Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Sosiaalihuollon ohuus sote-uudistuksessa uhkaa laadukkaita palveluita

Jaa

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia pitää sote-uudistusta tarpeellisena ja kannattaa uudistukselle asetettuja tavoitteita, joilla pyritään kaventamaan väestön terveys- ja hyvinvointieroja sekä parantamaan palvelujen yhdenvertaista saatavuutta. Sote-rakenneuudistus ei kuitenkaan yksin takaa näiden tavoitteiden toteutumista.

Rakenneuudistuksessa pyritään erityisesti sote-palveluiden järjestämisen kehittämiseen ja yhtenäistämiseen. Palveluiden yhdenvertainen saatavuus riippuu kuitenkin vahvasti siitä, miten tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman kehittämishankkeissa onnistutaan väestöltään ja maantieteellisesti toisistaan eroavissa maakunnissa.

Sosiaalihuollon uudistamistarpeita on tämän vuoksi nostettava paremmin esiin. Talentia katsoo, että valmistelua leimaa edelleen terveydenhuollon hallinnolliset rakenteet.

Talentian mukaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lisäksi tulee huomioida ennaltaehkäisevä työ ja rahoituksen ohjaus siihen. Tällä hetkellä esitetyt rahoituskriteerit tunnistavat heikosti sosiaalihuollon kannalta olennaisia tarvetekijöitä.

Sosiaalihuollon asiakkaalla on oikeus hyvään ja laadukkaaseen palveluun sekä kohteluun. Siksi sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksessa keskeisintä on osaava ja hyvinvoiva henkilöstö.

– Sosiaalihuollon asiantuntevalla johtamisella vaikutetaan laaja-alaisesti työn organisointiin, toiminnan laatuun ja vaikuttavuuteen sekä henkilöstön hyvinvointiin ja luottamukseen. Johtamisella on suuri merkitys siihen, miten asiakasturvallisuus toteutuu palveluissa, sanoo Talentian erityisasiantuntija Marjo Katajisto.

Sosiaalihuollon ammattihenkilöitä oltava riittävästi ja kuntien resurssit taattava

Talentian mukaan sosiaalipalveluissa on varmistettava lisäksi se, että alan laillistettuja ammattihenkilöitä eli sosiaalityöntekijöitä, sosionomeja, geronomeja ja kuntoutuksen ohjaajia on riittävä määrä maakunnan asukkaiden tarpeisiin nähden.

Talentia huomauttaa, että laaja sosiaali- ja terveysalan muutos voi heikentää merkittävästi naisenemmistöisen alan työhyvinvointia ja lisätä työssä koettua epävarmuutta muutostilanteessa ja mahdollisesti pidempäänkin.

– Valtion budjettiin on varattava riittävä rahoitus edessä olevien muutoksien hallintaan. Muutosturvarahastoa tarvitaan erityisesti palkkaharmonisointiin ja muutoksen johtamiseen, Katajisto painottaa.

Myös kuntien merkittävä rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä tulee huomioida ja varmistaa, että kunnilla on sen toteuttamiseksi riittävät taloudelliset resurssit ja osaaminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Akavalainen 26 000 jäsenen Talentia edustaa laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, joita ovat yliopistotutkinnon suorittaneet sosiaalityöntekijät sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

On ennenaikaista puhua varhaiskasvatuksen sosionomin palkasta12.10.2020 12:34:40 EESTTiedote

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian saaman tiedon mukaan Kuntatyönantajat on ohjeistanut kuntia sijoittamaan varhaiskasvatuksen sosionomien palkan varhaiskasvatuksen opettajien ja lähihoitajien väliin. Varhaiskasvatuksen sosionomin koulutus on aloitettu tänä vuonna, eikä tehtävän vaativuudesta ole tehty vielä päätöksiä. Tämän vuoksi tehtävän palkkaakaan ei voida vielä arvioida.

Eksoten 30 miljoonan euron palkkasaatavat ovat alkusoitto: Myös muualla lipsuttu palkkaharmonisaatiosta10.9.2020 10:30:07 EESTTiedote

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Eksote, joutuu maksamaan jopa 30 miljoonaa palkkasaatavia työntekijöilleen. Taustalla on kolmen talentialaisen palkkasaatavaa koskeva työtuomioistuimen päätös. Työtuomioistuin ei hyväksynyt sitä, että Eksote alensi kolmen talentialaisen työntekijän palkanosia vastoin kunnallista virka- ja työehtosopimusta, KVTES:ta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme