SDP EDUSKUNTA

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan demarit: Hallituksen sote-uudistus on lausuntokierroksen jälkeen entistä vahvempi

Jaa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan demarijäsenet ovat tyytyväisiä siitä, että hallitus on päässyt sopuun sote-uudistuksen etenemisestä lainsäädännön arviointineuvoston ja myöhemmin eduskunnan käsiteltäväksi.

- Laajan lausuntokierroksen pohjalta on voitu tehdä merkittäviä tarkennuksia uudistukseen, kuitenkin perusratkaisu säilyttäen. Pitää muistaa, että uudistus on aivan välttämätön, jotta voimme turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut suomalaisille. Esityksen mukainen siirtyminen kuntapohjaisesta aluepohjaiseen palveluiden järjestämiseen on valtava edistysaskel, painottaa valiokuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Aki Lindén.

Sote-uudistus perustuu palveluiden järjestämiseen jatkossa maakuntatasoisesti yhdistäen samaan kokonaisuuteen sekä sosiaali- että terveyspalvelut, niin perustasolla kuin erikoistasollakin. Leveät hartiat mahdollistavat sote-palveluiden saatavuuden ihmisille oikeaan aikaan ja vaikuttavasti. Maakunnallisen sote-toimijan nimi on jatkossa hyvinvointialue.

- Pidän tärkeänä sitä, että rahoitusratkaisua on lausuntojen pohjalta pystytty parantamaan siten, että esimerkiksi kasvavat kaupunkiseudut ja kaksikieliset alueet huomioidaan paremmin. Rahoituksesta suuri osa perustuu tarvetekijöihin ja on tärkeää, että tätä kriteeristöä kehitetään jatkossa huomiomaan rahoituksen kohdistuminen mahdollisimman vaikuttavalla tavalla, toteaa valiokunnan vaasalaisjäsen Kim Berg.

- On tärkeää, että koko uudistuksen lähtökohtana on ihmisten palvelutarpeisiin vastaaminen. Lausuntokierroksen myötä on nyt tarkentunut sekin, miten kansalaisten valinnanvapaus toteutuu ja miten yksityistä palvelua voi jatkossa tuottaa. Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä myös julkisten toimijoiden omistamille yhtiöille, arvioi valiokunnan jäsen Ilmari Nurminen.

- Tämä uudistus tehdään ihmisiä varten. Monet sote-uudistukseen liittyneet pelot ovat turhia. Koulukuraattorit ja psykologit pysyvät edelleen kouluissa ja ostopalveluiden avulla yhteistyötä eri toimijoiden kanssa voidaan tehdä. Jokainen saa tarvitsemansa palvelut siellä missä pitää, Heidi Viljanen toteaa.

- Nyt sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden rakenteen toteutuminen on askeleen lähempänä. Odotamme esitystä eduskunnan käsittelyyn joulukuussa. Valiokuntakäsittelyssä voimme perusteellisesti paneutua kokonaisuuteen ja muokata sitä edelleen. Rakenteen ohella olennaisia ovat hallituksen sisällölliset hankkeet, kuten tulevaisuuden sote-keskus, vanhuspalveluiden parantaminen, asiakasmaksulaki ja koronan aiheuttaman hoito- ja palveluvelan maksaminen, ryhmä linjaa.

Yhteyshenkilöt

Ilmari NurminenEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja

050 512 2189

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Nurminen: Uudenmaan soterahoitukseen liittyvät väitteet eivät pidä paikkaansa24.10.2020 17:55:09 EESTTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Ilmari Nurminen ottaa osaa Helsingin Sanomien artikkelin (24.10.) nostamaan keskusteluun sote-uudistuksen rahoituksesta ja oikoo artikkelissa esitettyjä väitteitä. - Kokemukseni mukaan on hyvä, että soten rahoituksesta keskustellaan. Mediassa heitellään hyvin erilaisia lukuja ja väitteitä rahoituksesta. Se on ymmärrettävää, sillä kyseessä on hyvin monitahoinen ja vaikea kokonaisuus. Keskustelua tulee jatkaa, jotta ennakkoluuloja voidaan hälventää ja korjata virheellisiä tietoja, Nurminen toteaa. HS:ssa esitetyt väitteet Uudenmaan soterahoituksen 300 miljoonan leikkauksista Nurminen toteaa virheellisiksi. Soten kokonaisrahoitus on nykyisellään 19,9 miljardia euroa ja reaalikasvu palvelutarpeen perusteella vuosina 2022-29 tulee olemaan vähintään 1,7 miljardia euroa vuotuisella 1,2 % kasvulla. Sen päälle valtio tekee alueille täysimääräisen inflaatiokompensaation ja korvauksen kaikista lakisääteisistä uusista t

SDP:n Pia Viitanen: Hallitus satsaa edelleen myös hengen ravintoon23.10.2020 18:58:04 EESTTiedote

Koronakriisin aiheuttamassa talousahdingossakaan Marinin hallitus ei ole unohtanut tuiki tärkeää hengen ravintoa, sillä kulttuurista ja taiteesta nauttiminen lisää tutkitusti hyvinvointia ja terveyttä, iloitsee valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston jäsen ja ex-kulttuuriministeri kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) - Lisäbudjetissa nyt tehdyt satsaukset ovat tervetullutta jatkoa jo kevään lisätalousarviossa tehdyille välttämättömille rahoitustoimille, joilla autettiin kulttuuria ja sen toimijoita selviytymään koronapandemian aiheuttamIsta vaikeuksista. Taiteen ja kulttuurin tukeminen on välttämätöntä, sillä alan ammattilaisten työtilaisuudet tyssäsivät pandemian takia kuin seinään ja jättivät tekijät tyhjän päälle, Viitanen toteaa. Tulonmenetysten korvaamiseen ja jatkuvuuden turvaamiseen hallitus esittää lisätalousarviossaan 23 miljoonaa euroa. Taiteen edistämiskeskukselle ehdotetaan 7 miljoonaa euroa jaettavaksi apurahoina taiteen ja kulttuurin toimijoille. Veikkauksen rahape

SDP:n kansanedustajat Kiljunen ja Heinäluoma: Etelä-Karjalan malli tarjoaa uusia eväitä vakavan koulukiusaamisen ehkäisyyn koko Suomessa21.10.2020 10:44:29 EESTTiedote

Koulukiusaamisen vakavammat muodot ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua ja huolta. Kyseessä on hyvin vakava asia, jonka ennaltaehkäisemiseksi koulut tarvitsevat lisää työkaluja. Kansanedustajat Eveliina Heinäluoma ja Anneli Kiljunen ehdottavat, että Etelä-Karjalan toimintamalli, jossa yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa on sujuvoitettu, otettaisiin laajemmin käyttöön muuallakin Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme