Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 8. joulukuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunta jatkaa tässä kokouksessa järjestöavustusten käsittelyä ja aloittaa sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden käyttösuunnitelman käsittelyn.

Järjestöavustusten käsittely jatkuu - lautakunta tukee järjestöjä 6,6 miljoonalla eurolla

Sosiaali- ja terveyslautakunta myöntää vuosittain avustuksia järjestöille, joiden toiminta tukee ja täydentää sosiaali- ja terveystoimen palveluja. Avustuksilla järjestöjä kannustetaan edistämään helsinkiläisten terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä.

Avustuksia kohdennetaan myös toimintaan, jolla pyritään vähentämään helsinkiläisten sosiaalisia ongelmia ja syrjäytymistä. Lautakunta haluaa lisäksi tukea järjestöjä, jotta ne pystyvät auttamaan haavoittuvassa asemassa olevia ja tukemaan maahanmuuttajien kotoutumista, vapaaehtoistyötä ja kansalaistoimintaa.

Lautakunta jätti asian 1.12. kokouksessa pöydälle.

Aikaisempien vuosien tapaan lautakunta päättää suuremmista avustuksista. Näitä avustushakemuksia saapui 108. Pienemmistä, enintään 10 000 euron avustuksista päättää toimialajohtaja. Näitä hakemuksia tuli 87.

Järjestöavustuksiin on varattu rahaa tälle vuodelle 6,66 miljoonaa euroa, mikä on 72 000 euroa enemmän kuin viime vuonna.

Lisätietoa järjestöille vuodelle 2021 esitettävistä avustuksia:

  1. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät lasten ja lapsiperheiden terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen
  2. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät nuorten ja aikuisten terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen
  3. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät ikäihmisten terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen
  4. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät kansanterveysjärjestöjen tukemiseen
  5. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät mielenterveystyön ja päihdetyön tukemiseen
  6. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät vammais- ja kehitysvammatyön tukemiseen
  7. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät maahanmuuttajatyön tukemiseen
  8. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät monialayhdistysten toiminnan tukemiseen

Lisätietoa: talouspäällikkö Armi Vadèn, p. 09 310 15970, armi.vaden@hel.fi


Käyttösuunnitelman käsittely alkaa – palveluvelkaa puretaan ja Apotti otetaan käyttöön

Koronapandemian aiheuttamaa palveluvelkaa puretaan, terveysasemapalveluja hankitaan lisää kilpailutuksella, helsinkiläisen valinnanvapautta lisätään palveluseteleillä ja sähköiset sote-palvelut kootaan Maisa-asiakasportaaliin. Muun muassa näitä tarjotaan helsinkiläiselle tulevana vuonna.

Edellä kuvatun lisäksi Helsingissä uudistetaan sote-palveluja etupainotteisesti hallituksen linjausten mukaisesti. Kamppiin aukeaa uusi perhekeskus ja Laaksoon rakennettavan uuden sairaala-alueen suunnittelu jatkuu yhdessä HUSin kanssa.

Helsinki on saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä valtionavustusta sote-rakenneuudistusta tukevaan alueelliseen valmisteluun sekä Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus –ohjelmaan.

Keväällä 2021 saavutetaan merkittävä virstanpylväs, kun Helsinki ottaa käyttöön uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin. Tämä nivoo osaltaan yhteen asiakkaan parhaaksi helsinkiläisten perus- ja erikoistason sote-palveluja mahdollistamalla tarvittaessa nykyistä tehokkaamman tietojen vaihdon.

Sosiaali- ja terveystoimen käyttösuunnitelmassa kuvataan, miten helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluja uudistetaan ja miten sosiaali- ja terveystoimi toteuttaa kaupunkistrategiaa palveluissaan vuonna 2021.

Käyttösuunnitelmaesityksen liitteenä ovat sosiaali- ja terveystoimen palvelukokonaisuuksien tulosbudjetit ensi vuodelle. Ne on laadittu kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisena, jossa sosiaali- ja terveystoimen kokonaismenot ovat 2 295,6 miljoonaa euroa ja kokonaistulot 176,3 miljoonaa euroa.

Menot kasvavat vuoden 2020 talousarvioon verrattuna 71,7miljoonalla eurolla ja tulot pienenevät 0,8 miljoonalla eurolla. Tämän lisäksi kaupunginhallituksen käyttövaroista siirretään 10 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveyspalveluille alkuvuodesta 2021.

Kaupunginvaltuusto hyväksyy 9.12.2020 Helsingin kaupungin talousarvion vuodelle 2021 ja taloussuunnitelman vuosille 2022−2023.

Lisätietoa: toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Ole tukena kuin Jarkko – sinäkin voit auttaa lapsia, nuoria ja perheitä11.1.2021 12:24:46 EETTiedote

Tällä viikolla (11. –17.1.) tuodaan sosiaalisessa mediassa näkyväksi lasten, nuorten ja perheiden parissa tehtävää vapaaehtoistyötä aihetunnisteilla #olentukena #jagstöder. Kampanjan ovat ideoineet Ehjä ry, Helsingin Diakonissalaitos, Helsingin kaupunki, Oma Kamu ry, Pelastakaa Lapset ry, Perhehoitoliitto ry, Pienperheyhdistys ry, Vantaan kaupunki sekä Yhteiset lapsemme ry. Vapaaehtoinen on luotettava ja turvallinen aikuinen ystävä, joka tarjoaa tukea, aikaa ja välittävää läsnäoloa. Vapaaehtoistoiminnassa mukana oleva Jarkko halusi jakaa tarinansa kaikille, jotka miettivät, miten voisivat auttaa lapsia, nuoria ja perheitä. ”Istun ratikassa ja mietin, että asiani ovat melko kivasti. Minulla on perhe ja työ sekä mieleisiä harrastuksia ja kavereita. Pohdin, olisiko jotain, mitä voisin tehdä, jotta joku toinenkin voisi joskus ajatella, että hänen asiansa ovat melko hyvin. Tästä ajatuksesta inspiroituneena tutkin mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistyötä. Päätän, että haluaisin olla tukena lap

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme