SDP EDUSKUNTA

Sote-valiokunnan demarit: Merkittävä askel otettu yhdenvertaisten sote-palveluiden turvaamiseksi

Jaa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan demariryhmä on tyytyväinen sote-mietinnön valmistumisesta. Uudistus siirtyy nyt eduskunnan suuren salin keskusteltavaksi ja päätettäväksi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan demariryhmä on tyytyväinen sote-mietinnön valmistumisesta. Uudistus siirtyy nyt eduskunnan suuren salin keskusteltavaksi ja päätettäväksi.

- Sote-uudistus parantaa merkittävästi ihmisten välistä yhdenvertaisuutta, kun hajanaisista, kuntien ja kuntayhtymien järjestämistä palveluista siirrytään 22 hyvinvointialueen järjestämismalliin. Uudistus parantaa myös kansanvaltaa, kun suorilla vaaleilla valitut aluevaltuutetut vastaavat koko sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudesta perus- ja erityistasoineen, arvioi valiokuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Aki Lindén.

- Demokratian vaaliminen on yksi sivistysvaltion kulmakivistä. Hyvinvointialueilla tehdään arkeen vaikuttavia päätöksiä, jolloin on reilua, että valta on asukkailla. Tulevissa aluevaaleissa valitaan tärkeitä päätöksentekijöitä vastaamaan koko maakunnan ihmisten hyvinvoinnista, jatkaa valiokunnan jäsen, kansanedustaja Heidi Viljanen.

- Tammikuulle suunnitellut hyvinvointialueiden valtuustovaalit tulee olemaan tärkeä etappi, jossa ihmiset pääsevät valitsemaan tulevat sote-päätöksentekijät. Heillä on merkittävä tehtävä alueiden sote-palveluiden muotoilussa, toteaa valiokunnan varajäsen, kansanedustaja Anneli Kiljunen.

- Monella alueella, kuten Etelä-Karjalan Eksotessa, on palveluita jo järjestetty tulevan sote-mallin suuntaisesti. Tällä hetkellä Eksoten yksi tärkeimmistä tavoitteista on yksinkertaistaa palveluprosesseja,  jolloin voimme kohdistaa rajalliset resurssit paremmin ja vaikuttavammin oikeisiin kohteisiin. Se, että kehittämisen suunta nyt viimein saadaan koko maan tasolla ratkaistua, vahvistaa merkittävästi myös paikallisen työn tekemistä, Kiljunen jatkaa.

- Sote-uudistuksella voimme vahvistaa peruspalveluita, sujuvoittaa ihmisten hoidon ja hoivan saamista sekä parantaa heikoimmassa asemassa olevien ihmisten asemaa. Ihmisen koko palveluketju saadaan paremmin toimimaan, kun yksi palveluiden järjestäjä vastaa kokonaisuudesta. Yksityisillä palvelutuottajilla ja järjestöillä on jatkossakin olennainen tehtävä tuottaa ihmisille parhaalla tavalla sopivia palveluita, arvioi kansanedustaja Heidi Viljanen.

- Turvaamme ihmisten tasa-arvoiset ja yhdenvertaiset palvelut – riippumatta lompakon paksuudesta tai ihmisen asuinpaikasta. Palveluiden yhteensovittaminen helpottaa paljon palveluita käyttävien ihmisten asemaa, kun palveluihin pääsy on oikea-aikaista ja joustavaa, arvioi valiokunnan jäsen, kansanedustaja Ilmari Nurminen.

- Pirkanmaalle tärkeiden julkisomisteisten yhtiöiden, Coxan ja Sydänsairaalan laadukkaat palvelut tulevat jatkumaan. Perustuslakivaliokunnan edellyttämät viranomaistoiminnan tarkennukset yhtiöiden osalta on käyty huolellisesti läpi ja sovittu yhdessä alueen kanssa. Tästä on hyvä jatkaa edelleen palveluiden kehittämistä pirkanmaalaisten parhaaksi, Nurminen toteaa.

- Uudistus mahdollistaa myös osaavan henkilöstön saatavuutta. Hyvinvointialue on suurempana ja monialaisempana järjestäjänä houkuttelevampi työnantaja, kun se pystyy tarjoamaan pientä järjestäjää paremmin esimerkiksi koulutus- ja tutkimus- ja erikoistumismahdollisuuksia sekä vaihtelevia työtehtäviä. Henkilökunnan tarpeenmukainen sijoittelu hyvinvointialueella parantaisi myös henkilöstön saatavuutta siellä, missä siitä on pulaa, toteaa valiokunnan jäsen, kansanedustaja Kim Berg.

- Uudistamme sosiaali- ja terveyspalveluita, jotta jokainen pääsee nopeammin hoitoon, matalan kynnyksen palvelut toimivat paremmin ja tasa-arvo sekä kielelliset oikeudet toteutuvat. Rakenneuudistus on välttämätön, jotta voimme kehittää edelleen palveluiden saatavuutta, Berg arvioi.

- Olennaisinta seuraavaksi on jatkaa sisällön kehittämistä. Perusterveydenhoidon hoitotakuun tiukentaminen niin, että hoitoon pääsee viikossa, on keskeinen tavoitteemme. Tämä takuu sisältää myös pääsyn mielenterveyspalveluihin, mikä on erityisen tärkeää koronan myötä, linjaa Aki Lindén.

- Jonot pois terveyskeskuksista, vanhuspalvelulain seuraava vaihe kotiin tuotavien palveluiden ja omaishoidon kehittämiseksi sekä lastensuojelun henkilöstömitoitus. Työtä riittää tehtäväksi jatkossakin, mutta nyt aivan uudenlaisella palvelurakenteella, joka mahdollistaa asioiden tekemisen uudella, vaikuttavalla tavalla. On tärkeää saada myös henkilöstö, järjestöt ja kansalaiset aktiivisesti mukaan kehittämään palveluita, ryhmä summaa.

- Pitkän urakan jälkeen voi sanoa, että lopussa kiitos seisoo. Erityisen lämpimät kiitokset ansaitsee perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru tiimeineen: perustuslakivaliokunnan arvioinnin läpäisevän soten tuominen eduskunnan käsittelyyn oli hallittu suoritus, vieläpä koronapandemiaan liittyvän hektisen päätöksenteon keskellä, demariryhmä arvioi.

– Kiitos kuuluu myös valiokunnan virkamiehille ja kollegoille valiokunnassa. Hallituskumppanit valiokunnassa ovat tehneet hyvää ja sitoutunutta yhteistyötä palvelujärjestelmän lujittamiseksi ja ihmisten yhdenvertaisten sote-palveluiden turvaamiseksi. Tästä on hyvä jatkaa palveluiden sisällöllistä kehittämistä, ryhmä päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmari NurminenEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja

Puh:050 512 2189

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee: Oli kunnia edustaa Suomea tärkeissä konferensseissa2.7.2021 14:02:30 EEST | Tiedote

Eduskunnan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan puolesta osallistui kansanedustaja Hussein al-Taee kesäkuussa kahteen EU-puheenjohtajamaa Portugalin järjestämään konferenssiin pitäen Suomen ainoat puheenvuorot molemmissa tapaamisissa. 14.6 pidetty konferenssi käsitteli EU:n maahanmuuttopolitiikkaa ja 21.6 järjestetty konferenssi koski EU-Afrikka suhteita. Molemmat olivat parlamentaarisia konferensseja ja osallistujia oli useiden maiden parlamenteista.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Osaava ja päättävä hallitus vie asioita eteenpäin haasteista huolimatta2.7.2021 13:08:38 EEST | Tiedote

Eduskunnassa on kevätkaudella käsitelty ja päätetty laajoista kokonaisuuksista kuten koronan hoidosta, sote-uudistuksesta, EU:n elpymispaketista sekä linjattu Suomen talouden tulevaisuudesta. Näiden päätösten tavoitteena on ollut sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävän suomalaisen yhteiskunnan rakentaminen. SDP:n johtaman hallituksen politiikan keskiössä on sitoutuminen vastuulliseen talouspolitiikkaan, hyvinvointivaltion palveluiden turvaamiseen sekä eriarvoisuuden vähentämiseen yhteiskunnassamme. - Suomi ja koko maailma ovat kärsineet yli vuoden verran historiallisesta terveydellisestä ja taloudellisesta kriisistä. Tämän hetken arviot Suomen talouden elpymisestä ovat paljon valoisempia, mitä vielä viime syksynä. Vaikka taloutemme toipuu ja kasvua on näköpiirissä, kriisinhoito ei ole kuitenkaan vielä ohi. Pandemian aiheuttamat vauriot pitää korjata. Terveydenhuollossamme on hoitovelkaa, koulutuksessa on koulutusvelkaa ja erityisesti nuorilla on hyvinvointivelkaa

SDP:n Seppo Eskelinen: Itä-Suomen liikennehankkeet huomioitu hyvin Väyläviraston suunnitelmassa2.7.2021 11:14:28 EEST | Tiedote

-Olen tyytyväinen, että moni Itä-Suomen ja Savo-Karjalan kannalta tärkeistä hankkeista on listattu Väyläviraston tänään julkistetussa luonnoksessa investointiohjelmaksi, sanoo kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Seppo Eskelinen. Väylävirasto julkisti tänään luonnoksensa investointiohjelmaksi seuraavalle kahdeksalle vuodelle liittyen eduskunnan eilen hyväksymään 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan. -Itä-Suomen kannalta on merkittävää, että luonnoksessa on mainittu Karjalan- ja Savon ratojen kehittäminen sekä kaksoisraiteen jatkaminen Joutsenosta Luumäelle, mikä heijastuu koko Karjalan radan sujuvuuden ja turvallisuuden sekä teollisuuden kuljetusten parantumisena. Maanteiltä listalle on nostettu VT9 Liperin eritasoliittymä ja Kuopion Lentokentäntien liikennejärjestelyjen parantaminen sekä Karvion kanavan sillan uusiminen. Väylävirasto lähetti tänään suunnitelmaluonnoksen lausuntokierrokselle, joka kestää syyskuun puoliväliin saakka. Valmi

SDP:n Kymäläinen: Investointiohjelmalla liikennejärjestelmäsuunnitelman toimeenpano vauhtiin2.7.2021 10:30:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen Väyläviraston tänään lausuntokierrokselle lähettämään luonnokseen tulevien vuosien investointiohjelmaksi. Ohjelman laatiminen perustuu eduskunnassa juuri hyväksyttyyn 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan ja siinä määriteltyihin kriteereihin. - On tärkeää, että nyt alamme ensi kertaa nähdä käytännössä pitkään valmistellun valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelmatyön tuloksia, kun suunnitelmaa aletaan panna toimeen. Väyläviraston laatimaan investointiohjelmaan on koottu ehdotukset seuraavien 8 vuoden aikana käynnistettävistä hankkeista sekä niiden toteuttamisjärjestyksestä ja rahoituksesta. Ohjelma toimii tulevien vuosien budjettivalmistelujen pohjana. Lopullisen päätöksen toteutettavista hankkeista tekee kuitenkin eduskunta talousarvion yhteydessä, Liikenne 12 -suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtajana toiminut Kymäläinen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme