Espoon kaupunki - Esbo stad

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa keskiviikkona 26.5.2021

Jaa

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee kokouksessaan keskiviikkona 26.5. mm. sosiaali- ja terveystoimen uudistuvia asiakasmaksuja, huhtikuun osavuosikatsausta ja Suur-Leppävaaran sote-palvelujen kokonaisuutta.

Sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksut

Asiakasmaksulakia ja sitä täydentävää asetusta on muutettu eduskunnassa siten, että kuntia koskevat lainsäädännön muutokset tulevat voimaan vaiheittain 1.7.2021 ja 1.1.2022. Espoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksut tulee päivittää 1.7.2021 alkaen muuttuvan lainsäädännön mukaisiksi. Sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyn jälkeen asiakasmaksut menevät hyväksyttäväksi kaupunginhallituksen kokoukseen.

Lainsäädäntöön tehdyillä muutoksilla on pyritty edistämään terveyden tasa-arvoa ja hoidon saatavuutta. Asiakasmaksulain muutoksilla laajennetaan eräiltä osin terveyspalveluiden maksuttomuutta ja kohtuullistetaan maksuja. Keskeisenä muutoksena asumispalvelujen asiakasmaksut perustuvat jatkossa suoraan lakiin. Myös maksukaton soveltamisalaan lasketaan 1.1.2022 lähtien enemmän palveluja, kuten suun terveydenhuollon toimenpidemaksut ja tilapäisen kotisairaanhoidon maksut.

Nyt käsiteltävä esitys sisältää keskeisimmät Espoon sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksuihin lakimuutoksen vuoksi tehtävät muutokset. Tällaisia ovat esimerkiksi asumispalveluiden maksujen päivittäminen ja eräät muut maksuihin liittyvät muutokset.  Maksukattoa koskevat lainsäädännön muutokset tulevat voimaan 1.1.2022 ja tämän kokonaisuuden osalta valmistelua jatketaan.

Lue asiakasmaksujen uudistamisesta tarkemmin lautakunnan esityslistalta.

Sosiaali- ja terveystoimen huhtikuun osavuosikatsaus

Valtuuston 3.12.2020 hyväksymä vuoden 2021 talousarvio sekä taloussuunnitelma edellyttää, että kaupunginhallitukselle ja valtuustolle laaditaan huhti-, heinä- ja lokakuun lopun tilanteesta kuukausiraporttia laajempi osavuosikatsaus. Osavuosikatsaus sisältää laajemman analyysin tulostavoitteiden sekä määrärahojen ja tuloarvioiden toteutumisesta. Kaupunginhallitus käsittelee huhtikuun osavuosikatsauksen 24.5.2021 ja valtuusto 7.6.2021.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan tulojen ennustetaan toteutuvan 2,3 milj. euroa alle talousarvion. Valtionavustusta sote-hankkeeseen arvioidaan saatavan vähemmän, koska hankinnat, joihin avustus on sidottu, eivät näytä toteutuvan suunnitellusti.

Toimialan menojen ennustetaan ylittävän talousarvion 53,7 milj. eurolla, josta koronaan liittyvien kulujen, kuten näytteenotto, jäljitys ja suojavarusteet, on arvioitu aiheuttavan noin 45,4 milj. euroa. Lisäksi 4,4 milj. euroa aiheutuu rokottamisesta sekä 1,3 milj. euroa suojavarusteiden korvauksesta yksityisille palvelutuottajille. Koronaan liittyvät kulut ovat yhteensä 51,1 milj. euroa. Ylitystä on ennustettu lisäksi lasten sijaishuollon ja vammaisten asumisen ostopalveluista, johtuen hintojen ja volyymien kasvusta.

Lue osavuosikatsauksesta tarkemmin lautakunnan esityslistalta.

Suur-Leppävaaran sote-palvelujen kokonaisuus ja selvitys liikkuvien palvelujen mahdollisuudesta Suur-Leppävaaran alueella

Suur-Leppävaaran alueella on tarve nopealla aikataululla selvittää sosiaali- ja terveyspalveluja yhdistävää palvelukokonaisuutta ja tätä mahdollistavia tiloja johtuen väestön kasvusta, Viherlaakson terveysaseman sulkemisesta ja Leppävaaran pääterveysaseman korjaustarpeesta. Suunniteltaessa uutta palvelukokonaisuutta ja toimitiloja sote-palvelutuotantoa tulisi viedä rinnakkain kokonaisuutena ja etsiä tiloja, jotka mahdollistavat niin perhekeskuksen, sote-palveluja kokovan keskuksen kuin senioreiden palvelukeskuksen toimintoja ja palveluja.

Palvelutarjontaa voidaan täydentää liikkuvilla palveluilla. Liikkuvilla palveluilla parannetaan palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta ja toiminnan tehokkuutta sekä tilatehokkuutta. Asiakkaiden tavoittaminen on joustavampaa joko asiakaskohtaisesti tai suurempina ryhminä kerralla. Lisäksi tavoitteena on lisätä hoidon vaikuttavuutta ja asiakkaiden toimintakyvyn tukemista mm. ennaltaehkäisevillä palveluilla.

Osana Länsi-Uudenmaan sote -hanketta on alkamassa syksyllä 2021 projekti, jossa liikkuvat palvelut konseptoidaan ja pilotoidaan. Espoo on kiinnostunut pilotoimaan liikkuvia palveluja myös Suur-Leppävaaran alueella.

Lue esitys Suur-Leppävaaran sote-palvelujen kokonaisuudesta tarkemmin lautakunnan esityslistalta.

Lisäksi esityslistalla mm:

Lisätiedot: 

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokousaineisto

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kaikki esityslistat, kokousaineistot ja pöytäkirjat 

Perusturvajohtaja Sanna Svahn, p. 050 544 6535, sanna.svahn@espoo.fi  

Lautakunnan puheenjohtaja Saara Hyrkkö, p. 040 719 7604, saara.hyrkko@eduskunta.fi  

Lautakunnan sihteeri, hallintopäällikkö Elina Yli-Koski, p. 046 877 1962, elina.yli-koski@espoo.fi  

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Twitter: @Espoonsote     
Facebook: Espoon sote - Hyvinvointia Espoossa

Espoon kaupunki Twitterissä 
Espoon kaupunki Facebookissa

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kokouksesta 9.6.20219.6.2021 22:28:12 EEST | Tiedote

Oppimateriaali maksuttomaksi syksyllä 2021 Espoon lukioissa aloittaville opiskelijoille Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti, että oppivelvollisuuslain soveltamisalaan kuuluvien opiskelijoiden lisäksi lukion tarjoamat oppimateriaalit ovat maksuttomia seuraaville, lukuvuonna 2021-2022 lukiokoulutuksen aloittavilla opiskelijoille: Opiskelija on opiskellut lukuvuonna 2020-2021 lukiokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa, ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa tai perusopetuksen lisäopetuksessa. Opiskelija on suorittanut perusopetusta lukuvuoden 2020-2021 aikana ja ollut sen jälkeen ilman opiskelupaikkaa. Opiskelija on opiskellut perusopetukseen valmistavassa opetuksessa lukuvuonna 2020-2021 Oppimateriaalin maksuttomuus on voimassa sen kalenterivuoden loppuun saakka, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta tai sitä ennen saa toisen asteen tutkinnon valmiiksi. Opintojen tulee edetä henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Maksuttomuusaikaa ei voi pidentää. Åbe

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme