SDP EDUSKUNTA

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-edustajat: Vammaispalvelulaki etenee ja on historiallinen uudistus

Jaa

Pitkään valmistellun vammaispalvelulain 1. mietintö on hyväksytty yksimielisesti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. SDPn edustajat Ilmari Nurminen, Aki Linden, Heidi Viljanen ja Kim Berg ovat erittäin tyytyväisiä lain etenemiseen.

Mietintö etenee seuraavaksi uudelleen perustuslakivaliokunnan lausuttavaksi. Tämän jälkeen mietintö viimeistellään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja siirtyy täysistunnon päätettäväksi.

Esitykseen tehtiin lausuntopalautteen sekä perustuslakivaliokunnan aiemmin esittämien huomioiden pohjalta olennaisia muutoksia. Kehitysvammaisten asemaa turvataan vahvistamalla erityisen osallisuuden tuen vähimmäistuntimäärä aluksi 20 tuntiin vuoden 2025 alusta ja nostamalla se 30 tuntiin kuukaudessa vuodesta 2026 alkaen.

Vammainen henkilö voisi osallistua työssäkäynnin, työtoiminnan tai työllistämistä edistävän toiminnan ohella jatkossa myös päivätoimintaan. Lisäksi päivätoimintaan osallistumisen matkat olisivat maksuttomat.

- Vammaisten lasten perheiden osalta on tärkeää, että esitämme lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan säätämistä maksuttomaksi. Lapsen kodin ulkopuolella asumista koskevaa sääntelyä muutamme ottamalla lapsen mielipide paremmin huomioon ja turvaamalla hänen sivistykselliset oikeutensa. Lisäksi kodin ulkopuolella asumisen asiakasmaksun enimmäismäärää laskettaisiin merkittävästi, Ilmari Nurminen toteaa.

Nurmisen mukaan olennaista on myös, ettei vammaispalveluita rajata iän perusteella vaan niihin on jatkossakin oikeus vammaiselle henkilölle iästä riippumatta. Ikääntyneen tulee saada palveluita sosiaalihuoltolain, vanhuspalvelulain ja viime kädessä vammaispalvelulain nojalla yksilöllisen palvelutarpeen ja -suunnitelman mukaisesti.

Lisäksi perustuslakivaliokunnan vaatimukseen esityksen tarkkarajaisuudesta ja selkeyttämisestä on vastattu täsmentämällä lain pykäliä. Liian tiukastikaan ei säännöksiä voi rajata, jottei vammaisten henkilöiden tosiasiallinen mahdollisuus päästä oikeuksiinsa vaarantuisi. Olennaista on, että laki turvaa yhdenvertaisuutta eikä palveluiden väliinputoamisen vaaraa olisi.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on tehty määrätietoista työtä ministeri Krista Kiurun johdolla ja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hallituspuolueet ovat sitoutuneet lain hyväksymiseen vielä tällä kaudella. Nyt esitykseen tehdyt tarkennukset saadaan uudelleen perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

Tiedotetta muokattu 26.1.2023. Muutettu ”30 tuntia viikossa” muotoon ”30 tuntia kuukaudessa”. 

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kim Berg (SDP): Regeringens tilläggsbudget innefattar finansiering av viktiga förbindelseleder och social- och hälsovård2.2.2023 16:27:14 EET | Tiedote

- I tilläggsbudgeten har 4 miljoner euro reserverats för att bredda den sjöfartsled som är betydelsefull för industrin i Vasa, vilket säkerställer hamnarnas tillgänglighet. Det är mycket viktigt att vi kan erbjuda sådana transport- och logistikförbindelser som behövs för att också utveckla företagens verksamhet. Till exempel nya ro-ro-fartyg skulle inte rymmas smidigt i den nuvarande farleden, så det är nödvändigt att utvidga farleden, säger riksdagsledamot Kim Berg från Vasa. - Samtidigt fick landskapens flygförbindelser 17 miljoner euro från och med juli detta år till april nästa år, så lyckligtvis har man tryggat att flygförbindelserna fortsätter även till Karleby. Finland är ett stort land och därför är det ibland nödvändigt att flyga från en plats till en annan för att nå snabbt fram, fortsätter Berg. - Det att välfärdsområdena fick ytterligare 500 miljoner i tilläggsbudgeten var av högsta prioritet. Det är mycket betydelsefulla pengar när det gäller att minska vårdköerna och ta i

SDP:n Kim Berg: Hallitukselta lisätalousarviossa rahoitusta tärkeisiin yhteyksiin ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon2.2.2023 16:22:56 EET | Tiedote

- Lisätalousarviossa saatiin rahoitusta Vaasassa teollisuudelle merkityksellisen meriväylän leventämiseen 4 milj. euroa, jolla varmistetaan satamien saavutettavuutta. On erittäin tärkeää, että pystymme tarjoamaan sellaisia liikenne- ja logistiikkayhteyksiä, joita tarvitaan myös yritysten toiminnan kehittämiseen. Esimerkiksi uudet ro-ro-alukset eivät sujuvasti mahtuisi nykyiseen meriväylään, joten väylän laajennus on tarpeen, sanoo vaasalainen kansanedustaja Kim Berg. - Samalla maakuntien lentoyhteyksiin saatiin tulevan heinäkuun ja ensi vuoden huhtikuun välille 17 miljoonaa euroa, joten lentojen jatkuminen myös Kokkolaan on onneksi turvattu. Suomi on iso maa ja sen takia lentämällä matkustaminen on välillä tarpeellista paikasta toiseen nopeasti pääsemiseksi, Berg jatkaa. - Oli myös aivan ensisijaista saada hyvinvointialueille 500 miljoonaan ylimääräinen panostus lisäbudjetissa. Se on erittäin tärkeä raha hoitojonojen purkamisessa ja hyvinvointivajeeseen vastaamisessa niin suoraan kuin

Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Maatalouden kriisi ratkaistaan markkinoilla2.2.2023 16:19:04 EET | Tiedote

Hallitus on tänään antanut lisätalousarvioesityksen, jonka osana ehdotetaan maataloustuottajille määräaikaista kustannustukea kohonneisiin sähkö- ja lannoitekustannuksiin. Tähän mennessä hallituksen tukitoimet energiakriisissä ovat keskittyneet kuluttajiin, mutta pian tukea voivat hakea myös maatalouden alkutuottajat ja vesiviljelijät. Tukea osoitetaan kaikkiaan noin 96 miljoonaa euroa.

Johanna Ojala-Niemelä ja Eduard Odinets: Perustuslailliset oikeudet on taattava myös kriisien aikana2.2.2023 15:37:08 EET | Tiedote

Suomen eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ja Viron parlamentin perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Eduard Odinets tapasivat Tallinnassa 27.1. // The chair of the Constitutional Law Committee of the Finnish Parliament, Johanna Ojala-Niemelä and the chair of the Constitutional Committee of the Estonian Parliament, Eduard Odinets met in Tallinn 27.1.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme