Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

SSAB Europe Oy:n Raahen tehtaan 400 kV:n voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus on nähtävillä yleisötilaisuudessa 31.1.

Jaa

SSAB Europe Oy on toimittanut yhteysviranomaisena toimivalle Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ELY-keskus) Raahen tehtaan 400 kV:n voimajohtohankkeen YVA-selostuksen.

YVA-selostusta koskeva kuulutus on nähtävillä 13.1. – 13.3.2023 Raahen kaupungin, Siikajoen ja Pyhäjoen kuntien verkkosivuilla virallisissa ilmoituksissa sekä hankkeen verkkosivulla osoitteessa www.ymparisto.fi/SSABRaahe400kvvoimajohtoyva.

Asiakirjoihin voi tutustua Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa (Veteraanikatu 1, Oulu), Raahen kaupungintalolla, Siikajoen kunnanvirastossa, Pyhäjoen kunnantalolla sekä Raahen, Ruukin ja Pyhäjoen pääkirjastoissa.

Hankekuvaus

Vaihtoehtoisten voimajohtolinjausten alue sijoittuu Raahen kaupungin sekä Siikajoen ja Pyhäjoen kuntien alueille.

Voimajohtojen sähkönsiirron liityntäpisteenä on joko Siikajoen sähköasema (VE1) tai Pyhäjoen kunnan alueelle suunniteltu Hanhelan sähköasema (VE2). Molemmilta liityntäpisteiltä suunnitelluilla voimajohdoilla on kaksi erilaista linjausvaihtoehtoa

Sähkönsiirtotarve liittyy Raahen terästehtaalla käynnissä olevaan Hybrit-hankkeeseen. Hankkeen toteutustavasta riippuen tarve on tulevaisuudessa kahdelle 400 kV:n voimajohdolle. YVA-menettelyssä vaikutuksia on arvioitu kahden rinnakkain toteutettavan 400 kV voimajohdon osalta.

Raahen terästehtaan päässä voimajohto liitetään muuntoasemaan, jossa 400 kV sähköenergia muunnetaan terästehtaalla tarvittavalle jännitetasolle. Muuntoasemaa on suunniteltu tehdasalueen eteläpuolelle Kuljunniemeen.

Yleisötilaisuus

Hanketta ja ympäristövaikutusten arviointiselostusta esitellään yleisötilaisuudessa Raahen tapahtumatalon Fregattisalissa, osoitteessa Kirkkokatu 28, 92100 Raahe, tiistaina 31.1.2023 klo 18–20 sekä etätilaisuutena internetin välityksellä. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen. Ohjeet osallistumiseen sekä linkki etätilaisuuteen löytyy edellä mainitusta internetosoitteesta. 

Jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta

Kannanotot tulee toimittaa 13.3.2023 mennessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pohjois-pohjanmaa@ely-keskus.fi tai kirjallisena postitse osoitteella PL 86, 90101 OULU. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antaa perustellun päätelmänsä arviointiselostuksesta viimeistään 12.5.2023. Perusteltu päätelmä, johon sisältyy yhteenveto arviointiselostukseen jätetyistä kannanotoista, laitetaan nähtäville hankkeen verkkosivulle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteysviranomainen: Heli Kinnunen, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, puh. 0295 038 018
Hankkeesta vastaava: Esa Prokkola, etunimi.sukunimi@ssab.com, puh. 040 557 8891
YVA-konsultti: Ella Kilpeläinen, etunimi.sukunimi@afry.com, puh. 050 435 6507.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Työttömien määrä kasvussa Pohjois-Pohjanmaalla27.1.2023 08:05:00 EET | Tiedote

Työttömien määrä kasvoi viime vuoden lopussa Pohjois-Pohjanmaalla. Varsinkin lomautettuja oli vuoden vaihteessa huomattavasti enemmän kuin vielä syksyllä. Osa lisäyksestä johtuu heikentyneestä taloustilanteesta ja vähentyneestä työntekijätarpeesta, osa muutoksesta on tyypillistä kausivaihtelua, kun useissa tehtävissä työt vähenevät talvikuukausina. Avointen työpaikkojen tarjonnassa on nähtävissä edelleen pudotusta aiemmasta.

Oijärvelle laaditaan uusi säännöstelyohje25.1.2023 13:08:07 EET | Tiedote

ELY-keskus laatii Iin kunnassa Kuivajoen vesistöalueella sijaitsevalle Oijärvelle uuden säännöstelyohjeen vuoden 2023 aikana vesilain valvojan kehotuksen vuoksi. Voimassa oleva säännöstelyohje on otettu käyttöön vuonna 2012. Ohjeen tavoitteena on mm. ollut parantaa Oijärven ekologista tilaa takaamalla riittävä kevättulva sekä estää järven vedenpinnan lasku liian alas, koska se nopeuttaa rantojen umpeenkasvua. Lisäksi ohjeella on tavoiteltu luonnonmukaisempia virtaamaolosuhteita Oijärvestä lähtevään Kuivajokeen. Säännöstelyohjeen seurauksena etenkin kesäaikana vedenpinta on ollut tavoitetason yläpuolella. Vuonna 2012 käyttöön otettuun säännöstelyohjeeseen ollaan oltu pääosin tyytyväisiä ja ELY-keskuksen saaman palautteen määrä on vähentynyt. Viime vuosina palaute on kuitenkin lisääntynyt ja on havaittu nykyisen säännöstelyohjeen johtavan liian korkeisiin kesävedenpintoihin, josta voi olla haittaa mm. alueen linnustolle. Lisäksi vedenpinta on päässyt nousemaan kesä- ja syyssateiden myötä

ELY-keskus päätti asettaa kaksi vaarantamiskieltoa rakennussuojeluasioissa Oulussa20.1.2023 10:20:53 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt 19.1.2023 kaksi vaarantamiskieltoa koskevaa päätöstä. Vaarantamiskiellot määrättiin Tuirassa sijaitsevalle entiselle Kuulovammaisten koulurakennukselle, asuntolarakennukselle ja johtajan asuntorakennukselle (os. Lossikuja 6) kiinteistöineen ja Myllytullissa sijaitsevalle Pohjois-Pohjanmaan museorakennus Ainolalle (os. Ainolanpuisto 1) lähiympäristöineen.

Raahen vesistöjen säännöstelyn kehittäminen etenee, selvityksiä esitellään yleisötilaisuudessa 25.1.18.1.2023 11:29:38 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Raahen kaupunki ja SSAB Europe Oy tekivät vuosi sitten Raahen säännösteltyjen vesien tilan parantamista koskevan yhteistyösopimuksen. Sopimusosapuolet laativat vuosittain toimenpideohjelman, jossa sovitaan toimenpiteiden aikataulu, vastuut ja rahoitus. Vuoden 2022 toimenpiteinä on mm. laadittu uusi väliaikainen säännöstelyohje sekä selvitetty Haapajoen ja Pattijoen uomien vetokykyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme