Sote-uudistuksen toimeenpano ei saa synnyttää väliinputoajia - kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyön mahdollistamiseen tarvitaan lainsäädännöllisiä ratkaisuja
”Vaikka kunnilla ja hyvinvointialueilla on yhteiset asukkaat ja paljon yhteistyötarpeita, ei eduskunnan kesällä hyväksymässä sote-lainsäädännössä ole otettu juuri lainkaan kantaa kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyön toteuttamisen periaatteisiin”, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina kertoo.
Ilman mahdollistavaa lainsäädäntöä kuntien ja hyvinvointialueiden resursseja sekä osaamista yhdistävien palvelujen toteuttaminen ei ole mahdollista uudistuksen toimeenpanon jälkeen. Tämä johtaa pahimmillaan monien tehtävärajat ylittävien yhteistyömuotojen purkautumiseen ilman että niiden piirissä oleville asiakkaille pystytään järjestämään nopealla toteutusaikataululla korvaavia palveluita.
”Kukaan ei varmasti halua, että tämän kaltaiseen toimivien yhteistyömuotojen purkamiseen päädytään”, Reina sanoo.
”On luonnollista, että sote-uudistusta koskevan valtavan lakipaketin valmistelussa ei ole ehditty kiinnittää kaikkiin yhteistyötä koskeviin yksityiskohtiin riittävästi huomiota. Nyt kun hyväksytyn lainsäädännön muihin kipupisteisiin ollaan etsimässä ratkaisuja, on viimeinen hetki hakea lainsäädännöllisiä ratkaisuja myös hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyön mahdollistamiseksi.”
Yhdyspintojen merkitys näkyy arjessa
Konkreettisena esimerkkinä yhdyspintojen merkityksestä on kuntien nuorisotoimen, työllisyyden hoidon ja sosiaalihuollon yhteistyö nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työpajatoiminnan toteuttamisessa. Laajasti kuntien vastuulla toimivat työpajat toteuttavat myös hyvinvointialueille siirtyvän kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen palveluita.
”Mikäli toimintamallia ei voida jatkaa, on epäselvää, mitä toiminnan piiriin osallistuville yli 33 000 asiakkaalle tapahtuu. Työpajatoiminta on ollut tärkeä lähipalvelu etenkin nuorille sellaisilla alueilla, joilla julkiset liikenneyhteydet ovat heikot tai kunnassa ei ole tarjolla muita työllistymistä tukevia palveluita”, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio kertoo.
Vastaavan kaltaisia kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyömuotoihin liittyviä kysymyksiä nousee esiin myös muissa työllisyyden hoidon ja sosiaalihuollon yhdyspintatehtävissä, sekä sivistystoimen ja sote-palveluiden välillä.
Kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyöstä on tarpeellista ja mahdollista säätää osana sote-lainsäädännön korjaussarjaa
Kuntaliitto on arvioinut, että kuntien ja hyvinvointialueiden horisontaalisesta yhteistyöstä lakisääteisissä tehtävissä on sekä tarpeellista, että mahdollista säätää osana sote-lainsäädännön korjaussarjaa. Kuntien ja hyvinvointialueiden joustavat yhteistyöratkaisut, molempien näin päättäessä, olisivat näin mahdollisia hankintalainsäädännön ja EU:n kilpailuoikeuden estämättä.
”Tämä rauhoittaisi sote-uudistuksen toimeenpanovaiheen aidosti välttämättömien muutosten toteuttamiseen sen sijaan, että purettaisiin toimivia yhteistyömalleja”, Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Juha Myllymäki sanoo.
Nykyisten käytäntöjen jatkoaikaa tarvittaisiin myös siihen, että sote-uudistuksen rinnalla käynnissä olevien työllisyyden hoidon ja kotouttamisen edistämisen uudistusten yhteensovittamiskysymykset pystyttäisiin ratkaisemaan yhteisten asukkaiden ja veronmaksajien näkökulmasta kestävästi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna KeinonenViestintäasiantuntijaKuntaliitto
Puh:+358 9 771 2226anna.keinonen@kuntaliitto.fiTietoja julkaisijasta

Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI
09 7711http://www.kuntaliitto.fi
Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään.
Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin: lakihankkeiden lausuntoaikoja pidennettävä kesälomakaudella26.6.2025 12:10:12 EEST | Tiedote
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin, jotta lakihankkeiden lausuntokierroksia ei ajoitettaisi kesälomien ajaksi. Kunnille ei jää kesäkaudella aikaa valmistella ja jättää lausuntoja niitä koskeviin lakeihin ja asetuksiin.
Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S
Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote
Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.
Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote
Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.
Vasa är Årets klimatkommun 202522.5.2025 14:40:00 EEST | Pressmeddelande
Kommunförbundet premierade Vasa stad med titeln Årets klimatkommun vid Kommunernas klimatkonferens i Åbo 22.5.2025. Kommunförbundet delar ut priset vartannat år. Urvalskriterierna baserar sig på resultaten av kommunernas arbete för att uppnå koldioxidneutralitet. Den premierade kommunen ska kommunicera på ett effektfullt och ansvarsfullt sätt, vara engagerad i förändringen och få konkreta resultat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme