SOSTE: vaihtoehto leikkauslistoille – hyvinvointitalous seuraavan hallitusohjelman keskiöön!
Yhteiskunnallinen muutosperinteisestä talouden kustannuskeskeisestä arvioinnista hyvinvointitalouden suuntaan on välttämätön. Päätösten taustamuuttujiin on saatava nykyistä enemmän arviointia ja tietoa siitä, miten päätökset ja investoinnit vaikuttavat inhimilliseen, sosiaaliseen ja ekologiseen hyvinvointiin. On selvää, että maailman kantokyky ei kestä nykyistä kulutusta ja luonnon tuhoamista. Tarvitaan uudenlaista tapaa arvioida ja arvottaa yhteiskunnallisia päätöksiä.
Tuoreessa Hyvinvointitalous seuraavan hallitusohjelman keskiöön! – SOSTEn ehdotukset hyvinvointitalouden toimenpiteiksi –julkaisussa esitetään konkreettisia toimia ja vaadittavia muutoksia suomalaisen hyvinvointitalouden ohjausmallin rakentamiseksi. Hyvinvointitalouden ohjausmalli on toimenpidekokonaisuus, jonka keskiössä on ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin vahvistaminen. Ohjausmalli perustuu osallisuuteen, tietoon, mittareihin ja hyvinvointi-investointeihin. Ilman hyvinvointitalouden ohjausta hyvinvointi ja ympäristö eivät koskaan ole talouspoliittisen päätöksenteon keskiössä.
SOSTEn esitys hyvinvointitalouden ohjausmalliksi koostuu hyvinvointitalouden hallinnan periaatteista sekä toimenpiteistä. Hallinnan periaatteisiin on nostettu osallisuus, tieto, mittarit sekä hyvinvointi-investoinnit. Esityksessä nähdään, että hyvinvointitalouden ohjaus on ulotettava julkisen päätöksenteon kaikille tasoille, jotta sillä olisi riittävä vaikutusta hyvinvointiin. SOSTE esittää muun muassa, että valtiovarainministeriö ottaa hyvinvointitalouden omistajuuden, jotta se saadaan koko hallintoa läpileikkaavaksi toiminnaksi.
”On ratkaisevan tärkeää julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyden sekä ekologisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta, että hyvinvointitalous tulee osaksi tietoon perustuvaa päätöksentekoa ja prosesseja. Kustannuksiin keskittyvän tarkastelun sijaan tulee keskittyä siihen, miten toimet vaikuttavat hyvinvointiin”, toteaa SOSTEn pääekonomisti Anni Marttinen, joka on yksi julkaisun laatijoista.
Julkaisussa tuodaan esille myös konkreettisia toimenpide-ehdotuksia seuraavan hallitusohjelman rakennusaineiksi. Hyvinvointitalous tulee olla osana poikkihallinnollista politiikan koordinaatiota, päätöksenteon valmistelua ja arviointia sekä osana kuntien ja hyvinvointialueiden hallintaa.
Lue julkaisun tiivistelmästä ohjausmallin periaatteet ja konkreettiset toimenpiteet.
Julkaisuseminaari järjestetään 2.3. klo 13.00 Helsingin Yliopiston Tiedekulma Stagella tai etänä. Paneelikeskustelussa mukana Minja Koskela, valtuutettu, Helsingin kaupunki, OzanYanar, taloustieteen tutkija, Helsingin kaupunginvaltuutettu ja Olli Kärkkäinen, johtava erityisasiantuntija, valtiovarainministeriö
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni Marttinenpääekonomisti
Puh:+358 40 765 8584anni.marttinen@soste.fiTietoja julkaisijasta
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 240 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Enemmistö eduskuntapuolueista kannattaa sosiaalitukien etuusehdotusta24.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
SOSTE ja Kela odottavat tulevalta hallitukselta toimia sosiaaliturvajärjestelmän selkeyttämiseksi. Yhtenä esityksenä on tarjottu etuusehdotusta, jolla asiakas saa tietoonsa kaikki ne etuudet, joihin hän on oikeutettu.
Vain kahdelta puolueelta täysi tuki maksuttomille terveyskeskuslääkärikäynneille16.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Vain kaksi eduskuntapuoluetta yhdeksästä kannattaa täysin terveyskeskuslääkärikäyntien maksuttomuutta. SOSTEn tuoreessa kyselyssä ainoastaan SDP ja vasemmistoliitto antoivat aloitteelle täyden tuen.
Lähes kaikki eduskuntapuolueet kannattavat elintarvikkeiden terveysperusteista verotusta9.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Peräti kuusi eduskuntapuoluetta yhdeksästä kannattaa terveysperusteisen veron käyttöönottoa ensi vaalikaudella. SOSTEn tuoreessa kyselyssä täyden kannatuksen aloitteelle antoivat kokoomus, kristillisdemokraatit, Liike Nyt, SDP, vasemmistoliitto sekä vihreät.
Kysely: Monet pitkäaikaissairaat haluaisivat maksaa lääkkeiden lähes 600 euron vuosiomavastuun osissa16.2.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Alkuvuoden lääkekulut koettelevat monen sairastuneen taloutta. Tänä vuonna reseptilääkkeiden vuosiomavastuu eli lääkekatto on 592,16 euroa. Kaikki terveydenhuollon maksukatot nollautuvat vuodenvaihteessa, minkä vuoksi etenkin alkuvuosi on monelle sairastavalle taloudellisesti vaikeaa aikaa.
Sosiaaliturvakomitean aika uhkaa loppua - konkreettiset uudistukset käynnistettävä pikaisesti31.1.2023 14:27:41 EET | Tiedote
Sosiaaliturvakomitea on hyväksynyt välimietintönsä, joka sisältää 30 ehdotusta nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän kehittämiseksi. Järjestöt ovat toivoneet, että järjestelmän osauudistukset olisi käynnistetty jo tällä hallituskaudella, mutta niihin ei sosiaaliturvauudistuksessa ole vielä päästy.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme