Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 19. marraskuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunnalle esitellään tässä kokouksessa muun muassa suurten kaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvertailut. Lisäksi lautakunta antaa lausunnon kahteen aloitteeseen, jotka koskevat terveysasemien kiireettömien lääkäreiden vastaanottoaikojen saatavuutta.

Helsingin terveydenhuollon asukaskohtaiset kustannukset kolmanneksi pienimmät

Lautakunnalle esitellään kuuden suurimman kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen ja niiden kustannusten vertailu vuodelta 2018 (Kuusikkovertailut). Vertailussa ovat mukana Helsinki, Espoo, Tampere, Turku, Oulu ja Vantaa. Kuusikossa vertaillaan kuuden kunnan aikuissosiaalityötä, lastensuojelua, vammaispalveluja, vanhuspalveluja sekä päihde- ja mielenterveyspalveluja sekä niiden kustannuksia.

Lautakunnalle esitellään myös suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannusten vertailu viime vuodelta. Tässä vertailussa ovat mukana Helsingin lisäksi kahdeksan muuta kaupunkia, muun muassa Espoo ja Vantaa.

Helsingin terveydenhuollon ikävakioidut kokonaiskustannukset laskivat edellisestä vuodesta 1,1 prosenttia. Asukasta kohti laskettuna ne olivat 2 255 euroa. Helsingin asukaskohtaiset kustannukset olivat kymmenestä vertailuun osallistuneesta kunnasta kolmanneksi matalimmat. Vuonna 2015 ne olivat vielä kolmanneksi korkeimmat.

Helsinki tavoittelee yksikkökustannuksissa muiden suurten kaupunkien keskiarvoa. Terveydenhuollon palveluissa tämä on saavutettu.

Lisätietoa vertailuista:

-       Kuusikkoraporttien tiivistelmä ja analyysi 2018

-       Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannusten vertailu 2018

Lisätietoa medialle: johtava erityissuunnittelija Kaisa Pasanen, p. 09 310 24222, kaisa.pasanen@hel.fi

Helsingissä etsitään keinoja nopeuttaa kiireettömään hoitoon pääsyä

Lautakunnalle esitellään kahdessa lausuntoehdotuksessa keinoja, joilla helsinkiläisille voitaisiin tarjota nopeampi pääsy lääkärin kiireettömälle vastaanotolle. Tarkemmat ratkaisuehdotukset kuvataan sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden käyttösuunnitelmassa. Käyttösuunnitelmaehdotus esitellään lautakunnalle joulukuussa.

Lisäksi sosiaali- ja terveystoimiala valmistelee maaliskuuhun 2020 mennessä toimenpidekokonaisuuden, jolla pyritään varmistamaan sujuva hoitoonpääsy terveysasemille. Kaupunginhallitus edellytti suunnitelman tekemistä, kun se käsitteli ensi vuoden talousarviota.

Hoidon tarpeen arviointi tehdään terveysasemilla yleensä välittömästi, kun asiakas ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköisen yhteydenoton kautta saman päivän aikana. Terveysasemille yhteyttä ottaneista asiakkaista hieman yli puolelle annetaan hoidon tarpeen arvioinnin perusteella vastaanottoaika jo samalle päivälle.

Kiireettömissä asioissa keskimääräinen odotusaika terveysaseman lääkärin vastaanotolle on ollut tänä vuonna 23 vuorokautta (T3 aika*). Viime vuonna vastaava aika oli 16 vuorokautta. Lain mukaan kiireetön vastaanottoaika pitää tarjota kolmen kuukauden aikana.

”Olemme asettaneet tavoitteeksi, että keskimääräinen odotusaika kiireettömissä asioissa olisi alle 10 vuorokautta. Tähän meillä on vielä matkaa”, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kuvaa tilannetta.

”Merkittävin syy tilanteen heikkenemiseen on sijaisten ja vakituisten lääkäreiden saatavuuden heikentyminen. Me tehostamme rekrytointiamme ja kehitämme johtamista. Lisäksi nostamme terveyskeskuslääkärien palkkoja ja hyödynnämme mahdollisimman hyvin sähköisiä palveluja”, Lukkarinen kuvaa keinoja, joilla tilannetta pyritään parantamaan.

Helsingin terveysasemat ottivat myös tänä vuonna käyttöön ensin suoraostosetelin ja myöhemmin palvelusetelin, joiden avulla on ollut mahdollista tarjota asiakkaille vastaanottokäyntiä myös yksityislääkärille. Palvelusetelejä on lokakuusta lähtien tarjottu satoja viikossa, mutta vielä se ei näy odotusaikojen lyhenemisenä kiireettömissä asioissa.

Helsingin terveysasemilla tuotetaan vuosittain yli 1,5 miljoonaa palvelutapahtumaa. Näistä noin 30 prosenttia eli noin 460 000 on lääkärin vastaanottokäyntejä.

*) T3-aika on terveysaseman lääkärin kolmas vapaana oleva kiireetön vastaanottoaika kalenteripäivinä. Terveysaseman T3 aika on näiden aikojen keskiluku eli mediaani.

Lisätietoa medialle: terveysasemien johtajalääkäri, Timo Lukkarinen, p. 09 310 42611, timo.j.lukkarinen@hel.fi


Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsinki, Espoo, Vantaa ja HUS kannustavat nuoria ottamaan koronavirusrokotteen8.7.2021 10:53:27 EEST | Tiedote

Koronavirusrokotteiden ajanvaraus on avattu koko pääkaupunkiseudulla 16-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Helsinki, Espoo, Vantaa ja HUS aloittavat yhdessä nuorille ja nuorille aikuisille kohdennetun kampanjan koronavirusrokotuksista. Kampanja toteutetaan sosiaalisessa mediassa julkaistavina videoina. Kampanjassa on mukana nuorille tuttuja some-vaikuttajia. Kanavina on Snapchat, Jodel, Instagram ja Facebook.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme