Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 6. lokakuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa lääkäripalvelujen hankkimista palvelusetelillä terveysasemille, neuvoloihin ja koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon.

Palvelusetelillä halutaan varmistaa kiireettömien lääkäripalvelujen saatavuus

Lautakunnalle esitetään, että helsinkiläisille voitaisiin tarvittaessa tarjota kiireettömiä terveysaseman, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ja neuvolalääkärin vastaanottopalveluja myös palvelusetelillä.

Helsingissä on kokeiluna tarjottu palvelusetelillä kiireettömiä lääkärinvastaanottopalveluja. Kokeilu päättyy tämän vuoden lopussa.

”Kokemukset kokeilusta ovat olleet rohkaisevia. Palveluseteli on lisännyt asiakkaiden valinnanvapautta ja mahdollistanut heille kiireettömissä tilanteissa nopeamman pääsyn lääkärin vastaanotolle, kuin mitä olisimme itse voineet tarjota tilanteessa, jossa olemme siirtäneet työvoimaa koronapandemian hoitoon”, terveysasemien johtaja Timo Lukkarinen toteaa.

Tämän vuoden aikana palveluseteleitä on myönnetty 5 500. ”Terveysasemien lääkäripalvelut ovat edelleen vahvasti omissa käsissämme. Tuotamme itse helsinkiläisille yli 400 000 lääkärin vastaanottokäyntiä vuodessa. Palveluseteli varmistaisi helsinkiläisille kiireettömän, mutta asiakkaan tarvitseman lääkärin avun kaikissa tilanteissa - esimerkiksi kun puramme pandemiatilanteen jälkeistä hoitovajetta tai kun meillä on lääkärivajetta”, Lukkarinen jatkaa.

Terveysaseman kiireettömän lääkärin vastaanottopalvelun lisäksi esitetään, että palvelusetelillä voitaisiin tarvittaessa tarjota myös lääkärintarkastuksia koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä neuvolassa.

Tämän hetken kokeiluun verrattuna palveluseteliä halutaan laajentaa niin, että se sisältäisi tarvittaessa myös asiakkaan tarvitseman tulkkipalvelun.

Asiakas saisi esitetyillä palveluseteleillä tarvitsemansa kiireettömän lääkärin vastaanottopalvelun tai lääkärin tarkastuksen ja siihen liittyvät perustason laboratorio- ja kuvantamispalvelut sekä tarvittaessa tulkkipalvelun. Palvelusetelikäynnistä ei perittäisi asiakasmaksua ja asiakkaalla olisi aina oikeus saada halutessaan palvelu omalta terveysasemalta, neuvolasta tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Asiakas tai lapsen huoltaja valitsee, mistä hän haluaa palvelun.

Helsingissä on asetettu tavoitteeksi, että kiireettömissä tapauksissa lääkärin vastaanottoajan saisi keskimäärin kymmenessä päivässä. Seuraamme tämän tavoitteen saavuttamista T3 ajalla. Palveluseteli edistäsi tämän tavoitteen saavuttamista.

Lisätietoa terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen, p. 09 310 42611, timo.lukkarinen@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme