Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 27. huhtikuuta klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa toiminnan ja talouden ennustetta, asiakasmaksulain uudistuksen tuomia muutoksia asiakasmaksuihin sekä iäkkäiden liikkumisen edistämiseen myönnettäviä järjestöavustuksia.

Koronapandemia vaikuttaa toiminnan ja talouden ennustamiseen

Koronapandemia aiheuttaa kiireettömän hoidon ja palvelujen saatavuuden vähenemistä, poikkeusjärjestelyjä henkilöstön työtehtävissä sekä huomattavia lisäkustannuksia. Koronapandemian vuoksi kaikkia tälle vuodelle asetettuja toiminnallisia ja määrällisiä tavoitteita ei tulla saavuttamaan suunnitellusti.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta talousarvion ennustetaan tällä hetkellä ylittyvän 148,1 miljoonalla eurolla. Ylityksestä 126,1 miljoonaa euroa on koronapandemian aiheuttamia lisäkustannuksia muun muassa koronatestauksesta, suojavarusteiden hankinnan alaskirjauksesta, materiaalihankinnoista, koronaneuvontapuhelinpalvelusta sekä epidemiologisen toiminnan lisähenkilöstön hankinnasta.

Ylityksestä noin 10,6 miljoonaa euroa on STM:n Helsingille valtionapuna myöntämää hankerahaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen (Rakenneuudistus- ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke).

Helsinki hakee koronapandemian lisäkustannuksiin sekä arvioituun hoito- ja palveluvelan kustannuksiin valtioavustusta STM:n myöhemmin ohjeistamalla tavalla. STM korvaa kunnille rajaterveysturvallisuuteen liittyvät koronapandemian aiheuttamat lisäkustannukset täysimääräisinä ajalla 16.3.2020–1.7.2021. Helsinki on jo toimittanut ministeriöön tätä koskevan 4,3 miljoonan euron valtionavustushakemuksen.

Tämän hetken arvioin mukaan koronapandemian arvioidaan aiheuttavan tuleville vuosille hoito- ja palveluvelkaa ainakin noin 98,7 miljoona euron edestä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ennustaa Helsingille tuotetun erikoissairaanhoidon osalta 34,2 miljoonan euron ylitystä lähinnä koronapandemian aiheuttamien lisäkustannusten vuoksi.

Lautakunnalle esitettävä ennuste perustuu kaupungin osalta helmikuun lopun ja HUSin osalta tammikuun lopun toteumatietoihin.

Lisätietoa: Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi

Asiakasmaksulain uudistus muuttaa sote-palvelujen maksuja ja niiden perusteita

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja koskevan lain osauudistus tulee voimaan 1.7.2021. Helsingissä on valmisteltu lain voimaantuloa ja lähtökohtana on ollut tarkastella tulosidonnaisten asiakasmaksujen kokonaisuutta ja yhdenmukaistaa maksujen määräytymisperusteita lain hengen mukaisesti.

Lautakunnalle esitetään lain osauudistuksen myötä muutoksia seuraaviin maksuihin ja niiden määräytymisen perusteisiin 1.7.2021 lähtien:

  1. Pitkäaikaisen tehostetun palveluasumisen asiakasmaksu
  2. Pitkäaikaisen psykiatrisen perhehoidon käyttövara
  3. Jatkuvasta ja säännöllisestä kotona annettavasta palvelusta ja pitkäaikaisista asumispalveluista perittävät asiakasmaksut
  4. Lapsiperheiden säännöllisestä kotipalvelusta perittävät asiakasmaksut
  5. Lapsiperheiden lyhytaikaisesta kotipalvelusta perittävä asiakasmaksu ja
  6. Käyttämättä jääneestä vastaanottoajasta perittävä maksu.

Lisätietoja maksumuutoksista ja niiden perusteista, muutosten suuruudesta ja taloudellista vaikutuksista esitellään lautakunnan esityslistalla.

Asiakasmaksujen mahdolliset korotukset on pyritty pitämään hyvin maltillisina, jotta ne eivät muodostaisi asiakkaalle estettä palvelujen käyttöön. Viestintää asiakkaille lisätään, jotta he tietävät, missä tilanteissa asiakasmaksuja voidaan alentaa tai jättää perimättä.

Asiakkaille, joita muutokset koskevat, tehdään uudet asiakasmaksupäätökset automaattisesti 1.7.2021 alkaen. Tämä ei aiheuta asiakkaille toimenpiteitä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon maksukattoon liittyvät uudet säädökset tulevat voimaan 1.1.2022 ja tältä osin valmistelu jatkuu vielä Helsingissä.

Lisätietoa: Ulla Hautamäki, asiakasmaksupäällikkö, p. 09 310 43604, ulla.hautamaki@hel.fi

Lautakunta myöntää avustuksia iäkkäiden liikkumisen edistämiseen

Sosiaali- ja terveyslautakunta myöntää järjestöille avustusta kotona asuvien iäkkäiden hyvinvointia ja toimintakykyä tukevaan toimintaan, joka lisää iäkkäiden mahdollisuuksia liikkumiseen.

Avustettavien hankkeiden ja toiminnan tulee edistää yhtä tai useampaa seuraavista tavoitteista: lähiympäristön ja alueellisten liikkumismahdollisuuksien kehittäminen, digitaalisten ja etänä toteutettavien liikkumiseen aktivoivien ratkaisujen kehittäminen ja vapaaehtoistoiminnan ja vertaistuen kehittäminen.

Avustuksiin on käytettävissä tälle vuodelle 550 000 euroa valtionperintönä kaupungille saaduista kuolinpesien varoista.

Lautakunnalle esitetään, että se myöntäisi 15 hankkeelle avustusta ikääntyneiden kotona asuvien liikkumisen edistämiseen yhteensä 522 600 euroa.

Lisäksi lautakunnalle esitetään, että se jättäisi toimialajohtajan päätettäväksi enintään 27 400 euroa 13 avustushakemukselle, jotka ovat suuruudeltaan enintään 10 000 euroa.

Lisätietoa: Armi Vaden, talouspäällikkö, p. 09 310 15970, armi.vaden@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme