SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Sosiaaliturvakomitean aika uhkaa loppua - konkreettiset uudistukset käynnistettävä pikaisesti

Jaa
Sosiaaliturvakomitea on hyväksynyt välimietintönsä, joka sisältää 30 ehdotusta nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän kehittämiseksi. Järjestöt ovat toivoneet, että järjestelmän osauudistukset olisi käynnistetty jo tällä hallituskaudella, mutta niihin ei sosiaaliturvauudistuksessa ole vielä päästy.

Välimietinnössä konkreettisia toimenpide-ehdotuksia on vähän, lähinnä mietinnön ehdotukset koskevat erilaisten selvitysten käynnistämistä. Ilman konkreettisia ehdotuksia, on vaikea arvioida, miten uudistukset tulisivat vaikuttamaan eri ryhmien toimeentuloon.

Seuraava hallitus on keskeisessä asemassa päättäessään, mitkä ehdotuksista otetaan hallitusohjelmaan ja miten niitä lähdetään edistämään. ”Seuraavan hallituksen on varmistettava, että ei päädytä vain selvitysten tekemiseen toisensa perään, vaan päästään etenemään konkreettisiin uudistuksiin. Muuten sosiaaliturvakomitealta päättyy aika ja tarpeelliset uudistukset lykkääntyvät aina vain kauemmaksi”, toteaa SOSTEn puheenjohtaja Eija Koivuranta, joka toimii asiantuntijajäsenenä komiteassa.

Yhden perusturvaetuuden kehittäminen kannatettavaa

Komitea kannattaa siirtymistä yhden perusturvaetuuden malliin. Tarkemmasta mallista ei kuitenkaan vielä ole hahmotusta. SOSTE näkee, että yhden perusturvaetuuden mallissa on hyvä mahdollisuus perusturvan joustavoittamiseen.  

”Seuraavalla hallituskaudella on tärkeä keskittyä edistämään yhden perusturvaetuuden konkretisointia niin, että sosiaaliturvajärjestelmää saadaan selkeytettyä, jotta muun muassa turvan väliinputoamisia ja katkoksia etuuden maksussa saadaan vähennettyä”, sanoo erityisasiantuntija Anna Järvinen.  

Tärkeää on samalla helpottaa etuuksien hakemista. Käyttöön tulisi ottaa veroehdotuksen kaltainen etuusehdotus, jossa viranomainen kertoo asiakkaalle kaikki ne etuudet, joihin hän on oikeutettu. Useiden eri hakemusten sijaan hän saisi yhden hakemuksen perusteella tiedon kaikista hänelle kuuluvista etuuksista Kelan sekä muiden viranomaisten tietojen perusteella.

”Sosiaaliturvauudistusta ollaan tekemässä sitä käyttäviä ihmisiä varten. Jotta tämä näkökulma säilyy kirkkaana, tulee heitä edustavat järjestöt pitää jatkossa tiiviisti mukana uudistamistyössä ja myös eri väestöryhmien suoraa kuulemista tulee jatkaa”, muistuttaa Eija Koivuranta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Yliopistonkatu 5
00100 HELSINKI

http://www.soste.fi

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 240 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTE: vaihtoehto leikkauslistoille – hyvinvointitalous seuraavan hallitusohjelman keskiöön!2.3.2023 13:00:00 EET | Tiedote

SOSTE esittää hyvinvointitalouden nostamista seuraavan hallitusohjelman keskiöön. SOSTE tuore julkaisu esittää hyvinvointitalouden hallinnan periaatteet ja konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla hyvinvointitalous nostetaan julkisen päätöksenteon ytimeen. SOSTEn pääekonomisti Anni Marttinen muistuttaa, että ”hyvinvointitalouden ohjausta tarvitaan, koska maailman kantokyky ei kestä nykyistä kulutusta ja ihmisten hyvinvointi jakautuu tällä hetkellä erittäin epätasaisesti”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme