Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta pitää seuraavan kokouksen tiistaina 3. joulukuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunnalle esitellään, miten kaupunkilaisten osallisuutta edistetään sosiaali- ja terveyspalveluissa. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa myös järjestöille ensi vuodelle myönnettäviä avustuksia.

Kaupunkilaisten osallisuutta edistetään monin tavoin palveluissa


Sosiaali- ja terveyspalveluissa on pitkät perinteet asukkaiden ja asukkaiden mukaan ottamisesta palvelujen kehittämiseen ja suunnitteluun. Sosiaali- ja terveystoimiala on vuodesta 2013 lähtien raportoinut lautakunnalle, miten asiakkaat kokevat kaupungin tarjoamat sosiaali- ja terveyspalvelut. Vuosien myötä asiakasraatien, asukasneuvostojen, verkkopanelistien ja palveluissa mukana olevien kokemusasiantuntijoiden määrä on kasvanut. Kokemusasiantuntijoita esimerkiksi on säännöllisesti mukana jo 31 palvelussa ja asiakasraateja on yli 70.

Kaupunkilaisten osallisuutta on varmistettu sosiaali- ja terveyspalveluissa myös sosiaalisella raportoinnilla ja erillisillä vaikuttamistoimielimillä, kuten vanhus-, vanhus-, vammais- ja nuorineuvosto.

Asiakkaat pääsevät syksystä 2020 lähtien osallistumaan entistä helpommin oman palvelunsa suunnitteluun ja toteutukseen, kun Apotti-järjestelmän myötä asiakkaat saavat käyttöön Maisa-asiakasportaalin.

Lautakunta hyväksyi sosiaali- ja terveystoimen osallisuussuunnitelman marraskuussa 2018. Tässä yhteydessä sovittiin, että lautakunnalle esitellään, millä toimenpiteillä osallisuutta edistetään palvelukokonaisuuksissa. 

  • Tutustu listatekstiin
  • Lisätietoja medialle kehittämispäällikkö, Ulla Tyyskä, p. 09 310 42210, ulla.tyyska@hel.fi

Lautakunta tukee järjestöjen toimintaa lähes 6,6 miljoonalla eurolla

Sosiaali- ja terveyslautakunta myöntää vuosittain avustuksia järjestöille, joiden toiminta tukee ja täydentää sosiaali- ja terveystoimen palveluja. Avustuksilla järjestöjä kannustetaan edistämään helsinkiläisten terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä.

Avustuksia kohdennetaan myös toimintaan, jolla pyritään vähentämään helsinkiläisten sosiaalisia ongelmia ja syrjäytymistä. Lautakunta haluaa lisäksi tukea järjestöjä, jotta ne pystyvät auttamaan haavoittuvassa asemassa olevia ja tukemaan maahanmuuttajien kotoutumista, vapaaehtoistyötä ja kansalaistoimintaa.

Aikaisempien vuosien tapaan lautakunta päättää suuremmista avustuksista. Näitä avustushakemuksia saapui 109. Pienemmistä, enintään 10 000 euron avustuksista päättää toimialajohtaja. Näitä hakemuksia tuli 107.

Järjestöavustuksiin on varattu rahaa tälle vuodelle yhtä paljon kuin viime vuonna.

Lisätietoa järjestöille vuodelle 2020 esitettävistä avustuksia:

  1. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät lasten ja lapsiperheiden terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen
  2. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät nuorten ja aikuisten terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen
  3. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät ikäihmisten terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen
  4. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät kansanterveysjärjestöjen tukemiseen
  5. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät mielenterveystyön ja päihdetyön tukemiseen
  6. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät vammais- ja kehitysvammatyön tukemiseen
  7. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät maahanmuuttajatyön tukemiseen
  8. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät monialayhdistysten toiminnan tukemiseen

Lisätietoa medialle talouspäällikkö Armi Vadèn, p. 09 310 15970, armi.vaden@hel.fi ja erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen, p. 09 310 42662, hanna-leena.nuutinen@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu 21.1.17.1.2020 12:29:38 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan vuoden ensimmäinen kokous on tiistaina 21. tammikuuta klo 16.15. alkaen. Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla. Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen. Kevätkauden 2020 kokoukset Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu kevätkaudella pääsääntöisesti joka toinen tiistai klo 16.15 alkaen verkkosivuilla olevan listauksen mukaisesti.

Tukihenkilöksi lapselle tai nuorelle?16.1.2020 11:40:56 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan lasten ja nuorten tukihenkilötoiminta järjestää kiinnostuneille infotilaisuuden tiistaina 21.1. klo 17–18.30 Oodissa (os. Töölönlahdenkatu 4) tilassa Kuutio, 2. krs. Olisiko sinusta tukihenkilöksi? Tarjoamme mahdollisuuden, joka ilahduttaa itsesi lisäksi myös tukihenkilöä toivovaa lasta tai nuorta. Lupautumalla turvalliseksi aikuiseksi voit olla mukana luomassa ikimuistoisia hetkiä. Helsingin kaupunki on järjestänyt tukihenkilötoimintaa vuosikymmenien ajan. Tukihenkilötoiminta on tärkeä ja arvostettu vapaaehtoistoiminta. Ryhtymällä tukihenkilöksi saat kulkea lapsen tai nuoren rinnalla ja mahdollistaa iloa hänen arkeensa tarjoten hänelle samalla turvallisen aikuisen läsnäoloa. Tukihenkilöt tapaavat tuettaviaan noin kahdesti kuukaudessa. Sinun ei tarvitse osata mitään erityistä – riittää että olet oma itsesi. Toimintaan voivat lähteä mukaan avarakatseiset aikuiset, joilla on tasapainoinen elämäntilanne ja oma elämänhallinta kunnossa. Toimintaan muk

#olentukena -kampanja nostaa esiin lasten ja nuorten parissa tehtävästä vapaaehtoistyöstä kumpuavaa iloa10.1.2020 09:15:51 EETTiedote

Ajalla 13.–19.1. tehdään näkyväksi lasten ja nuorten parissa tehtävää vapaaehtoistyötä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #olentukena / #jagstöder. Lasten ja nuorten parissa tehtävä vapaaehtoistoiminta tarjoaa apua kuormittavassa arjessa. Vapaaehtoinen aikuinen voi toimia perheelle tärkeänä voimavarana. Esimerkiksi nuoren tukena oleva vapaaehtoinen antaa tuettavalle mahdollisuuden pohtia itselle tärkeitä asioita ja viettää aikaa luotettavan aikuisen kanssa. Tuen tarpeessa oleville lapsille tukihenkilöt tai tukiperheet tarjoavat mukavaa yhdessäoloa tai esimerkiksi mahdollisuuksia harrastaa yhdessä. Toiminta antaa paljon myös tekijälleen. YK:n onnellisuusraportin, World Happiness Report 2019 mukaan vapaaehtoistyötä tekemällä saavutetaan onnellisuutta arkeen ja omaan elämään. Raportista ilmenee, että vapaaehtoistyötä tekemällä voi parantaa omia voimavaroja arjessa. Erityisen merkityksellistä vapaaehtoiselle on huomata, mitä osallistumisella saa annettua. ”On ollut silmiä avaavaa, mit

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme