Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote  

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 13. joulukuuta klo 16.15. Lautakunnalle esitellään muun muassa sosiaali- ja terveystoimialan strategisten painopisteiden toteumaa tämän vuoden osalta. Lisäksi lautakunta käsittelee Laakson yhteissairaalan hankesuunnitelman muutosesityksestä annettavaa lausuntoa.

Koronapandemia on edelleen vaikuttanut strategisten painopisteiden toteutumiseen

Lautakunnalle annetaan selvitys, miten Kasvun paikka kaupunkistrategiassa sosiaali- ja terveystoimialan strategisten painopisteiden toteuttamisessa on edetty tänä vuonna.

Koronapandemia on vaikuttanut toimialan palveluihin edelleen ja vaikeuttanut pandemian aikana syntyneen hoito- ja palveluvelan purkamista. Tästä huolimatta Helsingissä on määrätietoisesti edistetty terapiatakuun toteutumista muun muassa avaamalla neljäs matalan kynnyksen palvelupiste Mieppi.

Asunnottomuuden poistamista vauhditetaan erillisellä toimenpideohjelmalla. Iäkkäiden palvelutarpeen arviointia on sujuvoitettu ja arviointiprosessia on suoraviivaistettu.

Lisäksi nuorten päihdepalveluja on vahvistettu päihdepalvelujen ja lastensuojelun yhteistyönä. Auroran sairaalaan on perustettu vaikeassa päihde-, rikos- tai itsetuhoisuuskierteessä oleville nuorille erityinen lastensuojelun huolenpidon yksikkö. Outamon lastenkotiin on avattu pitkäaikaisen vaativan hoidon päihdekuntoutusyksikkö ja toinen osasto avataan, kun henkilöstötilanne sen sallii. Vaikea rekrytointilanne haastaa edelleen sote-toimijoita.

”Huolimatta koronaepidemiasta ja vaikeutuneesta henkilöstötilanteesta olemme onnistuneet varautumaan Helsingissä myös sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen uudistukseen suunnitellusti niin, että olemme siihen valmiita”, toimialajohtaja Juha Jolkkonen toteaa tyytyväisenä.

Lisätietoa: erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen, p. 09 310 42662, hanna.leena-nuutinen@hel.fi

Laakson yhteissairaala -hankkeen laajuuteen ja kustannuksiin esitetään muutoksia

Helsingin kaupungin ja HUSin yhteinen Laakson yhteissairaala -hanke uudistaa Laakson sairaala-alueen 2020-luvulla. Rakennuskustannusten nousun vuoksi hankkeen sisältöön esitetään joitakin kustannuksia alentavia muutoksia ja hankkeen enimmäishintaan ehdotetaan korotusta. Sairaansijojen määrä pysyy ennallaan.

Suurin hankesuunnitelmaan esitetty muutos koskee oikeuspsykiatrian tiloja. Oikeuspsykiatrian tilat esitetään rakennettavaksi Laakson sijaan Ohkolaan Kellokoskelle, missä ne ovat nykyäänkin.

Muuten psykiatrinen sairaalahoito sekä lasten ja nuorten psykiatrinen hoito sijoittuisivat aikaisempien suunnitelmien mukaisesti Laakson sairaalan alueelle.

Säästöjä haetaan myös pienentämällä rakennettavan päärakennuksen pinta-alaa siten, että päärakennus madaltuisi yhdellä kerroksella. Sairaansijojen määrä säilyisi ennallaan, mutta yhden hengen huoneiden lisäksi tulisi myös 2–3 hengen potilashuoneita. Huonekokojen suurentaminen koskisi osaa Helsingin sairaalan ja HUSin vaativan neurologisen kuntoutuksen osastoja. Psykiatrian osastoille tulisi sen sijaan suunnitellut yhden hengen potilashuoneet.

Hankesuunnitelmaa esitetään muutettavaksi myös siten, että yhden vanhan rakennuksen peruskorjauksesta luovuttaisiin. Rakennukseen suunnitellut toiminnot sijoitettaisiin pääosin Laakson alueelle muihin rakennuksiin.

Suurin syy hankkeen enimmäishinnan korotustarpeelle on yleinen rakentamisen ja rakennusmateriaalien hintojen nousu. Hankkeen enimmäishinta ehdotetaan jatkossa sidottavaksi rakennuskustannusindeksiin, jolloin enimmäishinta tarkistetaan kerran vuodessa.

Hankesuunnitelman hyväksymisvaiheessa vuonna 2020 enimmäishinnaksi päätettiin 838 miljoonaa euroa marraskuun 2019 kustannustasossa. Uudeksi enimmäishinnaksi esitetään nyt 870 miljoonaa euroa marraskuun 2019 kustannustasossa (1 003 miljoonaa euroa nykyisessä kustannustasossa). 

Laaksoon tulevat suurimmat toiminnot ovat Helsingin kaupungin ja HUSin psykiatrinen sairaalahoito sekä Helsingin sairaala, joita varten tulee yhteensä yli 900 sairaansijaa. Lisäksi tulee tiloja HUSin vaativalle neurologiselle kuntoutukselle ja eri poliklinikoille sekä opetukselle ja tutkimukselle. Nykyisen suunnitelman mukaan kokonaisuus valmistuu vuonna 2030. 

Sosiaali- ja terveyslautakunnalta on pyydetty lausunto hankesuunnitelmaan esitetyistä muutoksista. Lausunto on myös pyydetty HUSin yhtymähallitukselta. Lopullisen päätöksen hankesuunnitelman muutoksista tekee kaupunginvaltuusto arviolta tammikuussa 2023.

Lisätietoa: projektipäällikkö Riina Kotaviita, p. 09 310 20700, riina.kotaviita@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen kaupungin verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Outi Huida
yksikön päällikkö
outi.huida@hel.fi
p. 09 310 27929

Markus Snellman
viestintäasiantuntija
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sotepe

Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme