SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTE: vaihtoehto leikkauslistoille – hyvinvointitalous seuraavan hallitusohjelman keskiöön!

Jaa
SOSTE esittää hyvinvointitalouden nostamista seuraavan hallitusohjelman keskiöön. SOSTE tuore julkaisu esittää hyvinvointitalouden hallinnan periaatteet ja konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla hyvinvointitalous nostetaan julkisen päätöksenteon ytimeen. SOSTEn pääekonomisti Anni Marttinen muistuttaa, että ”hyvinvointitalouden ohjausta tarvitaan, koska maailman kantokyky ei kestä nykyistä kulutusta ja ihmisten hyvinvointi jakautuu tällä hetkellä erittäin epätasaisesti”.

Yhteiskunnallinen muutosperinteisestä talouden kustannuskeskeisestä arvioinnista hyvinvointitalouden suuntaan on välttämätön. Päätösten taustamuuttujiin on saatava nykyistä enemmän arviointia ja tietoa siitä, miten päätökset ja investoinnit vaikuttavat inhimilliseen, sosiaaliseen ja ekologiseen hyvinvointiin. On selvää, että maailman kantokyky ei kestä nykyistä kulutusta ja luonnon tuhoamista. Tarvitaan uudenlaista tapaa arvioida ja arvottaa yhteiskunnallisia päätöksiä.  

Tuoreessa Hyvinvointitalous seuraavan hallitusohjelman keskiöön! – SOSTEn ehdotukset hyvinvointitalouden toimenpiteiksi –julkaisussa esitetään konkreettisia toimia ja vaadittavia muutoksia suomalaisen hyvinvointitalouden ohjausmallin rakentamiseksi. Hyvinvointitalouden ohjausmalli on toimenpidekokonaisuus, jonka keskiössä on ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin vahvistaminen. Ohjausmalli perustuu osallisuuteen, tietoon, mittareihin ja hyvinvointi-investointeihin. Ilman hyvinvointitalouden ohjausta hyvinvointi ja ympäristö eivät koskaan ole talouspoliittisen päätöksenteon keskiössä. 

SOSTEn esitys hyvinvointitalouden ohjausmalliksi koostuu hyvinvointitalouden hallinnan periaatteista sekä toimenpiteistä. Hallinnan periaatteisiin on nostettu osallisuus, tieto, mittarit sekä hyvinvointi-investoinnit. Esityksessä nähdään, että hyvinvointitalouden ohjaus on ulotettava julkisen päätöksenteon kaikille tasoille, jotta sillä olisi riittävä vaikutusta hyvinvointiin. SOSTE esittää muun muassa, että valtiovarainministeriö ottaa hyvinvointitalouden omistajuuden, jotta se saadaan koko hallintoa läpileikkaavaksi toiminnaksi.  

”On ratkaisevan tärkeää julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyden sekä ekologisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta, että hyvinvointitalous tulee osaksi tietoon perustuvaa päätöksentekoa ja prosesseja. Kustannuksiin keskittyvän tarkastelun sijaan tulee keskittyä siihen, miten toimet vaikuttavat hyvinvointiin”, toteaa SOSTEn pääekonomisti Anni Marttinen, joka on yksi julkaisun laatijoista. 

Julkaisussa tuodaan esille myös konkreettisia toimenpide-ehdotuksia seuraavan hallitusohjelman rakennusaineiksi. Hyvinvointitalous tulee olla osana poikkihallinnollista politiikan koordinaatiota, päätöksenteon valmistelua ja arviointia sekä osana kuntien ja hyvinvointialueiden hallintaa. 

Tutustu julkaisuun...

Lue julkaisun tiivistelmästä ohjausmallin periaatteet ja konkreettiset toimenpiteet.  

Julkaisuseminaari järjestetään 2.3. klo 13.00 Helsingin Yliopiston Tiedekulma Stagella tai etänä. Paneelikeskustelussa mukana Minja Koskela, valtuutettu, Helsingin kaupunki, OzanYanar, taloustieteen tutkija, Helsingin kaupunginvaltuutettu ja Olli Kärkkäinen, johtava erityisasiantuntija, valtiovarainministeriö 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Yliopistonkatu 5
00100 HELSINKI

http://www.soste.fi

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen 250 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Sosiaalibarometri 2023 ennakkotiedot: Työnteon kannusteet paranevat parhaiten palveluita tarjoamalla ja aktiivisuudesta palkitsemalla30.5.2023 11:57:05 EEST | Tiedote

Sosiaalibarometrin mukaan Kelan esihenkilöt katsovat, että tehokkaat ja tarpeenmukaiset palvelut yhdistettynä joustavaan etuusjärjestelmään ovat parhaita keinoja tukea työllistymistä. Tulosten perusteella lähes kaikki Kelan esihenkilöt (95 %) kannattivat tilanteen mukaisten palvelujen lisäämistä ja palkitsemista omaehtoisesta aktiivisuudesta (92 %) työnteon kannustimien vahvistamiseksi. Lähes yhtä moni kannatti työnteon kannustimien lisäämistä etuuksien ja ansiotulojen paremmalla yhteensovittamisella (89 %) sekä vähentämällä byrokratiaa etuuksien hakemisessa (88 %).

Valtakunnallinen kuntoutusverkosto: Hyvinvointialueiden panostettava kuntoutukseen – vaikuttava kuntoutus parantaa työllisyyttä ja ihmisten elämänlaatua29.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Yli sadan kuntoutustoimijan valtakunnallinen Kuntoutusverkosto vaatii uusilta hyvinvointialueilta painopisteen siirtämistä kuntoutukseen. Oikea-aikainen kuntoutus luo hyvinvointia ja vähentää kalliiden sote-palveluiden tarvetta. Kuntoutus vahvistaa ihmisten työ- ja toimintakykyä, osallisuutta ja terveyttä sekä nostaa työllisyysastetta. Kuntoutuksella on myös keskeinen merkitys parantumattomasti sairaan ja pysyvästi vammautuneen elämänlaadulle, Kuntoutusverkosto muistuttaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme