SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTE selvitti kansalaistoiminnan byrokratiaa – raportointi kuormittavinta

Jaa
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on selvittänyt eri viranomaisten aiheuttamaa hallintokuormaa sosiaali- ja terveysjärjestöille. Tulosten mukaan yhdistys- ja säätiörekisteri sekä verottaja saavat lähes puhtaat paperit. Suurimmat byrokratiaongelmat liittyvät järjestöavustuksia hallinnoivan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn toimintaan. Selvitys on osa myöhemmin tänä vuonna julkaistavaa Järjestöbarometri 2018 -tutkimusta.

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on selvittänyt eri viranomaisten aiheuttamaa hallintokuormaa sosiaali- ja terveysjärjestöille. Tulosten mukaan yhdistys- ja säätiörekisteri sekä verottaja saavat lähes puhtaat paperit. Suurimmat byrokratiaongelmat liittyvät järjestöavustuksia hallinnoivan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn toimintaan. Selvitys on osa tänä vuonna julkaistavaa Järjestöbarometri 2018 -tutkimusta.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn osalta 65 prosenttia järjestöistä koki STEAn raportointikäytäntöjen kuormittavan paljon tai erittäin paljon toimintaa ja 31 prosenttia vastaajista koki STEAn kuormituksen kohtalaiseksi. Ongelmattomaksi STEAn hallintokuormaa ei kokenut yksikään vastaaja.

Rahapelifuusion yhteydessä syntynyt uusi Veikkaus aloitti toimintansa vuoden 2017 alussa. Rahapelifuusion valmistelun yhteydessä tehtiin periaatepäätös myös rahapelituotoista maksettavien ja STEAn hallinnoimien avustusten avustuskäytäntöjen uudistamisesta. Uudistustyö ei ole päätöksistä huolimatta käynnistynyt.

”Avustusuudistuksen viivästyminen aiheuttaa epätietoisuutta, joka näkyy STEAn tuloksissa. Lähes kaksi kolmasosaa järjestöistä kokee STEAn toiminnan erittäin kuormittavana. Tämä hallintotyö on kaikki pois järjestöjen varsinaisesta toiminnasta eli tuesta, jota järjestöt tarjoavat. Siksi on välttämätöntä, että avustusuudistus käynnistetään viipymättä”, toteaa pääsihteeri Kiukas.

Verottajan ja yhdistys- ja säätiörekisterin osalta tulokset ovat valoisampia. 73 prosenttia vastaajista koki, että verottajan toiminta aiheuttaa vain vähän tai ei lainkaan hallinnollista kuormaa. Erittäin kuormittavaksi verottajan toiminnon kokee ainoastaan viisi prosenttia vastaajista. Yhdistys- ja säätiörekisterin osalta ongelmattomaksi asioinnin koki 81 prosenttia ja kohtalaisen kuormittavaksi 18 prosenttia vastaajista.

Yhteiskunnallinen kehitys turhan byrokratian purkamiseksi vahvistaa päätöksentekoa lähellä ihmistä ja mahdollistaa ketterän toiminnan. Ei ole perusteltua kulkea tätä kehitystä vastaan sote-järjestöjen ja laajemmin kansalaisyhteiskunnan toiminnassa.

”Verottajan ja yhdistysrekisterin osalta tulokset osoittavat, että matala byrokratia on tahdon asia. Yleishyödyllisen toiminnan verotukseen liittyvät käytännöt voivat olla monimutkaisia. Tästä huolimatta järjestöt eivät koe verottajan kanssa asiointia kuormittavaksi. Tämä on erinomainen esimerkki myös muulle valtionhallinnolle”, toteaa SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

Liitteenä tutkimuksen graafeja sekä avovastauksia.

Yhteyshenkilöt

pääsihteeri Vertti Kiukas, puh. 040 592 4287


erikoistutkija Juha Peltosalmi, puh. 040 829 8959

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Yliopistonkatu 5
00100 HELSINKI

http://www.soste.fi

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 290 sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yhteisöä. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTEn laskelmat: Näin sosiaaliturvan kumuloituvat leikkaukset vaikuttavat käteen jääviin tuloihin – köyhyys lisääntyy18.9.2023 08:18:54 EEST | Tiedote

SOSTEn tuoreet laskelmat osoittavat, että hallituksen suunnittelemat indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset lisäävät köyhyyttä. Pienituloisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2024 noin 40 000 henkilöllä. Heistä noin 12 700 on lapsia. Ensisijaisten etuuksien leikkaukset kasvattavat toimeentulotuen saajien määrää noin 47 000 henkilöllä. Toimeentulotuki on kaikkein byrokraattisin etuus ja siihen liittyy suurimmat kannustinloukut.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye