Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 26. huhtikuuta klo 16.15. Lautakunta käsittelee muun muassa vuoden 2022 ensimmäistä toiminnan ja talouden ennustetta ja jatkaa Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen laajennussuunnitelmasta annettavan lausunnon käsittelyä.

Toiminnan ja talouden ennusteessa epävarmuustekijöitä

Koronaepidemia aiheuttaa edelleen vuonna 2022 kiireettömän hoidon ja palvelujen saatavuuden huomattavaa vähenemistä, poikkeusjärjestelyjä henkilöstön työtehtävissä sekä merkittäviä kustannuksia.

Koronan lisäksi epävarmuutta ennusteeseen tuovat koronaepidemian aikana syntyneen hoito- ja palveluvelan purun onnistuminen sekä Ukrainasta saapuvien sote-palvelujen järjestämisen laajuus.

Kaupunki on myöntänyt sosiaali- ja terveystoimialalle 45 miljoonan euron lisämäärärahan hoito- ja palveluvelan purkamiseen. Hoito- ja palveluvelkaa puretaan muun muassa palveluseteleillä, ostopalveluilla, henkilöstön lisä- ja ylitöillä, palkkaamalla lisähenkilöstöä ja pidentämällä palvelupisteiden aukioloaikoja. Hoito- ja palveluvelan purkamisen onnistumiseen vaikuttaa merkittävästi henkilöstön saatavuus.

Koronapandemia aiheuttaa tänä vuonna Helsingille arvion mukaan yli 90 miljoonan euron lisäkustannuksen. Lisäkustannuksia aiheuttavat muun muassa koronatestaus, henkilöstön lisätarpeet ja koronarokotukset.

Tämän vuoden talousarvioon ei ole varattu erillistä määrärahaa koronaepidemian hoitoon eikä Ukrainaista Helsinkiin saapuvien sote-palveluihin. Nämä tullaan esittämään ylityksinä.

Valtio on luvannut korvata koronaepidemian välittömät kustannukset kunnille ja kuntayhtymille täysimääräisenä. Valtioneuvoston kehysriihessä on myös luvattu korvata kunnille Ukrainasta saapuvien vastaanottopalveluista aiheutuvat kustannukset.

Ilman koronaepidemiasta, teknisistä ylityksistä ja Ukrainalaisten sote-palveluista muodostuvia lisäkustannuksia, sosiaali- ja terveyspalvelujen menojen ennustetaan toteutuvan tänä vuonna talousarvion mukaisena.

Lautakunnalle esitettävä ennuste perustuu helmikuun lopun toteumatietoihin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Helsingille tuottamien erikoissairaanhoidon palvelujen ennustetaan tammi - helmikuun tietojen perusteella ylittävän noin 30 miljoonalla eurolla kaupungin vuoden 2022 talousarvion.

Lisätietoa: Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi

Lausunto Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen laajennussuunnitelmasta

Nykyistä Jauhokuja 4:ssä sijaitsevaa Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskusta esitetään laajennettavaksi, jotta se pystyy vastaamaan kasvavan väestön sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeeseen.

Laajennettuun terveys- ja hyvinvointikeskukseen tulee sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi laboratorio- ja kuvantamispalveluja. Tarkoituksena on jatkossa tarjota asukkaille palveluja laajemmilla aukioloajoilla.

Laajennettuihin tiloihin on mahdollista siirtää Kontulan ja Kivikon terveysasemien palvelut. Niiden tilat eivät enää toiminnallisesti eivätkä teknisesti vastaa nykyisiä vaatimuksia, eikä niitä ole mahdollista eikä kannattavaa korjata. Kontulaan on suunnitteilla kokonaan uusi lähipalvelupiste.

Uudet tilat suunnitellaan muuntojoustaviksi ja ne suunnitellaan siten, että ne ovat toimivat myös mahdollisissa tulevissa epidemioissa. Rakennukseen tulee useita erillisiä sisäänkäyntejä, ja tilat ovat helposti tarvittaessa erotettavissa toisistaan.

Terveys- ja hyvinvointikeskuksen laajennus on suunniteltu toteutettavaksi 2024–2025 ja se on tarkoitus ottaa käyttöön alkuvuonna 2026. Rakennuskustannukset ovat enimmillään 66,2 miljoonaa euroa (ilman arvonlisäveroa).

Lautakunta antaa lausunnon Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen laajennuksen tarveselvityksestä ja hankesuunnitelmasta kaupunkiympäristön toimialalle. Lautakunta jätti asian edellisessä kokouksessa pöydälle.

Lisätietoa: johtava arkkitehti Pirjo Sipiläinen, p. 09 310 42256, pirjo.sipilainen@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Outi Huida
yksikön päällikkö
outi.huida@hel.fi
p. 09 310 27929

Markus Snellman
viestintäasiantuntija
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsingissä neuvolatoimintaa jo 100 vuoden ajan11.5.2022 09:57:38 EEST | Tiedote

Helsingin neuvoloissa vietetään tänä vuonna 100-vuotisjuhlaa, sillä Suomen ensimmäinen lastenneuvola aloitti toimintansa Helsingissä vuonna 1922. Sataan vuoteen mahtuvat monenlaiset yhteiskunnalliset muutokset, suurten ikäluokkien syntyminen sekä hyvinvointivaltion ja kaupungin kehittyminen. -Yhä edelleen neuvolatoiminta on helsinkiläisille merkittävä palvelu. Neuvoloiden henkilöstö tavoittaa lähes kaikki helsinkiläiset raskaana olevat sekä lapset ja lapsiperheet, perhepalvelujen johtaja Hanna Viitala sanoo. -Työn suola ovat ihanat asiakkaat. Heidät oppii tuntemaan hyvin, ja erityisen hyvin monilapsiset perheet. Heidän kanssaan yhteinen polku voi pidentyä 15 vuoteen asti – tai jopa niin pitkään, että entiset lapset palaavat asiakkaiksi äiteinä ja isinä, kertoo Paloheinän neuvolan terveydenhoitaja Kaisu-Liisa Hänninen. Neuvolatarinoita, hiekkaämpäreitä ja kakkukahvit Helsingin neuvolatoimintaa juhlistetaan pitkin vuotta. Alkukesästä jaamme neuvoloissa rajoitetun määrän hiekkaämpäreitä k

Täsmätyötä tarpeisiisi – hyödynnä osatyökykyisten osaamista28.4.2022 13:53:24 EEST | Tiedote

Tarvitsetko apua kaupassa käyntiin, onko yritykselläsi arkistoitavaa, pitäisikö jonkun pestä sohvasi, kastella pihasi nurmikko tai odottaako joku muu työ tekijää? Meiltä löytyy tekijöitä monenlaisiin tehtäviin. Samalla mahdollistat vammaisille ja osatyökykyisille kokemuksen palkkatyöstä. Työtehtäville lähtee tarvittaessa mukaan tukihenkilö. Näin voit tilata työntekijöitä Työn tilaajana voi olla yritys, yhdistys, järjestö, yksityishenkilö tai kaupungin toimija. Tilaajana maksat keikkatyöstä 14,50 euroa tunnissa (+ alv.) työntekijää kohden. Työntekijä saa palkkaa 10 euroa tunnilta. Työtehtävälle voi lähteä tehtävästä riippuen yksi tai useampi työntekijä. Myös toistuvat työtehtävät ovat mahdollisia. Tilaajana et ole työnantaja. Työnantajavelvoitteet ja vakuutusasiat hoidetaan Jobcenterissä. Tilaajana sinun tulee huolehtia seuraavista: Työtehtävän kuvaus sekä perehdytys työtehtävään Työn ajankohdan ja tuntimäärän ilmoittaminen Työvälineiden tarjoaminen, mikäli se on tarpeellista Tilausehto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme