Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 19. marraskuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunnalle esitellään tässä kokouksessa muun muassa suurten kaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvertailut. Lisäksi lautakunta antaa lausunnon kahteen aloitteeseen, jotka koskevat terveysasemien kiireettömien lääkäreiden vastaanottoaikojen saatavuutta.

Helsingin terveydenhuollon asukaskohtaiset kustannukset kolmanneksi pienimmät

Lautakunnalle esitellään kuuden suurimman kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen ja niiden kustannusten vertailu vuodelta 2018 (Kuusikkovertailut). Vertailussa ovat mukana Helsinki, Espoo, Tampere, Turku, Oulu ja Vantaa. Kuusikossa vertaillaan kuuden kunnan aikuissosiaalityötä, lastensuojelua, vammaispalveluja, vanhuspalveluja sekä päihde- ja mielenterveyspalveluja sekä niiden kustannuksia.

Lautakunnalle esitellään myös suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannusten vertailu viime vuodelta. Tässä vertailussa ovat mukana Helsingin lisäksi kahdeksan muuta kaupunkia, muun muassa Espoo ja Vantaa.

Helsingin terveydenhuollon ikävakioidut kokonaiskustannukset laskivat edellisestä vuodesta 1,1 prosenttia. Asukasta kohti laskettuna ne olivat 2 255 euroa. Helsingin asukaskohtaiset kustannukset olivat kymmenestä vertailuun osallistuneesta kunnasta kolmanneksi matalimmat. Vuonna 2015 ne olivat vielä kolmanneksi korkeimmat.

Helsinki tavoittelee yksikkökustannuksissa muiden suurten kaupunkien keskiarvoa. Terveydenhuollon palveluissa tämä on saavutettu.

Lisätietoa vertailuista:

-       Kuusikkoraporttien tiivistelmä ja analyysi 2018

-       Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannusten vertailu 2018

Lisätietoa medialle: johtava erityissuunnittelija Kaisa Pasanen, p. 09 310 24222, kaisa.pasanen@hel.fi

Helsingissä etsitään keinoja nopeuttaa kiireettömään hoitoon pääsyä

Lautakunnalle esitellään kahdessa lausuntoehdotuksessa keinoja, joilla helsinkiläisille voitaisiin tarjota nopeampi pääsy lääkärin kiireettömälle vastaanotolle. Tarkemmat ratkaisuehdotukset kuvataan sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden käyttösuunnitelmassa. Käyttösuunnitelmaehdotus esitellään lautakunnalle joulukuussa.

Lisäksi sosiaali- ja terveystoimiala valmistelee maaliskuuhun 2020 mennessä toimenpidekokonaisuuden, jolla pyritään varmistamaan sujuva hoitoonpääsy terveysasemille. Kaupunginhallitus edellytti suunnitelman tekemistä, kun se käsitteli ensi vuoden talousarviota.

Hoidon tarpeen arviointi tehdään terveysasemilla yleensä välittömästi, kun asiakas ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköisen yhteydenoton kautta saman päivän aikana. Terveysasemille yhteyttä ottaneista asiakkaista hieman yli puolelle annetaan hoidon tarpeen arvioinnin perusteella vastaanottoaika jo samalle päivälle.

Kiireettömissä asioissa keskimääräinen odotusaika terveysaseman lääkärin vastaanotolle on ollut tänä vuonna 23 vuorokautta (T3 aika*). Viime vuonna vastaava aika oli 16 vuorokautta. Lain mukaan kiireetön vastaanottoaika pitää tarjota kolmen kuukauden aikana.

”Olemme asettaneet tavoitteeksi, että keskimääräinen odotusaika kiireettömissä asioissa olisi alle 10 vuorokautta. Tähän meillä on vielä matkaa”, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kuvaa tilannetta.

”Merkittävin syy tilanteen heikkenemiseen on sijaisten ja vakituisten lääkäreiden saatavuuden heikentyminen. Me tehostamme rekrytointiamme ja kehitämme johtamista. Lisäksi nostamme terveyskeskuslääkärien palkkoja ja hyödynnämme mahdollisimman hyvin sähköisiä palveluja”, Lukkarinen kuvaa keinoja, joilla tilannetta pyritään parantamaan.

Helsingin terveysasemat ottivat myös tänä vuonna käyttöön ensin suoraostosetelin ja myöhemmin palvelusetelin, joiden avulla on ollut mahdollista tarjota asiakkaille vastaanottokäyntiä myös yksityislääkärille. Palvelusetelejä on lokakuusta lähtien tarjottu satoja viikossa, mutta vielä se ei näy odotusaikojen lyhenemisenä kiireettömissä asioissa.

Helsingin terveysasemilla tuotetaan vuosittain yli 1,5 miljoonaa palvelutapahtumaa. Näistä noin 30 prosenttia eli noin 460 000 on lääkärin vastaanottokäyntejä.

*) T3-aika on terveysaseman lääkärin kolmas vapaana oleva kiireetön vastaanottoaika kalenteripäivinä. Terveysaseman T3 aika on näiden aikojen keskiluku eli mediaani.

Lisätietoa medialle: terveysasemien johtajalääkäri, Timo Lukkarinen, p. 09 310 42611, timo.j.lukkarinen@hel.fi


Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu 21.1.17.1.2020 12:29:38 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan vuoden ensimmäinen kokous on tiistaina 21. tammikuuta klo 16.15. alkaen. Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla. Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen. Kevätkauden 2020 kokoukset Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu kevätkaudella pääsääntöisesti joka toinen tiistai klo 16.15 alkaen verkkosivuilla olevan listauksen mukaisesti.

Tukihenkilöksi lapselle tai nuorelle?16.1.2020 11:40:56 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan lasten ja nuorten tukihenkilötoiminta järjestää kiinnostuneille infotilaisuuden tiistaina 21.1. klo 17–18.30 Oodissa (os. Töölönlahdenkatu 4) tilassa Kuutio, 2. krs. Olisiko sinusta tukihenkilöksi? Tarjoamme mahdollisuuden, joka ilahduttaa itsesi lisäksi myös tukihenkilöä toivovaa lasta tai nuorta. Lupautumalla turvalliseksi aikuiseksi voit olla mukana luomassa ikimuistoisia hetkiä. Helsingin kaupunki on järjestänyt tukihenkilötoimintaa vuosikymmenien ajan. Tukihenkilötoiminta on tärkeä ja arvostettu vapaaehtoistoiminta. Ryhtymällä tukihenkilöksi saat kulkea lapsen tai nuoren rinnalla ja mahdollistaa iloa hänen arkeensa tarjoten hänelle samalla turvallisen aikuisen läsnäoloa. Tukihenkilöt tapaavat tuettaviaan noin kahdesti kuukaudessa. Sinun ei tarvitse osata mitään erityistä – riittää että olet oma itsesi. Toimintaan voivat lähteä mukaan avarakatseiset aikuiset, joilla on tasapainoinen elämäntilanne ja oma elämänhallinta kunnossa. Toimintaan muk

#olentukena -kampanja nostaa esiin lasten ja nuorten parissa tehtävästä vapaaehtoistyöstä kumpuavaa iloa10.1.2020 09:15:51 EETTiedote

Ajalla 13.–19.1. tehdään näkyväksi lasten ja nuorten parissa tehtävää vapaaehtoistyötä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #olentukena / #jagstöder. Lasten ja nuorten parissa tehtävä vapaaehtoistoiminta tarjoaa apua kuormittavassa arjessa. Vapaaehtoinen aikuinen voi toimia perheelle tärkeänä voimavarana. Esimerkiksi nuoren tukena oleva vapaaehtoinen antaa tuettavalle mahdollisuuden pohtia itselle tärkeitä asioita ja viettää aikaa luotettavan aikuisen kanssa. Tuen tarpeessa oleville lapsille tukihenkilöt tai tukiperheet tarjoavat mukavaa yhdessäoloa tai esimerkiksi mahdollisuuksia harrastaa yhdessä. Toiminta antaa paljon myös tekijälleen. YK:n onnellisuusraportin, World Happiness Report 2019 mukaan vapaaehtoistyötä tekemällä saavutetaan onnellisuutta arkeen ja omaan elämään. Raportista ilmenee, että vapaaehtoistyötä tekemällä voi parantaa omia voimavaroja arjessa. Erityisen merkityksellistä vapaaehtoiselle on huomata, mitä osallistumisella saa annettua. ”On ollut silmiä avaavaa, mit

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme