SDP EDUSKUNTA

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro ajankohtaiskeskustelussa EU:n elpymisrahastosta

Jaa

Ajankohtaiskeskustelu EU:n elpymisrahastosta

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro 4.6.2020

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen

Muutokset puhuttaessa mahdollisia

Arvoisa puhemies,

Suomea ja koko Eurooppaa on kohdannut salakavala vihollinen – Covid-19-pandemia. Sen uhka ja tuhovaikutukset ovat yhteinen iso haaste. Nyt jos koskaan kysytään EU:n jäsenmaiden yhteisvastuuta ja kykyä torjua yhdessä pandemia ja sen vaikutukset. Tämä kriisi myös antaa näkemystä ja kokemusta, kuinka ehkä vieläkin pahemmissa kriiseissä unionin tulisi yhteisvastuullisesti toimia.

Euroopan komissio on viime viikolla julkaissut ehdotuksen mittavasta elpymiskokonaisuudesta. Tähän kokonaisuuteen kuuluu 750 miljardin euron elpymisrahasto, josta varat kanavoitaisiin jäsenmaille EU:n budjetin ohjelmien kautta. Elpymisrahasto kytkeytyisi osaksi unionin seuraavaa seitsenvuotista rahoituskehyskautta 2021-2027. Euroopan komission ehdotuksessa on kyse poikkeuksellisen isosta ja laajavaikutteisesta kokonaisuudesta, joka ymmärrettävästi herättää paljon keskustelua ja kysymyksiä. On syytä painottaa, että komission ehdotus on vasta alku virallisille neuvotteluille jäsenmaiden välillä ja se vaatii merkittäviä korjauksia.

Arvoisa puhemies,

Tulevissa neuvotteluissa Suomen on oltava aktiivinen. On selvää, että me muodostamme – kuten muutkin maat – kantamme näihin neuvotteluihin omista kansallisista lähtökohdista. Yhtä selvää on, että Suomen kansallinen etu on, että koko Eurooppa elpyy. Haluan alleviivata, että on meidän suomalaisten intresseissä, että koko Eurooppa voi yhteisin toimin selvitä tästä kriisistä ja nousta siitä entistä vahvempana ja kestävämpänä.   Siksi sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee väliaikaisen elpymisrahaston perustamista. Mutta me emme tue elpymisrahastoa millä tahansa ehdoilla. Komission ehdotukseen on saatava muutoksia.

Arvoisa puhemies,

Ensimmäiseksi, kaikissa oloissa on lähtökohtana se, että jokainen jäsenmaa vastaa omasta taloudestaan ja omista veloistaan ja pitää huolta julkisen talouden tasapainosta pitkällä jännevälillä. Tämä on SDP:n pitkäaikainen linja ja tästä tulemme pitämään kiinni. Yhtä tärkeää on, että Suomen budjettisuvereniteetti säilyy kaikissa tilanteissa.

Toiseksi, komission esittämä 750 miljardin elpymisrahasto tulisi olla kooltaan pienempi.

Kolmanneksi, elpymisrahaston tulee olla väliaikainen. Sen käyttö tulee olla selvästi rajattu Covid-19-kriisiin ja sen vaikutuksiin. Rahaston tulee aidosti tukea jäsenmaiden elpymistä. Tämän täytyy näkyä rahaston käytössä ja sen tuen jakoperusteissa. On erittäin tähdellistä, että tuen kriteerit perustuvat Covid-19-kriisin vaikutuksiin jäsenmaiden taloudessa ja työllisyydessä.

Neljänneksi, Euroopan komissio esittää elpymisrahastosta jaettavaksi 500 miljardia avustuksina ja 250 miljardia lainoina. Ehdotuksessa avustusten osuus on liian suuri ja sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä katsoo, että kokonaisuutta tulee muuttaa siten, että rahasto on lainapainotteinen.

Viidenneksi, varojen käyttö tulee kytkeä oikeusvaltioperiaatteeseen. Unionin budjetissa ja elpymisrahastossa on kyse jäsenmaiden yhteisistä varoista. On tärkeää, että niiden käytössä noudatetaan huolellista varainhoitoa. Oikeusvaltioperiaate on yksi unionin perusarvoista.

Kuudenneksi, Covid-19-virus ei ole poistanut ilmastonmuutoksen ja työnmurroksen haasteita. Kun korjataan pandemian aiheuttamaa iskua jäsenmaiden talouksiin, voidaan samalla luoda uutta kasvua, työllisyyttä ja kestävälle kehitykselle edellytyksiä. Siten elpymisrahastoa tulee vahvasti käyttää esimerkiksi tutkimukseen ja kehitykseen sekä puhtaaseen teknologiaan.

Arvoisa puhemies,

Pohdinnan aihetta antaa ehdotukset unionin uusiksi omiksi varoiksi. Näitä olisivat komission esityksessä muun muassa hiilitullit, digivero ja päästökauppajärjestelmän tulot. Varsinaisia päätöksiä ei näiden osalta tässä yhteydessä tehdä.

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee, että näitä ehdotuksia tutkitaan ja kehitetään eteenpäin. Keskeisenä tavoitteena on edistää muun muassa ilmastonmuutoksen torjumista. Me katsomme, että esitettyjen omien varojen lisäksi keskusteluun nostetaan myös rahamarkkinavero. Unionin tasolla on luontevaa toteuttaa rahan kaupalle asetettava vero, jolla vahvistetaan finanssisektorin läpinäkyvyyttä ja lisätään unionin omia varoja. Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee rahamarkkinaverosta ja veroparatiiseista käytäviä keskusteluja unionissa, koska vain ylikansalliset toimet mahdollistavat finanssisektorin asianmukaisen valvonnan ja verottamisen.

Arvoisa puhemies,

Lopuksi on syytä korostaa EU:n merkitystä Suomelle. Jäsenmaat ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa, ja unioni on Suomelle sekä tärkeä viitekehys että turvallisuusyhteisö. Tulevissa neuvotteluissa elpymisrahastosta tulee tarkasti arvioida budjetin käyttökohteita ja myös mitkä tulevat olemaan Suomen saannot. On tärkeää, kuinka Suomi voi kanavoida elpymiseensä varoja ja rakentaa ekologisesti, taloudellisesta ja sosiaalisesti kestävää yhteiskuntaa. Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä toivoo rakentavia keskusteluja ratkaisun löytämiseksi elpymiskokonaisuuteen. Tehtävä on suuri ja tärkeä, mutta yhdessä selviämme.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Alueellisilla kehittämishankkeilla pohjustetaan sote-uudistusta9.7.2020 09:00:00 EESTTiedote

Kansanedustaja Niina Malm (sd) iloitsee Kaakkois-Suomen saamista sote-rahoista. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Kymenlaakson maakunnille yhteensä 16 304 519 euroa sote-uudistuksen alueellisen valmistelun hankkeisiin. Hankkeet pääsevät käynnistymään heti. - Nämä ovat tärkeitä rahoja alueemme sote-palvelujen kehittämiseen ja hyvä askel sote-uudistuksen edistämisessä. Rahat eivät mene hankebyrokratiaan, vaan kyse on hoitoon pääsyn vahvistamisesta ja palvelujen laadun parantamisesta, Malm painottaa. Etelä-Karjala saa valtionavustusta Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeeseen 2 199 998 euroa ja sote-rakenneuudistukseen 1 726 000 euroa. Etelä-Savon osalta vastaavat summat ovat 2 254 367 ja 3 140 500 euroa sekä Kymenlaaksossa 2 566 154 ja 4 417 500 euroa. Sote-uudistuksen alueellisten hankkeiden tavoitteena on palvelujen parantaminen, jotta ne olisivat kaikille ihmisille yhdenvertaisesti ja oikea-aikaisesti saatavilla. Painoarvoa siirretään raskaista palvelui

SDP:n Piirainen: VR:n palvelupisteiden lakkautukset jäihin8.7.2020 15:22:23 EESTTiedote

VR uhkaa lopettaa viidellä omalla palvelupisteellä lipunmyynnin. Lakkauttaminen koskisi Turun, Jyväskylän, Oulun, Lahden ja Tikkurilan aseman palvelupisteitä. - Koronaepidemian aikana palvelupisteiden henkilöstö lomautettiin ja nyt on sitten päätetty edellä mainitut palvelupisteet lakkauttaa ja henkilöstö irtisanoa. Olen pitänyt VR:aa palveluja tuottavana valtionyhtiönä, millä luodaan helppo arki matkustajille, nyt se ei siltä näytä, kansanedustaja Raimo Piirainen (sd) toteaa. Valtio-omisteisten yhtiöiden tulisi toimia esimerkkinä muille työnantajille työpaikkojen ja palveluiden säilyttämisessä. Kansalaisten palveluiden saanti heikkenee ja eriarvoistuu. Kaikilla ei ole mahdollisuutta eikä osaamista lippujen hankkimiseksi netistä. - VR:n tulisi pidättäytyä lakkautuksista siihen saakka, että saadaan uusien myyntikanavien toimivuudesta riittävästi tietoa ja kokemusta, vaatii VR:n hallintoneuvoston jäsen Piirainen.

SDP:n Matias Mäkynen: Järjestöjen kanneoikeus ehkäisisi väärinkäytöksiä ja suojaisi heikompaa työmarkkinoilla6.7.2020 13:42:43 EESTTiedote

Viime aikoina mediassa on nostettu esiin räikeitä lainvastaisia toimintatapoja siivous- ja ravintola-aloilla, maataloudessa sekä telakkateollisuudessa. Työntekijöiden palkkoja on jätetty maksamatta, työolosuhteet ovat olleet ihmisarvoa loukkaavia, ja työajat ovat rikkoneet Suomen lainsäädäntöä. Kansanedustaja Matias Mäkynen esittää keinoksi tilanteeseen puuttumiseksi ryhmäkanneoikeuden laajentamisen järjestöille. Järjestöjen oikeus kanteen nostamiseen tukisi viranomaisvalvontaa, jonka varassa on mahdoton löytää kaikkia väärinkäytöksiä. ーJärjestöjen ryhmäkanneoikeus parantaisi merkittävästi työntekijöiden oikeuksia valvovien työsuojeluviranomaisten, ammattiliittojen ja tasa-arvovaltuutetun mahdollisuuksia puuttua sellaisiin törkeisiin väärinkäytöksiin, joita viime päivinä on noussut esiin. Ammattiliitoilla on jatkuva yhteys työpaikkoihin ja tieto väärinkäytöksistä, mutta liian kapeat keinot puuttua niihin, Mäkynen sanoo. Ryhmäkanneoikeudella olisi Mäkysen mukaan myös ennaltaehkäisevä va

SDP:n Werning: Kulunut vuosi oli tapahtumarikas kokonaisuus3.7.2020 10:39:36 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) kertoo ensimmäisen edustajavuotensa sujuneen mielenkiintoisissa merkeissä. Vuosi vierähti nopeasti ja se sisälsi vauhtia ja nopeita käänteitä. Tästä huolimatta hallitus toimi koko kauden määrätietoisesti. Hallitusohjelman mukaisesti vuoden aikana tehtiin monia tärkeitä päätöksiä ja saatiin vietyä monia isoja kokonaisuuksia maaliin. - Voin tyytyväisenä todeta, että on ollut hienoa olla mukana vaikuttamassa ja tekemässä päivän politiikkaa. Kulunut ensimmäinen vuosi on ollut työteliäs, mutta samalla myös erittäin antoisa, sanoo Werning. Vuosi sisälsi monien tärkeiden kokonaisuuksien saattamista lainvoimaiseksi vaalikaudella 2019-2023. Näillä päätöksillä on ollut konkreettisia vaikutuksia ihmisten arkeen lisäten arjen hyvinvointia. - Hallitus on tehnyt erittäin merkityksellistä työtä saattamalla päätökseen monia tärkeitä ja tarpeellisia uudistuksia. Näistä mainittakoon esimerkiksi aktiivimallin purku, ulosottokaaren uudistamisen käynnistäminen säätämällä u

SDP:n Niina Malm: Alipalkkaus kriminalisoitava nopeasti1.7.2020 09:31:09 EESTTiedote

YLE uutisoi tiistaina 30.6. Marinin hallituksen selvittävän alipalkkauksen kriminalisointia. Kansanedustaja Niina Malm (sd.) pitää tätä selvitystä erittäin tarpeellisena. - Reiluista ja oikeudenmukaisista työmarkkinoista hyötyy niin suomalainen rehellinen yrittäjä kuin myös työntekijä. Alipalkkaukseen puuttuminen auttaa myös talouden suunnittelua ja toteutusta. Talousrikollisuuden torjunnan osalta se on yhteiskunnalle olennainen asia, Malm toteaa. - Marinin hallitus on jo hallitusohjelmassa tehnyt periaatepäätöksen puuttua alipalkkaukseen, mutta haluan vauhdittaa tämän toteutusta, Malm sanoo. Malm nostaa esille myös perussuomalaisten linjan, joka on tässä aiheessa varsin vastakkainen suhteessa Marinin hallituksen linjaan. - Perussuomalaisten linja on olla kriminalisoimatta alipalkkausta. Miksi? Samaan aikaan puolue on vaatinut reiluja työehtoja ja vihjaillut maahanmuuttajien tekevän alipalkalla työtä. Eikö silloin olisi juuri oikein kriminalisoida alipalkkaus? Malm kysyy. Perussuomalai

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme