Hyvinvointiala HALI ry

Sote-palvelujen kriisi on taklattavissa – ”Ajattelutavan muutosta tarvitaan”

Jaa

Budjettiriihestä on saatava helpotusta sote-palvelujen tilanteeseen, sanoo Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja.

Hanna-Maija Kause. Kuva: Kimmo Metsäranta
Hanna-Maija Kause. Kuva: Kimmo Metsäranta

Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ajautuneet historiallisen vakavaan kriisiin. Hyvinvointiala HALI ry vaatii hallituksen budjettiriiheltä toimia sote-palvelujen pelastamiseksi.

− Olemme tilanteessa, jossa hoitojonot ovat massiiviset, palveluja ei riitä kaikille tarvitseville ja samaan aikaan julkinen talous uhkaa luisua lamaan. Sote-palvelut on mahdollista pelastaa vain uudella ajattelu- ja toimintatavalla, jossa koko alan osaaminen hyödynnetään, otetaan oppia yksityisten sote-toimijoiden tehokkaista tavoista, kuten digitalisaatiosta, ja karsitaan turhaa sääntelyä, sanoo HALIn terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause.

− Ahtaasta ideologisesta ajattelusta, jossa yksityisiä ei haluta mukaan kuin vasta hädän hetkellä, on päästävä eroon, hän jatkaa.

HALI vaatii budjettiriiheltä Kela-korvauksiin kohdistuvan 64 miljoonan euron leikkauksen perumista.

− Kela-korvaukset ovat olleet tehokas keino siirtää hoitojonopainetta julkiselta yksityiselle. Kaiken lisäksi HALIn laskelman mukaan leikkaus ei edes saisi aikaan säästöä – päinvastoin, sillä yksityisen asiakkaita siirtyisi julkisen ruuhkaisiin jonoihin. Tästä aiheutuva kustannus ylittää Kela-korvausten leikkaamisesta koituvat säästöt aiheuttaen varovaisellakin arviolla vähintään 11 miljoonan vuosittaiset kustannukset julkiselle taloudelle*, Kause huomauttaa.

Sote-palvelujen kriisin ytimessä on huutava pula sote-alan työvoimasta, erityisesti hoitajista. HALI esittää budjettiriihelle hoitajapulaan 10 ratkaisua, jotka voidaan ottaa nopeasti käyttöön ilman lainsäädäntömuutoksia.

− Pidemmällä tähtäimellä lainsäädäntöä on uudistettava niin, että esimerkiksi digitalisaation ja teknologisten ratkaisujen hyödyntäminen helpottuu. Lähtökohdaksi pitää ottaa, että palvelut voidaan toteuttaa tehokkaasti laadusta tinkimättä. Tästä hyvä esimerkki ovat yrityksille ulkoistetut terveysasemat, joissa on päästy loistaviin tuloksiin: lyhyisiin hoitojonoihin ja laadukkaaseen palveluun mutta kustannustehokkaasti, Kause sanoo.

− Yritysten ja järjestöjen opit ja resurssit pitää saada laajasti sote-palvelujen käyttöön, jotta alan kriisiä saadaan ratkottua kaikin käytettävissä olevin voimin, hän päättää.

*Laskelma on esitelty HALIn lausunnossa (Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle sairausvakuutuslain muuttamisestaverkkosivuillamme.

Lisätiedot:

Hanna-Maija Kause

johtaja, terveyspalvelut

050 566 7949

hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry

Avainsanat

Kuvat

Hanna-Maija Kause. Kuva: Kimmo Metsäranta
Hanna-Maija Kause. Kuva: Kimmo Metsäranta
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

HALI ry:n kantelu oikeuskanslerille: Tehostetun palveluasumisen lupaharkinta ei perustu lakiin ja kohtelee eriarvoisesti julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia5.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Hyvinvointiala HALI ry on jättänyt oikeuskanslerille kantelun yksityisten ja julkisten vanhuspalvelutoimijoiden eriarvoisesta kohtelusta. Avit ja Valvira asettavat yksityisille hoivakodeille lupaehtoja, joita laki ei edellytä ja joita kunnan omilta yksiköiltä ei vaadita. Julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia kohdellaan eri tavoin, vaikka molemmat tuottavat samaa julkista palvelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme