirjo Sipiläinen, p. 09 310 310 42256, pirjo.sipilainen@hel.fi

Lausunto sosiaali- ja potilasasiamiesten vuoden 2019 selvityksestä

Yhteydenotot sosiaali- ja potilasasiamiehiin ovat hieman vähentyneet vuoteen 2018 verrattuna. Valtaosa yhteydenotoista koski terveydenhuollon palveluja. Yleisimpiä yhteydenottojen syitä olivat tyytymättömyys hoitoon ja palveluun, kohteluun tai dokumentointiin sekä potilas- ja/tai lääkevahinkoepäily.

Sosiaali- ja terveystoimelle osoitettujen kanteluiden ja muistutusten määrä on lisääntynyt. Mitään yksittäistä syytä määrän lisääntymiselle ei ole tunnistettu. Yleisenä havaintona selvityksessä todetaan, että asiakkaiden tilanteet ovat muuttuneet moninaisemmiksi.

Asiamiesten selvityksen perusteella Helsingin tulee edelleen parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta, hoitoonpääsyä sekä helpottaa yhteydensaantia työntekijöihin.

Palvelujen saatavuutta ja yhteydenottoa onkin parannettu kehittämällä sähköisiä palveluja. Aikuisten sosiaalipalveluissa otettiin käyttöön sosiaalineuvonnan chat- ja terveysasemilla chatbot neuvontapalvelu. Kaupunkilaisten oma- ja itsehoitoa tuettiin Omaolo-palvelulla, jonka kautta saa tarvittaessa yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen ympäri vuorokauden. Vuonna 2019 helsinkiläisten käyttöön tarjottiin useita uusia Omaolo –palvelun oirekyselyitä.

Lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveys- ja päihdeongelmiin tarjottiin tukea perustamalla Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskukseen matalan kynnyksen mielenterveyspalvelupiste Mieppi.

Ikääntyneen huoli-ilmoituksen tekemistä helpotettiin ottamalla käyttöön sähköinen huoli-ilmoitus.

Sosiaaliasiamiehen tehtävään kuuluu seurata asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä ja antaa siitä selvitys vuosittain lautakunnan kautta kaupunginhallitukselle. Helsingissä sosiaali- ja potilasasiamiehen tehtävät on yhdistetty, minkä vuoksi esitellyssä selvityksessä käsitellään myös terveydenhuoltoon liittyneitä yhteydenottoja.

Lisätietoa:

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme