SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät 2021: Koronaviruspandemia ja laahaavat rokotusluvut osoittavat, että terveyden lukutaidon taso on aliarvioitu ongelma

Jaa

Hyvä terveyden lukutaito lisää valmiutta tunnistaa ja tarkastella kriittisesti esimerkiksi harhaanjohtavaa ja virheellistä tietoa koronaviruksesta ja koronarokotteista.

– Alhainen terveyden lukutaito on yhdistetty korkeampaan luottamukseen sosiaalisessa mediassa jaettuun tietoon. Vastaavasti alhainen terveyden lukutaito näkyy alhaisempana luottamuksena ja vähäisempänä turvautumisena viranomaistietoon sekä koronarokote-epäröintinä, sanoo apulaisprofessori Leena Paakkari Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Lukuisat suositukset ja rajoitukset koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi ja taudin taltuttamiseksi ovat edellyttäneet ihmisiltä kykyä muuttaa melko nopeastikin omaa käyttäytymistään terveyden suojelemiseksi.

– Hyvä terveyden lukutaito on suojannut yksilöä itseään ja myös tukenut vastuullista toimijuutta eli kykyä toimia yhteisen hyvän puolesta ja on siten vähentänyt korona-ajan vapaamatkustajuutta, Paakkari toteaa. Pitää pystyä arvioimaan oman toiminnan vaikutuksia muihin ihmisiin ja osallistumaan yhteisen hyvän rakentamiseen. Siihen vaaditaan riittävää ja monipuolista terveyden lukutaitoa. Esimerkiksi ottamalla koronarokotteen suojelee myös läheisiään, riskiryhmäläisiä ja vanhuksia koronatartunnalta.

Hyvä terveyden lukutaito on tarpeen sekä tarttuvien että tarttumattomien tautien ehkäisyssä

Terveyden lukutaidolla on yhteys terveyskäyttäytymiseen ja sitä kautta sillä on suuri kansanterveydellinen ja kansantaloudellinen merkitys.

Alhainen terveyden lukutaito on yhdistetty heikompaan terveydentilaan, runsaampaan lääkkeiden ja terveyspalvelujen käyttöön ja vaikeuksiin tulkita terveyteen liittyvää informaatiota.

Tarve kehittää terveyden lukutaitoa väestötasolla on liitetty aiemmin erilaisten tarttumattomien tautien ehkäisyyn, kuten kakkostyypin diabetekseen, mutta koronaviruspandemia on nostanut sen osaksi globaalia keskustelua tarttuvien tautien leviämisen ehkäisemisessä.

Terveyden lukutaidon merkitystä ja miten sitä voidaan vahvistaa sekä rokote-epäröintiä valottavat apulaisprofessori Leena Paakkari sekä Turun yliopiston akatemiatutkija Anna Soveri Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivillä 2021. Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki kertoo, miten terveyden lukutaito näkyy lääkärin vastaanotolla.

Tervetuloa Sosiaali- ja terveyspolitiikan päiville 2021

Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät 26.–27.10.2021 pureutuu ajankohtaisiin sote-teemoihin. Terveyden lukutaidon lisäksi ohjelmassa on toimeentulon uudistus, ilmastonmuutos, digitalisaatio ja sote-uudistus. Tapahtumassa järjestetään myös aluevaalipaneeli, jossa puolueiden kärkipoliitikot linjaavat sote-palveluista, rahoituksesta ja järjestöjen kumppanuudesta. Katso tästä päivien monipuolinen ohjelma ja ilmoittaudu mukaan!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Yliopistonkatu 5
00100 HELSINKI

http://www.soste.fi

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 300 sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yhteisöä. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Sote-uudistus aiheuttaa epävarmuutta järjestöjen avustuksista useissa kunnissa – ”Järjestöt tavoittavat haavoittuvimmassa asemassa olevia”15.11.2021 07:00:00 EET | Tiedote

Tuore kysely kertoo, että lähes puolet kunnista ei vielä tiedä tai on epävarmoja siitä, miten ne jatkavat järjestöjen avustamista sote-uudistuksen toteuduttua. Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen tehtävät siirtyvät sote-uudistuksen myötä kunnilta hyvinvointialueiden järjestettäviksi vuoden 2023 alusta lähtien.

Lasten terveyskäräjät 2021: Kiusatuksi joutuminen moninkertaistaa nuoren riskin päihdekokeiluille2.11.2021 12:55:00 EET | Tiedote

Music Against Drugs ry:n kyselyissä käy ilmi, että jos nuori joutuu koulussa viikoittain kiusatuksi, se lisää hänen kiinnostustaan päihteisiin ja moninkertaistaa riskin päihdekokeiluille. Esimerkiksi kannabikseen myönteisesti suhtautuvien nuorten määrä on viisinkertainen ja kiinnostus kokeilla kannabista kolminkertainen verrattuna nuoriin, jotka eivät kiusaamista koe. ”Kun pidetään huolta siitä, ettei ketään kiusata, tehdään samalla ehkäisevää päihdetyötä ehkäisemällä päihdekokeiluja ja niiden myötä mahdollista myöhempää ongelmakäyttöä”, korostaa Music Against Drugs ry:n toiminnanjohtaja Sampo-Ilmari Tuhkalehto. Hän jatkaa, että tärkeää on myös se, että jokaisella lapsella ja nuorella on vähintään yksi hyvä ystävä ja vertaisryhmä, johon kokee kuuluvansa, sekä mielekäs harrastus, jossa saa onnistumisen kokemuksia. Music Against Drugs ry kohtaa vuosittain noin 5 500 nuorta päihdekasvatuskokonaisuuksiin liittyvissä toiminnoissa, joita se järjestää yläkouluikäisille ja heidän parissaan työ

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme