Hyvinvointiala HALI ry

Sote-valiokunnasta synkkä lopputulos: hoitoon pääsy heikkenee

Jaa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut sote-uudistusta koskevan mietintönsä valmiiksi. Tulos on kaikin puolin huono suomalaisille. Mietinnössä rajataan tulevien hyvinvointialueiden mahdollisuuksia hyödyntää yrityksiä ja järjestöjä hoidon ja hoivan hankkimisessa alueensa asukkaille.

Tällä hetkellä yksityiset palveluntuottajat vastaavat noin viidesosasta julkisista sote-palveluista. Kokemukset ovat olleet hyviä: suomalaiset ovat päässeet nopeammin laadukkaaseen hoitoon. Hyvinvointialueilla ei olisi tätä samaa resurssia käytössään.  

 On vaikea ymmärtää, miksi ihmisten hoitoon pääsyä ja mahdollisuutta hyvään hoivaan halutaan lainsäädännöllä vaikeuttaa. Jokaisen luulisi ymmärtävän, että ikääntyvässä Suomessa on yhä enemmän hoitotarpeita, sanoo Ulla-Maija Rajakangas, Hyvinvointiala HALIn toimitusjohtaja. 
 
Perustuslaki ei vaadi rajaamaan yksityisten palveluntuottajien hyödyntämistä. Näin perustuslakivaliokunta totesi omassa lausunnossaan vajaa kuukausi sitten.   

Sote-valiokunnalla olisi ollut kaikki mahdollisuudet parantaa hallituksen esitystä 

− Ainoa johtopäätös on, että tähän lopputulokseen päädyttiin ainoastaan ideologisista syistä. Haluttiin työntää yritykset syrjäänKovin nurinkurista, kun yrityksiä hyödyntämällä on tähänkin saakka onnistuttu tarjoamaan kansalaisille toimivampia ja kehittyneempiä palveluita. Tästä kärsivät nyt tavalliset ihmisetHe, jotka ovat julkisten palvelujen varassa ja joilla ei ole mahdollisuutta työterveyshuoltoon tai vakuutukseen. Nyt he jonottavat entistä pidempään, päättää Rajakangas.   

Lisätiedot:

Ulla-Maija Rajakangas

toimitusjohtaja

0400 37 4164

ulla-maija.rajakangas@hyvinvointiala.fi

Eveliina Vigelius

johtaja, sote-palveluiden kehittäminen

044 511 4411

eveliina.vigelius@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Kustannusselvitys paljastaa: kunnat ovat ajaneet hoivatoimijat ahtaalle8.6.2021 12:30:00 EEST | Tiedote

Hyvinvointiala HALI ry on huolissaan vanhusten yhdenvertaisuuden toteutumisesta ja hoivapaikkojen riittävyydestä kunnissa. Yksityiset yritykset ja järjestöt vastaavat Suomessa yli puolesta ympärivuorokautisen hoivan asumisyksiköistä. Kunnat kohtelevat yksityisiä toimijoita kuitenkin eri tavalla kuin omia yksiköitään: ne hinnoittelevat ostopalvelut merkittävästi alle oman tuotantonsa hinnan. HALIn hoivajohtaja Arja Laitinen vetoaa, että vanhuspalvelut eivät saa olla kunnille säästökohde.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme