VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Sosiaaliturvauudistuksessa taklattava erilaiset kannustinloukut ja niiden päällekkäisyydet

Jaa

Erityisesti byrokratia- ja informaatioloukkuihin liittyy paljon oletuksia mutta vain vähän tutkimustietoa.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) nostaa esiin erilaiset kannustinloukut, jotka pitää ottaa huomioon käynnissä olevassa sosiaaliturvauudistuksessa. Puhtaasti taloudellisten kannusteiden lisäksi on muistettava huomioida byrokratia- ja informaatioloukut sekä eri kannustinloukkujen päällekkäisyydet.

Jo useiden hallitusten tavoitteena on ollut lisätä työnteon kannusteita verotuksen, sosiaaliturvan ja ulosoton keinoin. VTV tarkasti neljää lainsäädännöllistä toimea, joilla on pyritty purkamaan kannustinloukkuja ja kannustettu työntekoon tai yritystoiminnan aloittamiseen. Tarkastetut toimet liittyivät tuloverolakiin, työttömyysturvalakiin ja ulosottokaareen.

”Kannustimien lisäämiseen tai kannustinloukkujen purkamiseen tähtäävien uudistusten valmistelussa pitäisi muun muassa hyödyntää mahdollisimman kattavasti olemassa olevaa tietoa kannusteista ja kannustinloukuista sekä asiakasrajapinnassa työskentelevien asiantuntemusta. Näin voidaan varmistaa lainsäädännön sujuva toimeenpano”, VTV:n ylitarkastaja Antti Halmetoja sanoo.

Halmetojan mukaan erityisesti byrokratia- ja informaatioloukkuihin liittyy paljon oletuksia mutta vain vähän tutkimustietoa.

”Jos sosiaaliturvauudistuksessa esimerkiksi lisätään taloudellisia kannusteita, mutta järjestelmään jää byrokratialoukkuja, on mahdollista, että kannustimet eivät toimi odotetulla tavalla”, Halmetoja selittää.

Tarkastuksen perusteella ansiotulojen ja työttömyysturvan yhteensovittaminen helpottui, kun työttömyysetuuksien sovittelu muutettiin maksuperusteiseksi keväällä 2019. Muutoksen myötä etuuden sovittelu kohdistetaan vasta sille jaksolle, jolla palkka maksetaan. Tämä on lyhentänyt etuuksien maksuviiveitä. Myös yritystoiminnan aloittaminen työttömyysetuudella on aiempaa helpompaa. Vuoden 2018 alusta lähtien yritystoimintaa on voinut harjoittaa työttömyysetuudella neljä kuukautta ilman, että se vaikuttaa työttömyysturvaoikeuteen. Vasta sen jälkeen tehdään arvio yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuudesta.

Helmikuussa 2018 voimaantulleella uudistuksella puolestaan annettiin pitkäaikaistyöttömille ulosottovelallisille mahdollisuus lykätä palkan ulosmittausta enintään kuudella kuukaudella. VTV:n tarkastuksen mukaan lykkäysoikeus ei pura ulosottovelasta aiheutuvaa työttömyysloukkua vaan siirtää sitä eteenpäin ja hidastaa velanmaksua. Käytännössä lykkäysoikeuden kriteerien täyttäminen on myös osoittautunut monimutkaiseksi, ja merkittävä osa lykkäyshakemuksista hylätään.

”Yksi tarkastuksen havainnoista oli myös, että verovelvolliset eivät tunne työtulojen ja työttömyysturvan verotuksen eroja kovin hyvin. Valtaosa työttömyysturvan saajista kokee, että työtulojen työttömyysturvaa kevyempi verotus tai työllistymisestä aiheutuva etuuksien pieneneminen eivät vaikuta merkittävästi halukkuuteen ottaa vastaan työtä”, Halmetoja kertoo.

Tutustu julkaisuun: Kannustinloukkujen purkamisen valmistelu ja toimeenpano

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images
Lataa

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321https://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme