Sosiaaliturvan uudistuksessa tulee huomioida julkisen talouden kestävyys
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT katsoo, että sosiaaliturvan uudistustyötä tulee jatkaa seuraavalla hallituskaudella jo tehdyn työn pohjalta. Sosiaaliturvan uudistus aloitettiin tällä hallituskaudella, ja sitä koskeva välimietintö julkaistaan torstaina.
KT:n mielestä sosiaaliturvaa tulee uudistaa nykyjärjestelmän pohjalta säilyttäen etuuksien syyperustaisuus ja tarveharkinta. Etuuden saamiseen tulee siis jatkossakin olla syy, kuten työttömyys tai työkyvyttömyys.
– Tulevalla hallituskaudella valmistelussa tulee ottaa entistä paremmin huomioon se, miten sosiaaliturvan uudistaminen vaikuttaa julkisen talouden kestävyyteen ja työllisyyden edistämiseen, sanoo KT:n neuvottelujohtaja Anna Kukka.
Sosiaaliturvan uudistamisen lähtökohtana on oltava se, että etuudet ja palvelut auttavat yksilöä mukaan työmarkkinoille tai muuten vahvistavat hänen sosiaalista osallistumistaan. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi työn vastaanottamista estävien kannustinloukkujen purkamista.
Perusturvaetuuksien yhdenmukaistamista voidaan selvittää
Työtä sosiaaliturvan uudistamiseksi on tehty tällä hallituskaudella parlamentaarisessa sosiaaliturvakomiteassa ja sen alaisissa jaostoissa. KT on ollut komiteassa ja sen jaostoissa asiantuntijajäsenenä.
– Sosiaaliturvakomiteassa on tehty ansiokasta selvitystyötä sosiaalietuuksien ja palveluiden laajasta kokonaisuudesta ja ongelmakohdista. Kerättyä tietopohjaa on hyvä hyödyntää seuraavalla hallituskaudella, Anna Kukka sanoo.
KT pitää tärkeänä, että tuleva hallitus tarttuu komitean ehdotukseen perusturvaetuuksien yhdenmukaistamisen selvittämisestä. Perusturvaetuuksia ovat esimerkiksi työmarkkinatuki, kuntoutusraha ja sairauspäiväraha. Asian valmistelua on jatkettava kolmikantaisesti.
– Usein samat ihmiset siirtyvät perusturvaetuuksilta toiselle, joten etuuksien yhdenmukaistamista kannattaa selvittää. Yhdenmukaistaminen voisi helpottaa etuuksien hakemista ja toimeenpanoa sekä vähentää byrokratiaa, Kukka sanoo.
Uudistuksilla on tuettava työ- ja toimintakykyä
KT:n mielestä tulevalla hallituskaudella on arvioitava myös työkykyyn ja työkyvyttömyyteen liittyvien etuuksien kannustimia ja velvoitteita. Käytännössä esimerkiksi työkyvyttömyyteen liittyviin etuuksiin voisi liittyä velvollisuus osallistua palvelutarpeen arviointiin ja kuntoutukseen.
– Lähtökohtana tulisi olla, että etuus- ja palvelukokonaisuus tukee yksilön työ- ja toimintakykyä ja kannustaa työhön. Asiaa on selvitettävä kolmikantaisena lainvalmistelutyönä, Anna Kukka sanoo.
Työ- ja toimintakyvyn tukeminen edellyttää, että tarvittavia palveluita on myös saatavilla.
– Etuuksien ja palvelujen kokonaisuutta tulee kehittää realistiselta pohjalta niin, että hyvinvointialueilla on mahdollisuus vastata tarpeeseen. Alueet kärsivät jo nyt henkilöstö- ja rahapulasta.
KT pitää välttämättömänä, että sosiaaliturvan uudistusta ja erityisesti ansioturvaan vaikuttavien etuuksien kehittämistä valmistellaan kolmikantaisesti. KT esittää kolmikantavalmistelun kirjaamista myös seuraavaan hallitusohjelmaan. Työnantajat ja työntekijät rahoittavat ansiosidonnaista sosiaaliturvaa vakuutusmaksuilla.
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on kunta- ja hyvinvointialan työnantajajärjestö ja työmarkkinakeskusjärjestö. KT:n jäsenet työllistävät Suomessa joka viidennen palkansaajan ja tuottavat palveluita kaikille täällä asuville.
Lisätiedot:
Neuvottelujohtaja Anna Kukka, puh. 050 347 9342
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Neuvottelujohtaja Anna Kukka, puh. 050 347 9342
Tietoja julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla. KT on myös työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kunta- ja hyvinvointialalle lähes kolmen vuoden työrauha5.5.2025 23:30:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan kaikki neuvotteluosapuolet ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen. Ratkaisun yleisen linjan mukaiset sopimuskorotukset ovat yhteensä 7,37 prosenttia lähes kolmelle vuodelle. Lisäksi on sovittu kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman jatkosta vuosille 2026–2028.
Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä alan pääsopijajärjestöt ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen kunta- ja hyvinvointialan sopimuskorotuksista. Lopullinen tulos vaatii vielä kaikkien sopimusalojen neuvottelutulokset ja osapuolten hallintojen hyväksynnän.
Aikuiskoulutukseen löydettävä pysyvä ratkaisu, pilotin kohdennuksessa muistettava osaajapula-alat16.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
KT vaatii pysyvää ratkaisua aikuiskoulutuksen rahoitukseen ja muistuttaa, että tuki on kohdennettava jatkossakin aloille, joilla osaajapula on suurin.
Hyvinvointialueilla on täyttämättä yli tuhat lääkärintehtävää27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Terveyskeskusten lääkäripula ei ole helpottanut, vaikka vakanssien määrää on lisätty. Toisaalta hyvinvointialueet ovat saaneet vähennettyä vuokralääkärien käyttöä.
Kunnat ja hyvinvointialueet ennakoivat tälle vuodelle poikkeuksellisia lomautuksia ja irtisanomisia: ”Puhutaan lama-ajan lukemista”20.3.2025 14:15:00 EET | Tiedote
Rahapulan lisäksi palvelujen järjestämistä vaikeuttaa hyvinvointialueilla eniten ministeriöiden tiukka ohjaus. Myös palveluverkkoa joudutaan karsimaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme