SDP EDUSKUNTA

Sote-valiokunnan demarit: nopeampi hoitoonpääsy lisää hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta

Jaa

SDP:n kansanedustajat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tukevat hallituksen esitystä hoitotakuun tiukentamisesta. Tavoitteena on vahvistaa terveydenhuollon peruspalveluja ja parantaa palvelujen saatavuutta. Vaiheittain voimaan tulevalla seitsemän päivän hoitotakuulla voidaan kaventaa suomalaisten hyvinvointi- ja terveyseroja ja parantaa kansalaisten yhdenvertaisuutta.

– Jatkossa kiireettömässä tapauksessa terveyskeskukseen pääsee viikon sisällä aiemman kolmen kuukauden sijaan. Tällä tulee olemaan merkittävä vaikutus siihen, miten ihmiset saavat hoitoa erilaisissa terveysongelmissa, toteaa valiokuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Ilmari Nurminen.

– Hoidon tarve pitää arvioida välittömästi ja ajan vastaanotolle saa viikon sisällä. Nopeampi pääsy hoidon piiriin estää ongelmien kasautumista ja pitkittymistä. Tämä on ollut meille demareille tärkeä tavoite ja on hienoa, että esitys on nyt saatu eduskunnan käsittelyyn, Nurminen toteaa.

– Sote-uudistus ei ole vain hallinnollinen ratkaisu, jossa hyvinvointialueet ryhtyvät järjestämään kansalaisten sote-palveluita. On olennaisen tärkeää, että kehitämme palveluiden yhdessä henkilöstön kanssa. Henkilöstön hyvinvointi, osallisuus ja vaikutusvalta omaan työhön ovat oleellisia asioita muistaa, jotta voimme parantaa palveluiden sisältöä ja laatua samalla, linjaa valiokunnan jäsen Anneli Kiljunen.

– Hyvä henkilöstöjohtaminen ja työhyvinvointi houkuttelee myös alan ammattilaisia perusterveydenhuoltoon ja helpottaa riittävän henkilöstön saatavuutta, joka osaltaan vaikuttaa siihen, että ihmiset saavat apua ja tukea silloin kuin on tarve, ei vasta kuukausien kuluttua. Nyt on satsattava perustason palveluiden vahvistamiseen kokonaisvaltaisesti, jolloin voimme aidosti siirtää koko hoidon painopisteen varhaiseen ongelmien ratkaisuun, Kiljunen jatkaa.

– Nopeampi pääsy kiireettömään hoitoon perusterveydenhuollossa vähentää myös potilaiden tarvetta hakeutua päivystyspalveluihin. Etenkin monisairaat ikäihmiset hakeutuvat usein päivystykseen, kun terveyskeskuksesta ei ole saanut apua ajoissa, toteaa valiokunnan jäsen Heidi Viljanen.

– Hoitotakuun tiukennuksen yhteydessä on tärkeää huomata, että seitsemän päivän hoitotakuu koskee myös mielenterveysongelmia. Näin myös tarvittavat hoitomuodot voidaan käynnistää hoitosuunnitelman mukaisesti nopeammin ja nykyistä vaikuttavammin, Viljanen toteaa.

– Onnistuneen uudistuksen edellytys on, että meillä on riittävästi osaavaa henkilökuntaa. Uudistuksen voimaantulon porrastus mahdollistaa sen, että palvelunjärjestäjät voivat siirtyä tiukentuviin hoitoon pääsyn määräaikoihin hallitummin ja henkilöstön rekrytointiin on enemmän aikaa, arvioi valiokunnan jäsen Kim Berg.

– Olennaista on myös, että huolehdimme sote-alan veto- ja pitovoimasta. Terveyskeskustyötä on kehitettävä, työnjakoja ja työskentelymalleja pitää kehittää ja johtamiseen on kiinnitettävä vahvasti huomiota. Myös moniammatilliset tiimit ja omalääkärimallin kehittäminen tuovat työhön mielekkyyttä ja jatkuvuutta, Berg toteaa.

Esitys hoitotakuun tiukentamisesta etenee eduskunnan täysistunnon lähetekeskustelusta sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. Tarkoituksena on, että laki tulee voimaan vaiheittain niin, että ensin siirrytään kahden viikon hoitotakuuseen 1.9.2023-31.10.2024 ja seitsemän päivän hoitotakuu tulisi voimaan 1.11.2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johan Kvarnström: Rakkaus voittaa! Pride-viikon viesti on kuultava ja turvallisuus taattava29.6.2022 11:51:00 EEST | Blogi

Pride-tapahtumiin kohdistuu herkästi uhkaa ja väkivaltaa. Suomen suurimman ihmisoikeustapahtuman, Helsinki Priden, järjestäjät ovat olleet syystä huolissaan kuluneen Pride-viikon turvallisuudesta. Huoli kohdistuu erityisesti lauantain kulkueeseen ja pääjuhlaan. Huoli on ymmärrettävä, valitettavasti. On masentavaa ja surullista, että tilanne on tämä 2020-luvulla. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään sitä, että puolustaa oikeutta olla oma itsensä, tai että puolustaa ihmisoikeuksia ja rakkautta. Meidän olisi jo pitänyt päästä pidemmälle, ja osittain olemme päässeetkin. Emme saa unohtaa kaikkea edistystä ja myönteistä kehitystä, kaikkea parempaa ymmärtämystä ja kaikkea lisääntynyttä tietoisuutta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä ja moninaisuudesta. Näillä voimme osoittaa, että arvokonservatiiviset voimat kuuluvat menneeseen aikaan, ja että vapaus voimistuu. Vapautta täytyy vaalia joka päivä kaikilla tasoilla. Tämän vuoden Pride-tapahtuman teema, Kohtaamisia, on erinomainen. Kun kuunt

Johan Kvarnström (SDP): Kärleken segrar! Pride-veckans budskap behöver höras och tryggheten säkras.29.6.2022 11:50:00 EEST | Blogi

Pride-evenemang är ofta utsatta för hot och våld. Arrangörerna för Finlands största människorättsevenemang, Helsinki Pride, är oroliga för säkerheten under pågående Pridevecka, speciellt för lördagens stora parad och huvudfest. Det är förståeligt, tyvärr. Givetvis beklämmande, ledsamt att så är fallet ännu på 2020-talet. Ingen borde behöva vara rädd för att stå upp för rätten att vara sig själv, för mänskliga rättigheter, för kärlek. Vi borde ha kommit längre, och delvis har vi ju gjort det. Vi får inte glömma alla framsteg och all utveckling, all utökad förståelse, all ökad kunskap om sexuella minoriteter och könsminoriteter, om mångfalden. Vi kan visa att de värdekonservativa krafterna bör höra till en gången tid, att friheten är här för att växa sig starkare. Den måste värnas om varje dag på alla nivåer. Temat för årets Pride - möten - är perfekt. Då vi hör varandras livsberättelser, möts ansikte mot ansikte finns förutsättningar att förstå likheter och acceptera olikheter. Jag möte

SDP:n Paula Werning: Vanhuspalvelujen parantamiseksi tehty uudistus valmiiksi28.6.2022 11:16:55 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että vanhuspalvelujen jatkouudistus valmistui. Lait astuvat voimaan 1.1.2023. Hallitus on paneutunut vanhuspalvelujen uudistamiseen viimeisen vuoden aikana tehokkaasti. Se näkyy huolellisessa valmistelussa, jossa on otettu yksityiskohtaisesti huomioon monet keskeiset uudistamista vaativat asiakohdat. - Pidän tärkeänä, että hallitus on katsonut tarpeelliseksi vahvistaa vanhusten mahdollisuutta ja oikeutta saada ne palvelut, joiden tarve on todettu tärkeäksi, entistä tehokkaammin. Tämä on ollut todellinen haaste, sillä meillä on Suomessa vuosi vuodelta yhä enemmän vanhuksia väestön ikääntyessä suurten ikäluokkien seurauksena, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen Paula Werning täsmentää. Hallitus toteuttaa hallitusohjelman mukaisia tavoitteita määrätietoisesti uudistamalla vanhuspalvelulakia ja sote-asiakasmaksulakia. - Keskeisin tavoite tässä vanhuspalvelujen toisen vaiheen uudistuksessa on, että ikääntynyt voi asua kodissaan mahdol

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Positiivinen luottotietorekisteri on tärkeä ylivelkaantumista estävä toimenpide28.6.2022 10:14:39 EEST | Tiedote

Eduskunta on hyväksynyt eilen lakiesityksen positiivisesta luottotietorekisteristä. Talousvaliokunnan sd-edustajat Matias Mäkynen, Tuula Väätäinen, Raimo Piirainen ja Hussein al-Taee pitävät uudistusta keskeisenä keinona ylivelkaantumisen hillitsemiseksi ja tärkeänä jatkumona Sanna Marinin hallituksen jo toteuttamiin toimiin, joilla velallisen asemaa on parannettu ja ylivelkaantumiskehitykseen puututtu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme