Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 24. toukokuuta klo 16.15. Lautakunta käsittelee muun muassa tarkastuslautakunnalle arviointikertomuksesta ja kaupunginhallitukselle sosiaali- ja potilasasiamiesten selvityksestä annettavia lausuntoja.

Lausunto tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta

Lautakunta käsittelee tarkastuslautakunnan pyytämää lausuntoa vuoden 2021 arviointikertomuksesta. Lautakunnan lausunnossa kuvataan esimerkiksi toiminnan sitovien tavoitteiden seurantaa, lastensuojelun avopalvelujen riittävyyttä, ikääntyneiden kotihoitoa ja mielenterveyskuntoutujien palveluasumista.

Lisätietoa:

Lääkärin käyntimaksu esitetään poistettavaksi tilapäisestä kotihoidosta

Lautakunnalle esitetään, ettei tilapäisen kotihoidon asiakkailta perittäisi 1.7.2022 alkaen maksua lääkärin kotikäynnistä. Lääkärin kotikäynnin maksu on 19,20 euroa.

Samalla esitetään, ettei myöskään kuntouttavan arviointiyksikön jakson aikana asiakkaalta perittäisi maksua lääkärin kotikäynnistä.

Lautakunta ja kaupunginhallitus puolisivat tilapäisen kotihoidon lääkärikäyntien maksuttomuutta, kun ne käsittelivät tänä keväänä asiaan liittyvää valtuustoaloitetta.

Tilapäisen kotihoidon lääkärikäyntien maksuja kertyi vuonna 2021 yhteensä noin 38 000 euroa.

Lisätietoa: palvelualueen johtaja Helena Venetvaara, p. 09 310 40546, helena.venetvaara@hel.fi

Lausunto sosiaali- ja potilasasiamiesten vuoden 2021 selvityksestä

Yhteydenotot sosiaali- ja potilasasiamiehiin ovat pysyneet samalla tasolla kuin vuonna 2020. Asiamiehiin otettiin viime vuonna yhteyttä 1 944 kertaa. Valtaosa yhteydenotoista koski terveydenhuollon palveluja. Yleisimpiä yhteydenottojen syitä olivat tyytymättömyys hoitoon ja palveluun sekä tyytymättömyys kohteluun ja tiedonsaantiin.

Muistutuksia ja kanteluja sosiaali- ja terveystoimelle tehtiin vuonna 2021 yhteensä 959. Määrä on lähes sama kuin edellisenä vuonna. Ensisijaisia muistutusten ja kanteluiden aiheita olivat tyytymättömyys palveluun, kohteluun, palvelujen piiriin pääsyyn, hoitotulokseen tai viranhaltijan tekemään päätökseen.

Pitkittynyt koronapandemia heijastui asiamiesten yhteydenottoihin. Koronapandemia näkyi muun muassa hoitoon pääsyn viiveinä, yhteydensaannin vaikeutena ja yksilönvapautta rajoittavina toimina, kun vierailuja jouduttiin rajoittamaan. Asiamiesten selvityksessä todetaan, että poikkeusoloista huolimatta tulee varmistaa asiakkaiden oikeus hyvään hoitoon ja kohteluun. 

”Asiamiesten havainnot antavat meille arvokasta tietoa palvelujen kehittämisen tarpeista ja tuovat näkyväksi asiakkaiden kokemuksia palveluista”, toimialajohtaja Juha Jolkkonen toteaa.

Sosiaaliasiamiehen tehtävään kuuluu seurata asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä ja antaa siitä selvitys vuosittain kaupunginhallitukselle. Helsingissä sosiaali- ja potilasasiamiehen tehtävät on yhdistetty, minkä vuoksi selvityksessä käsitellään myös terveydenhuoltoon liittyneitä yhteydenottoja.

Lisätietoa:

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Outi Huida
yksikön päällikkö
outi.huida@hel.fi
p. 09 310 27929

Markus Snellman
viestintäasiantuntija
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme