Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Stadin safkan hävikkiruokaterminaali aloittaa toimintansa

Jaa

Hävikkiruokaterminaali aloittaa toimintansa vaiheittain joulukuussa. Tapulikaupungissa sijaitseva hävikkiruokaterminaali on osa Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän Stadin safka -yhteistyötä, joka keskittyy helsinkiläisen ruoka-aputoiminnan kehittämiseen eri toimijoiden kanssa.

Hävikkiruokaterminaali hyödyntää kaupunkilaisten hyväksi sellaista ruokaa, joka muuten menisi hukkaan. Hävikkiruoka saadaan lahjoituksina muun muassa kaupoista, tukuista ja elintarviketehtaista. Terminaalissa lahjoitettu ruoka lajitellaan ja välivarastoidaan. Hävikkiruokaterminaali työllistää helsinkiläisiä työnhakijoita autonkuljettajiksi ja varastonhoitajiksi.

Ruoka kuljetetaan terminaalista helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille, jotka tarjoavat sen ihmisille eteenpäin muun muassa ruokakasseina, yhteisölounaina ja välipaloina. Tässä verkostossa on mukana järjestöjä, seurakuntia ja kaupungin toimipisteitä. Terminaaliin ei tule omaa ruokajakoa, eli hävikkiruokaa ei jaeta terminaalista ihmisille suoraan.

”Aloitamme terminaalin toiminnan vaiheittain tämän vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa. Alkuvaiheessa toiminta käynnistetään jo pilotointivaiheessa mukana olleiden lahjoittajien ja ruoka-aputoimijoiden kanssa. Ensi vuonna laajennamme toimintaa ja otamme mukaan uusia lahjoittajia ja ruoka-apua tarjoavia toimijoita”, sanoo projektipäällikkö Anni Heinälä Helsingin kaupungilta.

Hävikkiterminaalin perustaminen on osa Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteistä ruoka-avun kehittämishanketta. Vuoden 2021 alusta kehittämishankkeen toiminta jatkuu vakituisena toimintana Stadin safka –nimen alla. Hävikkiruokaterminaalin lisäksi Stadin safka tukee helsinkiläisiä ruoka-aputoimijoita oman toimintansa kehittämisessä. Tavoitteena on tuoda palveluja lähemmäs ruoka-apua, lisätä ihmisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä tehdä helsinkiläisestä ruoka-avusta monipuolisempaa.

”On todella hienoa, että uuden hävikkiterminaalin myötä hävikkiruoka saadaan paremmin käyttöön ja sitä tarvitseville. Olemme jo pidemmän aikaa valmistelleet tätä yhdessä kaikkien ruoka-aputoimijoiden kanssa. Tästä tärkeästä uudistuksesta hyötyvät niin useat ruoka-avun toimijat kuin ennen kaikkea ne kaupunkilaiset, jotka tarvitsevat ruoka-apua. On hyvin tärkeää, että Helsinki tukee ruoka-avun toimijoita, ja korona-ajan epävarmuudessa ruoka-avun merkitys on vain korostunut”, sanoo Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa.

Hävikki- ja ylijäämäruoan hyödyntäminen on myös osa Helsingin jakamis- ja kiertotalouden edistämisen tavoitteita. Keskitetty hävikkilogistiikka vähentää myös hävikkiruuan varastoinnista ja kuljetuksista syntyviä päästöjä. Näiden vuoksi hävikkiruokaterminaali kytkeytyy myös Hiilineutraali Helsinki 2035 -päästövähennystavoitteeseen.

Lisätietoja:

Anni Heinälä
Projektipäällikkö, ruoka-avun kehittäminen
Helsingin kaupunki
p. 09 31024670​, anni.heinala@hel.fi

Lue lisää: www.hel.fi/stadinsafka

Kuva: Laura Mäkelä

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Ole tukena kuin Jarkko – sinäkin voit auttaa lapsia, nuoria ja perheitä11.1.2021 12:24:46 EETTiedote

Tällä viikolla (11. –17.1.) tuodaan sosiaalisessa mediassa näkyväksi lasten, nuorten ja perheiden parissa tehtävää vapaaehtoistyötä aihetunnisteilla #olentukena #jagstöder. Kampanjan ovat ideoineet Ehjä ry, Helsingin Diakonissalaitos, Helsingin kaupunki, Oma Kamu ry, Pelastakaa Lapset ry, Perhehoitoliitto ry, Pienperheyhdistys ry, Vantaan kaupunki sekä Yhteiset lapsemme ry. Vapaaehtoinen on luotettava ja turvallinen aikuinen ystävä, joka tarjoaa tukea, aikaa ja välittävää läsnäoloa. Vapaaehtoistoiminnassa mukana oleva Jarkko halusi jakaa tarinansa kaikille, jotka miettivät, miten voisivat auttaa lapsia, nuoria ja perheitä. ”Istun ratikassa ja mietin, että asiani ovat melko kivasti. Minulla on perhe ja työ sekä mieleisiä harrastuksia ja kavereita. Pohdin, olisiko jotain, mitä voisin tehdä, jotta joku toinenkin voisi joskus ajatella, että hänen asiansa ovat melko hyvin. Tästä ajatuksesta inspiroituneena tutkin mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistyötä. Päätän, että haluaisin olla tukena lap

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme