SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTE: Hallitukselta odotetaan kunnianhimoisia ja oikeudenmukaisia ilmastotoimia

Jaa
SOSTE vaatii hallitukselta määrätietoisia päätöksiä Suomen päästöjen vähentämiseksi sekä sosiaalisesti kestävän siirtymän varmistamiseksi.

Vaikka hallitus on sitoutunut kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin, ei riittäviä toimia ole vielä lyöty lukkoon päästöjen vähentämiseksi. Ilmastonmuutos aiheuttaa merkittäviä uhkia paitsi ympäristölle, myös ihmisille, eikä Suomi ole näiltä seurauksilta turvassa. SOSTE pitääkin tärkeänä, että hallitus tekee tarvittavat päätökset tukemaan hiilineutraaliustavoitteita ja pitää samalla huolta, että ilmastopolitiikkaa toteutetaan sosiaalisesti oikeudenmukaisesti.

”Vaikka kunnianhimoinen ilmastopolitiikka on perusteltua, on muistettava, että monilla ilmastotoimilla on myös sosiaalisia vaikutuksia. Uusien verojen ja muiden ohjauskeinojen tulee olla oikeudenmukaisia. Jokaisella suomalaisella tulee olla myös mahdollisuus tehdä ilmastotekoja – varallisuudesta, elämäntilanteesta tai asuinpaikasta riippumatta”, korostaa SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

SOSTE on huolissaan erityisesti ilmastokeskustelun polarisoitumisesta, joka uhkaa kestävän ilmastopolitiikan toteuttamista.

”Kun ilmastopolitiikka huomioi myös sosiaaliset näkökulmat, voidaan ihmisten hyvinvointi ja arki turvata muutoksen keskellä. Sosiaalisesti kestävä ilmastopolitiikka hillitsee eriarvoistumista, tuloerojen kasvua sekä vastakkainasettelua, mikä lisää myös ilmastopolitiikan hyväksyttävyyttä”, toteaa SOSTEn ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen erityisasiantuntija Simo Rissanen.

Ilmastonmuutos myös lisää terveysriskejä ja koettelee yhteiskunnan kriisivalmiutta, mikä tulee huomioida muun muassa terveydenhuollon ja asuinympäristöjen suunnittelussa sekä poikkeustilanteisiin varautumisessa.

“Varautumisen ja sopeutumisen suunnittelussa voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveysjärjestöjen laajaa osaamista ja kokemusta”, Rissanen muistuttaa.

Oikeudenmukaista ilmastopolitiikkaa voidaan edistää useilla keinoilla

SOSTE tarjoaa useita keinoja oikeudenmukaisen ilmastopolitiikan vahvistamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi. Keskeisessä roolissa ovat valtion investoinnit infrastruktuuriin sekä kansalaisten ekologisten ratkaisujen tukemiseksi. Riittävä sosiaaliturva ja koulutusmahdollisuudet varmistivat toimeentulon ja osaamisen ylläpidon muutoksen keskellä.

”Hallituksen tulee budjettiriihessä osoittaa, että se on sitoutunut hiilineutraaliustavoitteidensa toteuttamiseen. Kun Suomeen luodaan kuluttajille mahdollisuuksia ja kannusteita toimia ekologisesti, houkuttelee se myös yrityksiä kehittämään uusia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi. Ilmastonmuutosta voidaan torjua vain, jos koko yhteiskunta saadaan mukaan muutokseen”, opastaa SOSTEn ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen erityisasiantuntija Simo Rissanen.

SOSTEn tavoitteet budjettiriiheen:
Budjettiriihi 2021: Kestävä tulevaisuus syntyy hyvinvointi-investoinneilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Yliopistonkatu 5
00100 HELSINKI

http://www.soste.fi

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen 250 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTEn laskelmat: Näin sosiaaliturvan kumuloituvat leikkaukset vaikuttavat käteen jääviin tuloihin – köyhyys lisääntyy18.9.2023 08:18:54 EEST | Tiedote

SOSTEn tuoreet laskelmat osoittavat, että hallituksen suunnittelemat indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset lisäävät köyhyyttä. Pienituloisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2024 noin 40 000 henkilöllä. Heistä noin 12 700 on lapsia. Ensisijaisten etuuksien leikkaukset kasvattavat toimeentulotuen saajien määrää noin 47 000 henkilöllä. Toimeentulotuki on kaikkein byrokraattisin etuus ja siihen liittyy suurimmat kannustinloukut.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye