SDP EDUSKUNTA

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-edustajat: Vammaispalvelulaki etenee ja on historiallinen uudistus

Jaa

Pitkään valmistellun vammaispalvelulain 1. mietintö on hyväksytty yksimielisesti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. SDPn edustajat Ilmari Nurminen, Aki Linden, Heidi Viljanen ja Kim Berg ovat erittäin tyytyväisiä lain etenemiseen.

Mietintö etenee seuraavaksi uudelleen perustuslakivaliokunnan lausuttavaksi. Tämän jälkeen mietintö viimeistellään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja siirtyy täysistunnon päätettäväksi.

Esitykseen tehtiin lausuntopalautteen sekä perustuslakivaliokunnan aiemmin esittämien huomioiden pohjalta olennaisia muutoksia. Kehitysvammaisten asemaa turvataan vahvistamalla erityisen osallisuuden tuen vähimmäistuntimäärä aluksi 20 tuntiin vuoden 2025 alusta ja nostamalla se 30 tuntiin kuukaudessa vuodesta 2026 alkaen.

Vammainen henkilö voisi osallistua työssäkäynnin, työtoiminnan tai työllistämistä edistävän toiminnan ohella jatkossa myös päivätoimintaan. Lisäksi päivätoimintaan osallistumisen matkat olisivat maksuttomat.

- Vammaisten lasten perheiden osalta on tärkeää, että esitämme lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan säätämistä maksuttomaksi. Lapsen kodin ulkopuolella asumista koskevaa sääntelyä muutamme ottamalla lapsen mielipide paremmin huomioon ja turvaamalla hänen sivistykselliset oikeutensa. Lisäksi kodin ulkopuolella asumisen asiakasmaksun enimmäismäärää laskettaisiin merkittävästi, Ilmari Nurminen toteaa.

Nurmisen mukaan olennaista on myös, ettei vammaispalveluita rajata iän perusteella vaan niihin on jatkossakin oikeus vammaiselle henkilölle iästä riippumatta. Ikääntyneen tulee saada palveluita sosiaalihuoltolain, vanhuspalvelulain ja viime kädessä vammaispalvelulain nojalla yksilöllisen palvelutarpeen ja -suunnitelman mukaisesti.

Lisäksi perustuslakivaliokunnan vaatimukseen esityksen tarkkarajaisuudesta ja selkeyttämisestä on vastattu täsmentämällä lain pykäliä. Liian tiukastikaan ei säännöksiä voi rajata, jottei vammaisten henkilöiden tosiasiallinen mahdollisuus päästä oikeuksiinsa vaarantuisi. Olennaista on, että laki turvaa yhdenvertaisuutta eikä palveluiden väliinputoamisen vaaraa olisi.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on tehty määrätietoista työtä ministeri Krista Kiurun johdolla ja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hallituspuolueet ovat sitoutuneet lain hyväksymiseen vielä tällä kaudella. Nyt esitykseen tehdyt tarkennukset saadaan uudelleen perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

Tiedotetta muokattu 26.1.2023. Muutettu ”30 tuntia viikossa” muotoon ”30 tuntia kuukaudessa”. 

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Lakivaliokunnan sd-edustajat: Mahdollisuus pakkoavioliiton kumoamiseen parantaa rikoksen uhrien asemaa1.2.2023 11:16:37 EET | Tiedote

Lakivaliokunta hyväksyi tänään mietinnön, jossa käsitellään avioliittolain ja siihen liittyvien lakien muuttamista. Muutoksilla pakkoavioliitto olisi mahdollista purkaa myös kumoamalla ja alaikäisenä solmitun avioliiton tunnustamista tiukennettaisiin. Mietintöön jätettiin yksi vastalause. Lakivaliokunnan sd-jäsenet Matias Mäkynen, Eeva-Johanna Eloranta ja Paula Werning ovat iloisia siitä, että mietintö on nyt valmistunut ja se etenee seuraavaksi koko eduskunnan käsiteltäväksi.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hyvinvointialueiden lisärahoitus tulee tarpeeseen31.1.2023 12:40:03 EET | Tiedote

Tänään (31.1.) hallitus ilmoitti päässeensä lisätalousarvioneuvotteluissa sopuun hyvinvointialueiden lisärahoituksesta. Kevään aikana alueille tarkoitus antaa yhteensä 500 miljoonaa euroa lisärahoitusta, josta 350 miljoonaa on valtionavustusta ja 150 miljoonaa aikaistettua kertaerää. SDP:n kansanedustaja ja Pohjois-Karjalan aluevaltuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen iloitsee hallituksen päätöstä ja pitää lisärahoitusta alueilla välttämättömänä.

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta vierailee Pöytyän kunnassa tiistaina 31.1.202330.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

OHJELMA Tiistai 31.1.2023 Klo 9.00 Yläneen varhaiskasvatusyksikkö (Nissiläntie 3, Yläne), tutustuminen tiloihin ja toimintaan Ma. varhaiskasvatusyksikön johtaja Miia Lehtonen esittelee tiloja ja yksikön toimintaa. Klo 10.15 Siirtyminen Yläneeltä Kyröön Klo 11.00 Lounas, Elisenvaaran oppimiskeskus, ruokala (Kyröntie 16, Kyrö) Klo 11.30 Tutustuminen Elisenvaaran yhtenäiskoulun ja Elisenvaaran lukion tiloihin ja toimintaan sekä keskustelu / Kirjaston lukusali Elisenvaaran yhtenäiskoulun vs. rehtori Terhi Westerlund ja Elisenvaaran lukion rehtori Ari Höyssä esittelevät Elisenvaaran oppimiskeskukseen sijoittuvien oppilaitosten tiloja ja toimintaa. Klo 13.00 Harrastamisen Suomen mallin mukaista harrastustoimintaa kunnassa koordinoiva liikunnanohjaaja Markus Salo esittelee hankkeen puitteissa järjestettyä, koulupäivien yhteyteen sijoittuvaa harrastustoimintaa. Osallistumisesta lounaalle sekä mahdollisista erityisruokavalioista pyydetään ilmoittamaan toimistosihteeri Riitta Lehtopohjalle perja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme