Vaasan kaupunki - Vasa stad

Staden önskar överta besittningen av Wasalandias tomt – rivningen inleds senast under hösten

Dela
Stadsstyrelsen ska 16.1 avgöra vad som ska hända med arrendeavtalet för Wasalandia. Målet är att Wasalandia ska övergå i stadens besittning och byggnaderna på området rivas före slutet av detta år.
Bild: Sami Peltoniemi
Bild: Sami Peltoniemi

Arrendeavtalet för Wasalandia mellan Vasa stad och Puuharyhmä har diskuterats redan i flera år. Frågan om huruvida arrendeavtalet ska förlängas kunde äntligen avgöras då delgeneralplanen för Vasklot vann laga kraft. Målet är att avtalet ska sägas upp i förtid och området återigen övergå i stadens besittning.

I praktiken skulle beslutet innebära att Wasalandias gamla byggnader och konstruktioner rivs. Ansvarig för rivningen är Puuharyhmä och arbetet bedöms pågå i några månader. Den exakta tidpunkten informeras det om senare.

– Uppsägningen av avtalet öppnar möjligheter för en framtida utveckling av området. Efter rivningen kommer området att vara i temporär användning tills det för det utarbetas en detaljplaneändring som motsvarar delgeneralplanen. Det uppskattas att det att området blir ledigt bland annat ska gagna godstrafiken till och från Vasa hamn i och med att det möjliggör mellanlagring, säger stadsgeodet Petur Eklund.

I delgeneralplanen anvisas Wasalandia främst som område för centrumfunktioner och bostadsbyggande. Därutöver planeras det i framtiden nya bostäder på det gamla Fennoområdet bredvid Top Camping.

– Delgeneralplanen möjliggör att det i framtiden kan flytta upp till 2 200 nya invånare till Vasklot, säger planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso.

Det ska inledas en internationell arkitekturtävling om Fennoområdet i år. Den är avsedd att ge vägledning för detaljplanearbetet och hur området senare ska utvecklas. I det första skedet används Top Camping fortsatt som campingområde, men utvecklingen av området har beaktats också i det förlängda avtalet för campingen.

 

Nyckelord

Kontakter

Stadsgeodet Petur Eklund, +358 40 164 6930, petur.eklund@vaasa.fi
Stadsmiljö sektordirektör Markku Järvelä, +358 40 135 4958, markku.jarvela@vaasa.fi

Bilder

Bild: Sami Peltoniemi
Bild: Sami Peltoniemi
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vi gör Vasa till Finlands snyggaste stad – kampanjen En miljon soppåsar inspirerar till att samla skräp i omgivningen29.3.2023 13:22:41 EEST | Tiedote

Yle ordnar under våren den riksomfattande kampanjen En miljon soppåsar, vars mål är att inspirera människor till att samla in en miljon påsar skräp från omgivningen. Vasa deltar också i kampanjen tillsammans med över 140 städer och kommuner. De insamlade soppåsarna anges på kampanjsajten vid den egna orten. Kom med och gör Vasa till Finlands snyggaste stad!

Tehdään Vaasasta Suomen siistein kaupunki – Miljoona roskapussia -kampanja innostaa keräämään roskia ympäristöstä29.3.2023 13:16:11 EEST | Tiedote

Yle järjestää tänä keväänä valtakunnallisen Miljoona roskapussia -kampanjan, jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskaa. Myös Vaasa on mukana kampanjassa yhdessä yli 140 kaupungin ja kunnan kanssa. Kerätyt roskapussit merkitään kampanjasivustolle oman paikkakunnan kohdalle. Tule mukaan tekemään Vaasasta Suomen siistein kaupunki!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum