Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan ennakkotiedote

Jaa
Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan kokous on tiistaina 25. huhtikuuta klo 16.15. Lautakunta käsittelee muun muassa HUS-järjestämissopimusta, toimialan vuoden ensimmäistä talouden ja toiminnan ennustetta sekä psykiatria- ja päihdepalvelujen johtamis- ja organisaatiouudistusta.

HUS-järjestämissopimuksella turvataan yhdenvertaiset palvelut Uudellamaalla

Helsingin kaupungin, Uudenmaan hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän tulee sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä Uudellamaalla annetun lain mukaan (615/2021) laatia järjestämissopimus.

Järjestämissopimuksessa osapuolet sopivat keskinäisestä työnjaosta, yhteistyöstä ja terveydenhuollon palvelujen yhteensovittamisesta siten, että asiakkaiden oikeus yhdenvertaiseen hoitoon kotipaikkakunnasta riippumatta toteutuu.

Helsingissä sopimuksen käsittelyn aloittaa sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta. Tämän jälkeen sopimus menee kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. Sopimus tulee voimaan sen jälkeen, kun Helsingin kaupunginvaltuusto, Uudenmaan hyvinvointialueiden aluevaltuustot ja HUS-yhtymän yhtymäkokous ovat sen hyväksyneet.

Lautakunnan esityslistan liitteenä ehdotus HUS-järjestämissopimukseksi.

Lisätietoa: terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, leena.turpeinen@hel.fi, p. 09 310 52481

Talouden ja toiminnan ensimmäinen ennuste odotetusti alijäämäinen

Lautakunnalle esitellään toimialan vuoden ensimmäinen talouden ja toiminnan ennuste helmikuun lopun tietojen pohjalta.

Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen vuoden 2023 talous tulisi tämän hetken ennusteen mukaan olemaan 71,7 miljoonaa euroa alijäämäinen ilman taloutta tasapainottavia lisätoimia. Siksi lautakunnalle esitetään, että toimiala valmistelee talouden tasapainottamiseksi kolmivuotisen muutosohjelman, jolla tullaan kattamaan alijäämä. Muutosohjelma ja siihen liittyvät lyhyen ja pidemmän aikavälin toimenpiteet valmistellaan ja käynnistetään tämän vuoden aikana. Valmistelun etenemisestä raportoidaan lautakunnalle ensimmäisen kerran elokuussa 2023 seuraavan talouden ja toiminnan ennusteen yhteydessä.

”Ensimmäinen talouden ennuste on odotetusti alijäämäinen. Tätä vuotta on ollut erittäin vaikea suunnitella, kun ottaa huomioon valtion rahoituksen laskentamallin ongelmat, rahoituksen riittämättömyyden ja ennakoimattomat muutokset kesken vuoden. Nykyinen rahoitusmalli ei ota lainkaan riittävästi huomioon helsinkiläisten tarpeita, toimialajohtaja Juha Jolkkonen toteaa.

Koronaepidemian aiheuttamia välittömiä kustannuksia ylitysennusteessa on 8,9 miljoonaa ja ennakoimattomia palkantarkastuksia 13,7 miljoonaa euroa.

Koronan aiheuttamaa hoito- ja palveluvelkaa on edelleen paljon ja se vaikuttaa kiireettömän hoidon ja palvelun saatavuuteen. Suurin riski hoito- ja palveluvelan purkamiselle ja riittävien palvelujen turvaamiselle on kuitenkin henkilöstön riittävyys.

Valtion kokonaisrahoitus Helsingille sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämiseen tälle vuodelle on 2 593,3 miljoonaa euroa.

Lisätietoa: toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi ja talous- ja suunnittelujohtaja Sampo Pajari, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi

Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtamista vahvistetaan ja selkeytetään

Lautakunnalle esitetään, että nykyinen psykiatria- ja päihdepalvelut jaetaan kahdeksi erilliseksi palveluksi siten, että psykiatria muodostaa oman ja päihdepalvelut oman kokonaisuutensa 1.9.2023 alkaen.

Psykiatria- ja päihdepalvelut halutaan jakaa omiksi palveluikseen, koska nykyinen psykiatria- ja päihdepalvelut on kooltaan suuri ja palveluiltaan hyvin laaja ja moninainen.

Nykyinen organisaatio- ja johtamisrakenne ei tue parhaalla mahdollisella tavalla kaupunkistrategiassa päihde- ja psykiatrian palveluille asetettuja kehittämisen tavoitteita. Kaupunkistrategiassa vuosien 2012–2025 tavoitteiksi on asetettu päihdepalvelujen vahvistaminen, mielenterveyspalvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen sekä psykiatrisista palveluista huolehtiminen tarjoamalla asiakkaille vahvempaa psykiatrista ja monialaista hoitoa.

Henkilöstö jatkaa organisaatiouudistuksen jälkeenkin nykyisissä tehtävissään. Esityksen mukaan päihdepalveluja johtaisi 1.9.2023 alkaen nykyinen psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja. Psykiatriaan perustettaisiin palvelun johtajaksi uusi johtajan tehtävä, johtajapsykiatri.

Lisätietoa: terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, leena.turpeinen@hel.fi, p. 09 310 52481

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan verkkosivuilla. Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

 

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sotepe

Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme