SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTEn selvitys: Koronakriisi lisäsi peruspäivärahalla olevien työttömien määrää

Jaa
Koronakriisi on lisännyt erityisesti työttömyysturvaa saavien määrää ja työttömyysturvamenoja. Sairausvakuutuksen päivärahamenoissa, asumistuessa ja toimeentulotuessa muutokset ovat olleet vähäisempiä.

VTT Pertti Honkasen SOSTElle tekemässä selvityksessä "Koronakriisin vaikutukset sosiaaliturvaan" tarkastellaan koronakriisin aikana tehtyjä muutoksia etuusjärjestelmään sekä etuuksien saajien määrän kehitystä.

Verrattuna edellisvuoteen 2020 työttömyysturvan ansiopäivärahan saajien määrä ja ansiopäivärahamenot kasvoivat yli 50 prosenttia. Suhteellisesti vielä enemmän on kasvanut peruspäivärahaa saavien määrä. Työttömäksi on joutunut suuri joukko henkilöitä, jotka täyttävät työssäoloehdon, mutta eivät ole työttömyyskassan jäseniä. Työmarkkinatuessa kasvu on vaatimattomampaa.

”Työttömyys on koskettanut pääosin työelämään jo sijoittuneita eikä niitä, joilla ei ole vielä työuraa ja jotka sen takia olisivat vain työmarkkinatuen varassa”, toteaa Pertti Honkanen.

Koronakriisi lisäsi osa-aikaista työttömyyttä. Kun työtön työnhakija tekee osa-aika- tai keikkatyötä, hänelle voidaan maksaa soviteltua työttömyysetuutta. Vuoden 2020 aikana soviteltua työttömyysetuutta saavien määrä kasvoi selkeästi. Joulukuussa lukumäärä oli ennätyksellinen, noin 70 000, kun se vuotta aiemmin oli vajaat 54 000.

Työttömyyden kasvu heijastuu helposti asumistukeen ja toimeentulotukeen, mutta vuonna 2020 kasvu oli näissä menoissa suhteellisen maltillista. Yleisen asumistuen saajien määrä kasvoi 5,4 prosenttia ja perustoimeentulotuen 4,4 prosenttia.

Yrittäjille avuksi väliaikainen työmarkkinatuki

Koronavuonna ahdinkoon joutuneille yrittäjille myönnettiin väliaikaisesti työmarkkinatukea. Enimmillään tukea sai yli 30 000 henkilöä toukokuussa ja kesäkuussa 2020. Sen jälkeen lukumäärä on pysytellyt 20 000:n yläpuolella.

”Väliaikainen työmarkkinatuki osoittautui merkittäväksi tukimuodoksi, sen sijaan yrittäjien normaalissa ansiosidonnaisessa turvassa muutokset olivat vähäisiä”, sanoo SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen.

Yrittäjäkassa maksoi viime vuonna päivärahaa 1 657 jäsenelleen, mikä on vain 63 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuonna.

Etuusjärjestelmä on toiminut suhteellisen hyvin kriisin aikana

Selvitys osoittaa, että etuusjärjestelmä näyttää toimineen hyvin koronakriisin aikana. Hallitus teki ripeästi päätöksiä väliaikaisista etuuksista ja lievensi etuuksien saamisen ehtoja. Esimerkiksi Kelassa helpotettiin toimeentulotuen hakukäytäntöjä ja lisättiin viestintää.

”Näyttää siltä, että järjestelmämme on ollut poikkeustilanteessa joustava. Tarvitaan vielä laajempaa arviointia, missä onnistuttiin ja missä oli puutteita”, arvio SOSTEn pääekonomisti Jussi Ahokas.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

• SOSTE, pääekonomisti Jussi Ahokas, 050 308 6870
• SOSTE, erityisasiantuntija Anna Järvinen, 050 586 5677
• Laskelmien osalta: Pertti Honkanen, 040 721 4564

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Yliopistonkatu 5
00100 HELSINKI

http://www.soste.fi

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen 250 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTEn laskelmat: Näin sosiaaliturvan kumuloituvat leikkaukset vaikuttavat käteen jääviin tuloihin – köyhyys lisääntyy18.9.2023 08:18:54 EEST | Tiedote

SOSTEn tuoreet laskelmat osoittavat, että hallituksen suunnittelemat indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset lisäävät köyhyyttä. Pienituloisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2024 noin 40 000 henkilöllä. Heistä noin 12 700 on lapsia. Ensisijaisten etuuksien leikkaukset kasvattavat toimeentulotuen saajien määrää noin 47 000 henkilöllä. Toimeentulotuki on kaikkein byrokraattisin etuus ja siihen liittyy suurimmat kannustinloukut.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye