Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 17. lokakuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa suun terveydenhuollon uutta palveluseteliä ja terveysasemapalvelujen lisähankintaa.

Suun terveydenhuoltoon uusi palveluseteli

Lautakunnalle esitetään, että suun terveydenhuollossa otettaisiin käyttöön uusi kokonaishoidon palveluseteli 1.1.2021 alkaen.

Helsingin suun terveydenhuollossa on tällä hetkellä käytössä neljä erilaista palveluseteliä. Käytössä on ollut myös kokonaishoidon palveluseteli, mutta se ei ole palvellut parhaalla mahdollisella tavalla. Setelin käyttö on jäänyt vähäiseksi, asiakkaiden hoito on pilkkoutunut usealle toimijalle ja useat palveluseteliasiakkaat ovat palanneet kesken hoitojakson takaisin kaupungin suun terveydenhuollon asiakkaaksi.

Uudesta palvelusetelistä halutaan tehdä todellinen vaihtoehto asiakkaalle, lisätä asiakkaiden valinnanvapautta ja varmistaa, että asiakas saa sillä tarpeen mukaisen kokonaishoidon. Käyttäessään uutta palveluseteliä asiakas maksaisi hoidosta (asiakasmaksu) yhtä paljon kuin mitä hän maksaisi vastaavasta hoidosta kaupungin suun terveydenhuollossa.

Suun terveydenhuollon palvelutuotantoa pitää monipuolistaa ja tehostaa, koska asiakasmäärät kasvavat noin 1,1 prosenttia vuodessa ja koronapandemian aiheuttama hoitovelka edellyttää uusien toimintamallien käyttöönottoa. Tavoitteeksi on asetettu, että palvelusetelillä ja ostopalveluilla tuotettujen suun terveydenhuollon palvelujen osuutta nostetaan Helsingissä 15 prosentista 20 - 25 prosenttiin.

Arvion mukaan uusia kokonaishoidon palveluseteleitä myönnettäisiin noin 25 000 vuodessa.

Lisätietoa: ylihammaslääkäri Susanna Ilonen, p. 040 632 4697, susanna.ilonen@hel.fi

Helsinkiin hankitaan lisää terveysasemapalveluja kilpailutuksella

Lautakunnalle esitetään periaatteet, joilla terveysasemapalveluja kilpailutetaan Kannelmäen ja keskustan alueille.

Kilpailutuksen perusteella Helsinkiin perustetaan kaksi uutta terveysasemaa. Toinen perustettavista terveysasemista korvaa nykyisen Kannelmän terveysaseman ja toinen täydentää nykyistä keskustan palveluntuotantoa.

Kilpailutuksella valitut palveluntuottajat hankkivat toimintaan tarvittavan henkilökunnan ja tilat. Uusien terveysasemien tulee sijaita määritellyillä keskeisillä ja hyvin saavutettavissa olevilla paikoilla.

Keskustaan perustettava terveysasema tulee vastaamaan Ruoholahden ja Jätkäsaaren alueen noin 20 000 asukkaan ja Kannelmäen uusi terveysasema noin 19 000 asukkaan terveyspalveluista.

Kilpailutuksella hankittavat terveysasemapalvelut sisältävät lääkäreiden ja hoitajien kiireettömän ja kiireellisen vastaanottotoiminnan, fysioterapian suoravastaanoton, mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajan palvelut ja näihin liittyvät tukipalvelut.

”Tämä kilpailutus lisää terveysasemapalveluja helsinkiläisille ja on yksi keino parantaa kiireettömän hoidon saatavuutta. Lisäpalvelu tulee myös tarpeeseen, kun kurotaan umpeen koronaepidemian aiheuttamaa hoitovelkaa”, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen toteaa.

Terveysasemapalvelujen hankkimisesta tehtäisiin neljän vuoden sopimus. Varsinaisen sopimiskauden jälkeen olisi mahdollista ottaa käyttöön vielä korkeintaan kahden vuoden mittainen optiokausi. Sopimuskausi alkaisi syyskuun alussa 2021.

Kaupunginvaltuusto päätti 10.6.2020 (§ 158), että Helsinkiin hankitaan lisää terveysasemapalveluja kilpailutuksella.

Lisätietoa terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, p. 09 310 5248, leena.turpeinen@hel.fi

Suurten kaupunkien sote-palvelujen kustannusvertailu vuodelta 2019

Lautakunnalle esitellään kuuden suurimman kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen ja niiden kustannusten vertailu vuodelta 2019 (Kuusikkovertailut). Vertailussa ovat mukana Helsinki, Espoo, Tampere, Turku, Oulu ja Vantaa. Kuusikossa vertaillaan kuuden kaupungin aikuissosiaalityötä, lastensuojelua, vammaispalveluja, vanhuspalveluja sekä päihde- ja mielenterveyspalveluja sekä niiden kustannuksia.

Lautakunnalle esitellään myös suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannusten vertailu viime vuodelta. Tässä vertailussa ovat mukana Helsingin lisäksi yhdeksän muuta kaupunkia, muun muassa Espoo ja Vantaa.

Helsingin terveydenhuollon ikävakioidut kokonaiskustannukset nousivat 5,0 prosenttia. Reaalikustannukset (palkka- ja yleinen hintatason nousu poislukien) laskivat edellisestä vuodesta 1,1 prosenttia, mikä oli vertailukuntien toiseksi voimakkainta.

Lisätietoa vertailuista:

Lisätietoa medialle: johtava erityissuunnittelija Kaisa Pasanen, p. 09 310 24222, kaisa.pasanen@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme