SDP EDUSKUNTA

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-edustajat: Asiakasmaksulain muutoksilla lisätään terveyden tasa-arvoa

Jaa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan demarit ovat tyytyväisiä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain uudistukseen. Asiakasmaksulakiin tehdään useita muutoksia, joiden tavoitteena on poistaa hoidon esteitä ja lisätä terveyden tasa-arvoa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tänään päättänyt hallituksen esityksen käsittelyn ja laki on tarkoitus hyväksyä tällä viikolla eduskunnan täysistunnossa.

- Kaiken kaikkiaan uudistus on odotettu parannus nykytilaan. Maksuja kevennetään ja selkeytetään, mikä tarkoittaa helpotusta monelle sote-palveluiden käyttäjälle ja lapsiperheelle. Maksut ovat nyt kansainvälisesti korkeat ja eroja kuntien välillä on paljon. Uudistus parantaa ihmisten yhdenvertaisuutta ja oikeusturvaa, ryhmä summaa lakimuutoksen vaikutuksia.

- Uudistuksen myötä terveyskeskusten hoitajavastaanotot ovat maksuttomia, eikä poliklinikkamaksuja peritä alle 18-vuotiailta. Uudistus helpottaa perusterveydenhuoltoon, myös suun terveydenhuoltoon ja mielenterveyspalveluihin, hakeutumista, kun maksurasitus kevenee. Pidän tärkeänä sitä, ettei uudistusta rahoiteta poistamalla terveyskeskuskäyntien välimaksukattoja – kuten viime kaudella esitettiin – vaan terveyskeskuksessa käynneistä maksetaan jatkossakin yhteensä enintään n. 60 euroa vuodessa, mikä on tärkeää etenkin paljon palveluita käyttävien kannalta. Jatkossa on kuitenkin edettävä kohti perusterveydenhuollon täyttä maksuttomuutta, toteaa demariryhmän vastaava, kansanedustaja Aki Lindén.

- Se, että hoitajan vastaanotto terveyskeskuksessa muutetaan kokonaan maksuttomaksi, helpottaa kaikkien, mutta etenkin pitkäaikaissairaiden ihmisten tilannetta ja siirtää hoidon painopistettä merkittävällä tavalla ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen tukeen. Myös perustason mielenterveyspalveluiden maksuja selkeytetään asiakkaan näkökulmasta niin että esim. psykososiaalinen tuki ja mielenterveydenhäiriöiden tutkimus, hoito ja lääkinnällinen kuntoutus ovat aina maksuttomia. Maksukattoon luetaan jatkossa terapiasta aiheutuvat maksut sekä suun terveydenhuollon maksuja. Nämä ovat erittäin merkittäviä uusia linjauksia, arvioi kansanedustaja Kim Berg.

- Myös palveluasumisen maksuja selkeytetään niin, että ne määräytyvät samoin perustein kuin kotihoidon maksut. Pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa taas maksut määräytyvät jatkossa kuten laitoshoidossa. Lisäksi taataan vähimmäiskäyttövara, mikä on olennaista myös itsemääräämisoikeuden näkökulmasta. Näillä pitkään kaivatuilla uudistuksilla taataan asiakkaiden yhdenvertaisuus ja vahvistetaan heidän taloudellista turvaansa. Laki myös edellyttää asiakasmaksujen huojennusta nykyistä selkeämmin, joten sekin vahvistaa palveluiden käyttäjien asemaa, linjaa kansanedustaja Ilmari Nurminen.

- Tärkeä yksittäinen muutos on äitiyspoliklinikkamaksun poistaminen raskaana olevilta päihteitä käyttäviltä äideiltä. Maksut ja perintäkulut ovat nostaneet kynnystä hakeutua ja sitoutua palveluun, joten maksuttomuus parantaa näiden vaikeassa sosiaalisessa tilanteessa olevien naisten ja heidän lastensa asemaa. Myös toimeentulotuesta maksettujen asiakasmaksujen laskeminen mukaan maksukattoon parantaa heikoimmassa taloudellisessa tilanteessa olevien ihmisten tilannetta ja on perusteltua myös toimeentulotukiriippuvuuden vähentämiseksi. Ylipäätään maksukaton laajentaminen on tärkeää etenkin pienituloisten ja paljon sairastavien toimeentulon parantamiseksi, listaa kansanedustaja Heidi Viljanen.

- Kokonaisuutena arvioiden uudistus sisältää asiakasmaksulain kiireellisimmät muutokset sekä poistaa tai vähentää nykytilan merkittävimpiä puutteita. Tarvitsemme maksuihin kuitenkin kokonaisuudistuksen, jolla yhdenvertaisuutta ja oikeusturvaa edelleen vahvistetaan. On tärkeää varmistaa, että kaikilla on tulotasosta ja asuinpaikasta riippumatta mahdollisuus hakeutua tarpeen mukaiseen hoitoon oikea-aikaisesti, ryhmä linjaa.

Yhteyshenkilöt

Ilmari NurminenEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja

Puh:050 512 2189

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Marko Asell: Lasten ja nuorten liikunta turvattava18.1.2021 12:41:22 EETTiedote

Koronarajoitukset ovat välttämättömiä taudin kukistamiseksi ja riskiryhmien terveyden suojaamiseksi. Rajoitukset kohdistuvat moneen toimintaan yhteiskunnassamme, mutta mitä pidemmälle tämä kriisi jatkuu, sen tarkemmin on arvioitava kokonaisuuden hyötyjä ja haittoja. - Yksi tärkeimmistä on nyt paljon puhuttanut lasten ja nuorten liikunnan estyminen kuntien suljettua liikuntapaikat. Yksityisen toimijat ovat pitäneet paikkoja auki, joten osa on päässyt niihin liikkumaan, mutta esimerkiksi pienituloisille se on mahdotonta. Syntyy eriarvoistumista, kansanedustaja Marko Asell (sd.) painottaa. - Koulut ovat auki, joten nyt olisi syytä vakavasti harkita yleisten liikuntapaikkojen avaamista lapsille ja nuorille. Ryhmäkokojen pienennykset ja aluekohtaiset harkinnat tässä päivittäin huomioiden. Kestää pitkään, ennen kuin saamme rokotteilla kattavan laumasuojan, ja sitä aikaa ei voida olla pois liikuntaharrastuksista, Asell sanoo. Lasten ja nuorten osuus koronatartunnoista on ollut koko ajan piene

Ministeri Tuppurainen: Ekologista ja terveysturvallista kotimaanmatkailua tuettava16.1.2021 16:05:46 EETTiedote

Ministeri Tytti Tuppurainen etävieraili tänään lauantaina Kalajoella tapaamassa kaupungin johtoa. Tuppurainen kuuli kaupungin johtaja Jukka Puoskarin ja kuntapäättäjä Timo Sunin esittämät ajatukset kaupungin tilanteesta ja alueen kehittämisestä. Mukana keskustelussa olivat myös kansanedustaja Raimo Piirainen, SDP:n Oulun piirin puheenjohtaja Mika Pietilä ja toiminnanjohtaja Sanna Husa. Keskusteluissa nousi esiin erityisesti Kalajoen Marina-hanke ja sen kakkosvaihe, eli uuden vierasvenesataman rakentaminen matkailua tukevine palveluineen. - Kotimaan matkailubuumiin on hyvä tarttua nyt tiukasti kiinni ja houkutella vierailijoita myös lähialueita kauempaa. Kalajoen hiekat on meille monelle rakas lomakohde ja on hienoa, että tätä rannikon helmeä kehitetään aktiivisesti eteenpäin. On selvitettävä tarkoin, millä tavoin tätä tähän aikaan ja tilanteeseen erinomaisesti sopivaa hanketta voidaan viedä eteenpäin, Tuppurainen toteaa. - Ylipäänsä kestävän, ekologisen ja terveysturvallisen kotimaanma

SDP:n Kymäläinen: Monipuolisella keinovalikoimalla vähennetään päästöjä oikeudenmukaisesti15.1.2021 14:09:57 EETTiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen siihen, että työ liikenteen päästöjen vähentämiseksi on nyt saanut lähtölaukauksen. Liikenne- ja viestintäministeriö on tänään lähettänyt lausuntokierrokselle fossiilittoman liikenteen tiekartan. - Nyt lausunnoille lähteneessä tiekarttaluonnoksessa esitetään niitä toimia, joiden avulla liikenteen päästöt saadaan puolitettua vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2005 tasoon. Kaikki puolueet ovat yhdessä sitoutuneet päästöjen puolitustavoitteeseen, ja nyt Sanna Marinin (sd.) hallitus osoittaa kykynsä esittämällä konkreettisia keinoja sille, miten tähän tavoitteeseen tulevina vuosina päästään, Kymäläinen kehuu. Hallituksen tiekarttaluonnos koostuu kolmesta vaiheesta. Nyt ensimmäiseen vaiheeseen luonnos ehdottaa yhteensä 19 kannustavaa toimenpidettä, jotka pyrkivät fossiilisten polttoaineiden korvaamiseen, autokannan uudistamiseen ja liikennejärjestelmän tehostamiseen. Toisessa vaiheessa

SDP:n Niina Malm: Ovako näyttää tietä hiilettömään teräksentekoon14.1.2021 17:44:58 EETTiedote

SDP:n ensimmäisen varapuheenjohtajan Niina Malmin mukaan imatralaisen Ovakon terästehtaan hanke muuttaa prosessi hiilineutraaliksi osoittaa paitsi ennakkoluulottomuutta myös Suomen erinomaiseksi paikaksi investoida perinteiseen tehdasteollisuuteen. - Kirjailija Mark Twainia mukaellen voisi sanoa, että tiedot Suomen tehdasteollisuuden kuolemasta ovat liioiteltuja, Ovakon tehtaan entinen pääluottamusmies Niina Malm sanoo. Yhtiö kertoo Uutisvuoksi-lehdelle, että yhtiöllä on olemassa karkea hankesuunnitelma, tekniikka ja konsepti, jolla kierrätysmetallia raaka-aineenaan käyttävä tehdas voidaan muuttaa hiilineutraaliksi. Tekniikkaa on testattu Ovakon Ruotsin-yksikösssä, jossa vetyä on poltettu teräksen lämpökäsittelyuunissa. Imatran-tehtaan hankkeen kustannusarvio on noin 40 miljoonaa euroa. - Kyseessä on hallituksen ilmastotavoitteita tukeva maailmaluokan hanke, sillä Imatran-tehtaasta tulisi sen myötä ainakin Suomen ellei maailman ensimmäinen hiiletön terästehdas, Malm toteaa. Hankkeessa

SDP:n Kim Berg: Kirurginen päivystysvalmius on nyt turvattu14.1.2021 15:39:19 EETTiedote

SDP:n kansanedustajan, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenen Kim Bergin mukaan on erittäin tärkeää, että perjantaina voimaan tulevalla asetuksella varmistetaan keskussairaaloiden edellytykset päivystysajan leikkauksiin. Valtioneuvosto on päivittänyt erikoissairaanhoidon ns. keskittämisasetuksen, jolla turvataan kirurginen päivystysvalmius eri puolilla Suomea tinkimättä laadusta, vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta. - Keskussairaaloissa voidaan tehdä jatkossa vaativampia kirurgisia leikkauksia ja erityisvastuualueilla voidaan osin sopia tiettyjen leikkausten sairaalakohtaisten lukumäärien alittamisesta, jos edellytykset muutoin täyttyvät. Asetuksella myös vahvistetaan Vaasan keskussairaalan asema asiakas- ja potilasturvallisuuden kansallisena keskuksena, Kim Berg iloitsee. Asetusmuutoksella edistetään alueellisen työnjaon toteutumista. Tiettyjen syöpätyyppien leikkaushoidot on poistettu yliopistosairaaloihin keskitettävän erikoissairaanhoidon listalta. Niitä voi jatkossa tehdä

SDP:n Pia Viitanen esittää eduskunnan valiokuntien julkista kuulemista: Kahden suomalaispankin suositusten vastainen osingonjako huolestuttava - tarve myös laajempaan keskusteluun14.1.2021 07:54:33 EETTiedote

Kansanedustaja, Suomen Pankin pankkivaltuutettu Pia Viitanen (sd) ihmettelee kahden suomalaispankin ilmoitusta poiketa EKP:n ja Finanssivalvonnan suosituksista lykätä osingonmaksuaan syksyyn. Suosituksen perusteena on torjua mahdollista pankkikriisiä, minkä Korona-pandemian aiheuttamat taloudelliset vahingot voisivat laukaista. Suomalaispankeista Aktia ilmoitti tiistaina maksavansa suosituksesta poiketen saman tien toissavuoden osingon, yhteensä 37 miljoonaa. Aiemmin myös Ålandsbanken on kertonut maksavansa osingot suosituksen vastaisesti. Muilta eurooppalaisilta pankeilta ei ole toistaiseksi vastaavia ilmoituksia tullut. Finanssivalvonta on ilmoittanut pitävänsä valitettavana suomalaispankkien irtautumista eurooppalaisesta linjasta. - Pidän huolestuttavana kahden suomalaispankin valitsemaa linjaa maksaa osingot suosituksen vastaisesti. Koronan vuoksi on syytä kaikin tavoin pyrkiä ehkäisemään ennalta vakavia seurauksia talousjärjestelmään, ja pankkisektorin kestävyys on tässä kokonaisu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme