Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Sote-alan henkilöstön työnjakoa on kehitettävä ja koulutusta lisättävä

Jaa
Sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämän sote-henkilöstön riittävyys ja saatavuus -ohjelman tiekartta sekä toimenpiteet on julkistettu 15.2. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on ollut mukana ohjelman poikkihallinnollisessa työskentelyssä. KT:n mukaan seuraavaan hallitusohjelmaan on sisällytettävä aiempaa rohkeampia toimenpiteitä henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi.

Palvelujen saatavuutta voidaan lisätä työnjakoa kehittämällä

Sote-henkilöstön välisen työnjaon ja yhteistyön parantaminen edellyttää KT:n mukaan avustavan henkilöstön ja tukipalveluhenkilöstön nykyistä laajempaa työpanosta. Koulutettu hoiva-avustaja voi tuoda lisätukea asiakkaiden arkeen vapauttaen lähihoitajan tai sairaanhoitajan vaativampaan sairaanhoidolliseen työhön.

– Sote-henkilöstön työnjakoa uudistamalla työnantajat voivat kohdentaa henkilöstövoimavarat asiakastarpeiden pohjalta. Tämä mahdollistaa sote-ammattilaisten työpanoksen käyttämisen koulutusta, osaamista ja ammattitaitoa vastaaviin tehtäviin, sanoo KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

KT:n ja pääsopijajärjestöjen yhteisellä Tekojen Tori -sivustolla jaetaan kehittämistekoja kuntatyöpaikoilta ja hyvinvointialueilta sekä työkaluja kehittämistoiminnan tueksi. KT:ssa ollaan tyytyväisiä siihen, että sivusto laajentuu yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön sekä Työterveyslaitoksen kanssa. Tekojen torin yhteyteen on nyt avattu myös Hyvän työn edellytykset -sivusto, jonne on koottu toimivia malleja ja työkaluja hyödynnettäväksi kaikilla sote-työpaikoilla.

Osaajapulan ratkaisu vaatii useita toimenpiteitä

Sote-alan henkilöstön saatavuus ei korjaannu yksittäisillä keinoilla, vaan ratkaisu vaatii useita eri toimenpiteitä. KT:n mukaan henkilöstön saatavuutta voidaan edistää nopeasti kehittämällä modulaarisia täydennyskoulutuksia sekä sujuvoittamalla kansainvälisten osaajien pätevöitymistä ja työllistymistä.

– Osaajapulan ratkaiseminen edellyttää nyt pikaisia päätöksiä, muuten kierre henkilöstön ja palveluiden saatavuudesta vain pahenee, sanoo neuvottelujohtaja Henrika Nybondas-Kangas.

KT on vaatinut jo vuosia esimerkiksi hoitohenkilöstön, sosiaalityöntekijöiden sekä lääkäri- ja psykologikoulutusten lisäämistä sekä eri ammattiryhmien täydennys- ja muuntokoulutusten vauhdittamista. Työperäisen maahanmuuton määrää on myös lisättävä ja lupaprosesseja nopeutettava.

Kansallisesta tarkastelusta edettävä pikaisesti konkretiaan

Sote-alan ammattilaisten kysyntä tulee pysymään korkealla tasolla vuosia, joten kansallinen kokonaistarkastelu henkilöstön riittävyydestä ja kohdentamisesta on tarpeen jatkossakin. Yhteiset tilannekuvat auttavat tekemään kansallisia johtopäätöksiä.

– On arvokasta, että sote-alan työmarkkinajärjestöt ja ministeriöt ovat saaneet aikaan yhteisiä esityksiä sote-alan henkilöstöpulan ratkaisemiseksi. Nyt esitykset on vietävä seuraavan hallituksen ohjelmaan, sanoo Jalonen.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710
Neuvottelujohtaja Henrika Nybondas-Kangas, puh. 050 357 4233
Neuvottelujohtaja Anna Kukka, puh. 050 347 9342

https://tekojentori.fi/toimintamalli

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710
Neuvottelujohtaja Henrika Nybondas-Kangas, puh. 050 357 4233
Neuvottelujohtaja Anna Kukka, puh. 050 347 9342

Tietoja julkaisijasta

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 771 3000https://www.kt.fi/

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla. KT on myös työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme