SOSTE: Pienituloisten talousahdinkoa helpotettava täsmäkeinoin budjettiriihessä
Energian, ruoan ja liikkumisen kallistuminen vaikuttavat kaikkien elämään. Hintojen nousu osuu erityisesti pienituloisiin ja niihin perheisiin, jotka käyttävät suuren osan tuloistaan välttämättömiin hyödykkeisiin. Asumiseen ja ruokaan menee yli puolet niiden ihmisten menoista, jotka kuuluvat pienituloisimpaan viidennekseen suomalaisista.
Syksyn budjettiriihessä on tehtävä elinkustannusten nousua kompensoivia päätöksiä, jotka kohdennetaan laajan joukon sijaan kaikista pienituloisimmille. SOSTE esittää, että pienituloisimmille, toimeentulotuen varassa eläville ihmisille, hintojen nopean nousun aiheuttamaa tilannetta kompensoidaan määräaikaisella korvauksella.
”Tällaista ylimääräistä tukea maksettiin toimeentulotuen saajille syksyllä 2020 koronaepidemian vuoksi. Nyt vastaavanlaista määräaikaista tukea tulisi maksaa talven yli”, korostaa SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen.
Aiemman epidemiakorvauksen kulujen perusteella voi karkeasti arvioida, että kahdeksaksi kuukaudeksi esimerkiksi 25 euron kuukausittainen korotus toimeentulotukeen maksaisi noin 35 miljoonaa.
Myös asumistuessa ja toimeentulotuessa hyväksyttävien asumiskulujen, mukaan lukien taloussähkö- ja lämmityskulut, tasoa on korotettava vastaamaan vallitsevaa tilannetta.
Kohdennetut tuet pienituloisille lapsiperheille
Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla on arvioinut, että lapsiperheistä erityisesti suurperheet ja yhden huoltajan perheet ovat vaarassa köyhtyä hintojen noustessa. SOSTE esittää kohdennettuja tukia myös pienituloisille lapsiperheille. Heidän asemaansa on helpotettava määräaikaisilla korotuksilla työttömyysturvan ja eläkkeensaajien lapsikorotuksiin sekä elatustukeen. Lisäksi lapsilisän sisällä korotuksia tulee kohdentaa monilapsisten perheiden lapsilisiin sekä yksinhuoltajakorotukseen.
Täsmätoimena lapsiperheiden toimeentuloa olisi helpotettava myös varhaiskasvatusmaksujen alennuksilla.
Yhteenveto SOSTEn esityksistä syksyn budjettiriiheen
Määräaikaiset 8 kuukauden korotukset tukemaan pienituloisimpia ja erityisesti lapsiperheitä, yhteensä 80 miljoonaa euroa:
- Perustoimeentulotuen määräaikainen korvaus: 35 miljoonaa euroa
- Työttömyysturvan ja eläkkeensaajien lapsikorotusten korotus: 20 miljoonaa euroa
- Elatustuen korotus: 6 miljoonaa euroa
- Monilapsisten perheiden lapsilisien korottaminen: 4 miljoonaa euroa
- Lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen korottaminen niin, että siitä hyötyvät myös toimeentulotukea saavat perheet: 15 miljoonaa euroa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Järvinenerityisasiantuntija
Puh:+ 358 50 586 5677anna.jarvinen@soste.fiTietoja julkaisijasta
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 240 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Enemmistö eduskuntapuolueista kannattaa sosiaalitukien etuusehdotusta24.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
SOSTE ja Kela odottavat tulevalta hallitukselta toimia sosiaaliturvajärjestelmän selkeyttämiseksi. Yhtenä esityksenä on tarjottu etuusehdotusta, jolla asiakas saa tietoonsa kaikki ne etuudet, joihin hän on oikeutettu.
Vain kahdelta puolueelta täysi tuki maksuttomille terveyskeskuslääkärikäynneille16.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Vain kaksi eduskuntapuoluetta yhdeksästä kannattaa täysin terveyskeskuslääkärikäyntien maksuttomuutta. SOSTEn tuoreessa kyselyssä ainoastaan SDP ja vasemmistoliitto antoivat aloitteelle täyden tuen.
Lähes kaikki eduskuntapuolueet kannattavat elintarvikkeiden terveysperusteista verotusta9.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Peräti kuusi eduskuntapuoluetta yhdeksästä kannattaa terveysperusteisen veron käyttöönottoa ensi vaalikaudella. SOSTEn tuoreessa kyselyssä täyden kannatuksen aloitteelle antoivat kokoomus, kristillisdemokraatit, Liike Nyt, SDP, vasemmistoliitto sekä vihreät.
SOSTE: vaihtoehto leikkauslistoille – hyvinvointitalous seuraavan hallitusohjelman keskiöön!2.3.2023 13:00:00 EET | Tiedote
SOSTE esittää hyvinvointitalouden nostamista seuraavan hallitusohjelman keskiöön. SOSTE tuore julkaisu esittää hyvinvointitalouden hallinnan periaatteet ja konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla hyvinvointitalous nostetaan julkisen päätöksenteon ytimeen. SOSTEn pääekonomisti Anni Marttinen muistuttaa, että ”hyvinvointitalouden ohjausta tarvitaan, koska maailman kantokyky ei kestä nykyistä kulutusta ja ihmisten hyvinvointi jakautuu tällä hetkellä erittäin epätasaisesti”.
Kysely: Monet pitkäaikaissairaat haluaisivat maksaa lääkkeiden lähes 600 euron vuosiomavastuun osissa16.2.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Alkuvuoden lääkekulut koettelevat monen sairastuneen taloutta. Tänä vuonna reseptilääkkeiden vuosiomavastuu eli lääkekatto on 592,16 euroa. Kaikki terveydenhuollon maksukatot nollautuvat vuodenvaihteessa, minkä vuoksi etenkin alkuvuosi on monelle sairastavalle taloudellisesti vaikeaa aikaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme