Espoon kaupunki - Esbo stad

Staden delade ut Esbomedaljer på självständighetsdagens gala

Jaa

Esbomedaljer delades ut till 13 personer på självständighetsdagens gala 6.12.2019 på Metroarenan. Medaljörerna är Havu Härmä, kårchef för scoutkåren Mastonvartijat, Aleksi ”Allu” Jalli, kapten för ENCE:s Counter-Strike-team, Johanna Karimäki, fullmäktigeledamot, Matti Lyytikäinen, äldreomsorgsdirektör, Iiris Mikkilä, verksamhetsledare för Väylä ry, Kristiina Mäkelä, provost vid Aalto-universitetet, Mika Numminen, ordförande för organisationskommittén, Kimmo Oila, fullmäktigeledamot, Pertti Puikkonen, travtränare, Katri Rannisto, ordförande för Finlands röda kors’ avdelning i mellersta Esbo, Noora Räty, målvakt, Jere Sallinen, ishockeyspelare och Jaana Tyrni, biblioteksdirektör.

Esbomedaljen har formgivits av medaljkonstnären Kauko Räsänen
Esbomedaljen har formgivits av medaljkonstnären Kauko Räsänen

Esbomedaljer har sedan år 1972 delats ut till över 500 personer för förtjänstfull verksamhet staden till fromma. Esbomedaljen har formgivits av medaljkonstnären Kauko Räsänen.

Medaljörerna år 2019:

Havu Härmä, kårchef för scoutkåren Mastonvartijat, är en framåtblickande, driftig och ansvarsfull scoutledare som inte är rädd för förnyelse. Efter 2013 har scoutkåren mer än fördubblat sitt medlemsantal till trehundra. Scoutkåren vill erbjuda allt fler barn och unga en trygg och accepterande miljö där de kan växa upp till aktiva och ansvarsfulla medborgare. Scouterna är öppna och tillgängliga för alla, scouterna är med och skapar lokalsamhället, scouterna förenar familjer och generationer.

Aleksi ”Allu” Jalli, kapten för ENCE:s Counter-Strike-team, har rönt stor framgång inom e-idrott. ENCE slog finländarna med häpnad i början av mars, när laget mot alla förväntningar tog andra plats i den stora turneringen Counter-Strike Major. Framgången visar att ENCE:s dokumentär om sig själv har samlat stora tittarsiffror ute i världen. Allu Jalli har också öppnat sig om svårigheterna på våren och sommaren, sammanbrottet, som ENCE nu har övervunnit. ENCE hade stor framgång i de asiatiska mästerskapen som nyligen spelades i Kina.

Johanna Karimäki, ledamot i Esbo stadsfullmäktige, ledamot i Nylands landskapsfullmäktige, var riksdagsledamot den förra valperioden. Johanna Karimäki är diplomingenjör inom biokemi och undersöker enzymer som kan minska användningen av kemikalier och energi inom industrin. Som fullmäktigeledamot brinner Johanna Karimäki för barns och ungas behov, frågor som gäller personer med funktionsnedsättning och miljöskydd.

Matti Lyytikäinen, äldreomsorgsdirektör, är klientorienterad och tillämpar aktivt sina gedigna kunskaper inom äldreomsorg och social- och hälsovård. Matti Lyytikäinen har utvecklat äldreomsorgen framgångsrikt och i enlighet med stadens strategi, Berättelsen om Esbo. Matti Lyytikäinen har skaffat sig kompetens ute i världen, till exempel genom studier i hälsoekonomi i York i Storbritannien. Som person är Lyytikäinen en hänsynsfull lagspelare.

Iiris Mikkilä, sjukskötare och verksamhetsledare för Väylä ry, grundade föreningen för att öka jämlikheten, välfärden och delaktigheten för grupper med särskilda behov. Väylä är en icke-vinstdrivande förening som sysselsätter personer som har svårt att få jobb, såsom personer med partiell arbetsoförmögenhet eller med intellektuell funktionsnedsättning i jobb som följer kollektivavtalen. Väylä ordnar dessutom gratis städning hemma hos mindre bemedlade familjer i Esbo. Mikkilä är också vice ordförande i finska utbildnings- och dagvårdsnämndens dagvårdssektion.

Kristiina Mäkelä, provost vid Aalto-universitetet, är vice dekanus med ansvar för undervisning och lärande vid Aalto-universitetets handelshögskola och professor i internationell affärsverksamhet. Kristiina Mäkeläs forskning fokuserar på människor, såsom personaladministration, kunskap och kommunikationen mellan de anställda i multinationella bolag. Kristiina Mäkelä har vunnit ett europeiskt pris för sin doktorsavhandling och priset för årets forskare vid Aalto-universitetets handelshögskola. Artiklar av Kristiina Mäkelä har publicerats i över 25 internationella referentgranskade tidningar och böcker.

Mika Numminen var ordförande för organisationskommittén som arrangerade VM i basket för oldboys som hölls i Esbo i somras. International Maxibasketball Federation FIMBA gav Esbo och Tapiolan Honka rf i uppdrag att ordna VM. Honka är Finlands största basketförening och har tiotals gånger valts till Finlands bästa. Honka har en omfattande verksamhet och ett stort antal supportrar. Honka är en viktig del av Esbo och ett fint exempel på vad invånare och sammanslutningar kan åstadkomma tillsammans.

Kimmo Oila, fullmäktigeledamot från Hagalund, är både diplomingenjör och jurist och besitter därmed gedigen expertis, bland annat för sina uppdrag som medlem i styrelsen för Länsimetro Oy, som bygger Västmetron, och i stadsplaneringsnämnden. Kimmo Oila är medlem i styrgruppen för utvecklingsprogrammet ”En inspirerande och livskraftig stad”, aktiv i flera idrottsföreningar i Esbo och första vice ordförande för Finlands friidrottsförbund.

Pertti Puikkonen, travtränare från Vermo, är en legendarisk kusk och tränare som har kört tiotusentals starter och tagit hem tusentals segrar. Pertti Puikkonens mest kända hästadept är I.P. Vipotiina, som har vunnit titeln travdrottning tre gånger i rad. Pertti Puikkonen har också upplevt travsportens vådliga sida. I somras skadade han sig i en våldsam krock på en travtävling i Forssa. Efter detta tackade han offentligt den finländska sjukvården för dess omsorg om patienten.

Katri Rannisto, ordförande för Finlands röda kors’ avdelning i mellersta Esbo, medlem av äldrerådet, jobbade hos staden hela 41 år. Katri Rannisto var på höjdpunkten av sin karriär chef för Mattby-Olars social- och hälsocentral och chef för Esbo centrums familjecenter. Katri Rannisto har verkat som styrelsemedlem och ordförande i flera föreningar, i vilka hon bland annat främjat barndagvård och serviceboende med heldygnsomsorg för äldre.

Noora Räty är Finlands mest framgångsrika kvinnliga målvakt. Noora Räty var med i det lag som vann Finlands första silver i damishockey VM i Esbo i april, och hon valdes in i allstars-laget och till bästa målvakt. Noora Räty inledde sin karriär på högsta nationella nivå i Espoo Blues och vann FM tre gånger. Noora Räty har haft en framgångsrik internationell karriär och deltagit i fyra OS och nio VM.

Jere Sallinen, ishockeyspelare, har spelat i Espoo Blues och är nu kapten i Helsingfors IFK:s herrlag i ishockey. Jere Sallinen har vunnit silver i VM 2014 och guld i VM i år. Finlands seger har kallats ett mirakel, för på förhand ansågs laget vara oerfaret. President Sauli Niinistö kom vid segerfesten ihåg en intervju med Jere Sallinen, som kanske förklarar varför laget kammade hem segern: ”Du sa att du kände i rinken att lagkamraterna ville att också jag lyckas. Om alla känner så kan nog inget stoppa det laget”.

Jaana Tyrni, biblioteksdirektör, har modigt och fördomsfritt utvecklat Esbo stadsbibliotek i en tid då biblioteket har blivit en allt mångsidigare institution. Jaana Tyrni har varit en föregångare som inte räds för sporadisk kritik. Jaana Tyrni anser att bildning inte bara är beläsenhet utan också förmåga att förstå andra och själv bli förstådd. Jaana Tyrni har bjudit in bibliotekens besökare att utveckla verksamheten i biblioteken i ett samråd där alla får delta.

Avainsanat

Kuvat

Esbomedaljen har formgivits av medaljkonstnären Kauko Räsänen
Esbomedaljen har formgivits av medaljkonstnären Kauko Räsänen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme