Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Sosiaali- ja terveyspalveluihin vaikea saada ammattitaitoista työvoimaa

Jaa

Sosiaali- ja terveysalalla ammattitaitoisen työvoiman saantivaikeudet ovat lisääntyneet muun Suomen tapaan koko Etelä-Savossa. Määrällisesti suurin tarve on lähihoitajista ja sairaanhoitajista. Sote-alalla uuden työvoiman kysyntää lisää sekä mittava eläköityminen että hoitajamitoituksen muutos. Sosiaali- ja terveyspalveluissa on pulaa myös lääkäreistä, sosiaalityöntekijöistä, puheterapeuteista ja psykologeista.

Koko maakunnan alueella on vaikea saada tekijöitä erityisopettajien ja lastentarhanopettajien työpaikkoihin ja teollisuudessa on pulaa ammattitaitoisista hitsaajista ja koneistajista. Betonirakentajista ja raudoittajista on pulaa Mikkelin ja Pieksämäen seutukunnissa.

Myös ravintola- ja suurtalousalan paikkoja on ollut vaikea täyttää. Avustavia työntekijöitä on paremmin saatavissa, mutta itsenäisiä ammattilaisia on vaikea löytää. Pieksämäellä myös keittiötyöntekijöiden työpaikoissa on rekrytointivaikeuksia. Matkailualalla kausityöhön on paljon paikkoja auki ja pulaa tekijöistä. Maataloudessa erityisesti kausityövoimatarve ratkaistaan pääosin ulkomaisella työvoimalla.

Etelä-Savossa työvoiman saantivaikeudet ovat suurimpia Pieksämäellä. Paikkakunnan työvoimareservit ovat niukat ja ylitarjontaa on vain myyjistä ja toimistotyöntekijöistä.

Myyjien ja toimistotyöntekijöiden kysyntä vähenee

Myyjän ammatissa ylitarjonta on suurta ja kasvaa koko Etelä-Savossa. Erikoismyyjien rekrytoinnissa voi silti olla ajoittain vaikeuksia. Myös toimistotyöntekijöiden kysyntä on edelleen supistuva ja rekrytoitavilta edellytetään entistä laaja-alaisempaa osaamista. Laskentatoimen ammattilaiset työllistyvät edelleen hyvin.

Alle 30-vuotiaita putkiasentajia, sähköasentajia ja autonasentajia on työttömänä useita kymmeniä. Koulutuksesta ei saada valmiita työntekijöitä ja työuralla alkuun pääsy on vaikeaa. Mestari-kisälli -mallin sovellusten ideointitarve on ilmeinen, sillä mm. rakennusalalle tarvitaan ammattilaisten ikääntyessä korvaavaa työvoimaa.

Yrityksille räätälöityjen koulutusten kysyntä kasvaa

Yrityksille räätälöityjen yhteishankintakoulutusten kysyntä on selvästi kasvussa. Työhallinnon järjestämät Rekry- ja TäsmäKoulutukset vastaavat nopeasti ja joustavasti yritysten rekrytointi- ja osaamistarpeisiin silloin, kun osaajia ei ole valmiina saatavissa tai yrityksen omaa henkilöstöä on tarpeen lisäkouluttaa uralla eteenpäin.

Rekrytointivaikeuksia yli 40 %:lla Etelä-Savon toimipaikoista

Työ- ja elinkeinoministeriön ja Tilastokeskuksen toteuttaman työnantajakyselyn mukaan rekrytointivaikeuksista kärsi vuoden 2020 aikana Etelä-Savossa 42 % (v. 2019 38 %) rekrytoivista toimipaikoista. Koko maan keskiarvo oli 40 %. Vastanneista toimipaikoista kokonaan ilman hakemaansa työvoimaa jäi Etelä-Savossa 14 % koko maassa 19 %.

Työnvälitystä käytti työvoimanhankintakanavana ulkoisissa rekrytoinneissa Etelä-Savossa 54 % tutkimukseen vastanneista toimipaikoista. Osuus on toiseksi korkein Hämeen (57 %) jälkeen. Koko maan keskiarvo on 44 %.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ennakointiasiantuntija Merja Toijonen, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 024 165, merja.toijonen(at)ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon lettoinventoinnin maastotyöt loppusuoralla22.9.2021 09:58:42 EEST | Tiedote

Suoluontotyypeistä rehevimpiä ja harvinaisimpia lettosoita on inventoitu tänä kesänä Etelä-Savon potentiaalisilla lettokohteilla. Kesän aikana inventoitiin noin 90 kohdetta, joista letoiksi, lettorämeiksi tai lettokorviksi on voitu varmistaa noin 30 kohdetta. Osa soista on jokseenkin luonnontilaisia, toiset ovat ojitettuja ja osittain muuntuneita. Löydetyt letot ovat tyypillisesti hyvin pieniä, lähteisissä maaston painanteissa tai rantaluhtien yhteydessä. Syksyn mittaan tehdään vielä joitain maastokäyntejä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme