Stadin safkan hävikkiruokaterminaali aloittaa toimintansa

Hävikkiruokaterminaali aloittaa toimintansa vaiheittain joulukuussa. Tapulikaupungissa sijaitseva hävikkiruokaterminaali on osa Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän Stadin safka -yhteistyötä, joka keskittyy helsinkiläisen ruoka-aputoiminnan kehittämiseen eri toimijoiden kanssa.
Hävikkiruokaterminaali hyödyntää kaupunkilaisten hyväksi sellaista ruokaa, joka muuten menisi hukkaan. Hävikkiruoka saadaan lahjoituksina muun muassa kaupoista, tukuista ja elintarviketehtaista. Terminaalissa lahjoitettu ruoka lajitellaan ja välivarastoidaan. Hävikkiruokaterminaali työllistää helsinkiläisiä työnhakijoita autonkuljettajiksi ja varastonhoitajiksi.
Ruoka kuljetetaan terminaalista helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille, jotka tarjoavat sen ihmisille eteenpäin muun muassa ruokakasseina, yhteisölounaina ja välipaloina. Tässä verkostossa on mukana järjestöjä, seurakuntia ja kaupungin toimipisteitä. Terminaaliin ei tule omaa ruokajakoa, eli hävikkiruokaa ei jaeta terminaalista ihmisille suoraan.
”Aloitamme terminaalin toiminnan vaiheittain tämän vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa. Alkuvaiheessa toiminta käynnistetään jo pilotointivaiheessa mukana olleiden lahjoittajien ja ruoka-aputoimijoiden kanssa. Ensi vuonna laajennamme toimintaa ja otamme mukaan uusia lahjoittajia ja ruoka-apua tarjoavia toimijoita”, sanoo projektipäällikkö Anni Heinälä Helsingin kaupungilta.
Hävikkiterminaalin perustaminen on osa Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteistä ruoka-avun kehittämishanketta. Vuoden 2021 alusta kehittämishankkeen toiminta jatkuu vakituisena toimintana Stadin safka –nimen alla. Hävikkiruokaterminaalin lisäksi Stadin safka tukee helsinkiläisiä ruoka-aputoimijoita oman toimintansa kehittämisessä. Tavoitteena on tuoda palveluja lähemmäs ruoka-apua, lisätä ihmisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä tehdä helsinkiläisestä ruoka-avusta monipuolisempaa.
”On todella hienoa, että uuden hävikkiterminaalin myötä hävikkiruoka saadaan paremmin käyttöön ja sitä tarvitseville. Olemme jo pidemmän aikaa valmistelleet tätä yhdessä kaikkien ruoka-aputoimijoiden kanssa. Tästä tärkeästä uudistuksesta hyötyvät niin useat ruoka-avun toimijat kuin ennen kaikkea ne kaupunkilaiset, jotka tarvitsevat ruoka-apua. On hyvin tärkeää, että Helsinki tukee ruoka-avun toimijoita, ja korona-ajan epävarmuudessa ruoka-avun merkitys on vain korostunut”, sanoo Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa.
Hävikki- ja ylijäämäruoan hyödyntäminen on myös osa Helsingin jakamis- ja kiertotalouden edistämisen tavoitteita. Keskitetty hävikkilogistiikka vähentää myös hävikkiruuan varastoinnista ja kuljetuksista syntyviä päästöjä. Näiden vuoksi hävikkiruokaterminaali kytkeytyy myös Hiilineutraali Helsinki 2035 -päästövähennystavoitteeseen.
Lisätietoja:
Anni Heinälä
Projektipäällikkö, ruoka-avun kehittäminen
Helsingin kaupunki
p. 09 31024670, anni.heinala@hel.fi
Lue lisää: www.hel.fi/stadinsafka
Kuva: Laura Mäkelä
Yhteyshenkilöt
Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240
Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885
Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki
09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sotepe
Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Höstens influensa- och coronavaccinering börjar i Helsingfors i slutet av september16.9.2025 13:27:40 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stad erbjuder avgiftsfria influensa- och coronavaccinationer till personer som omfattas av vaccinationsrekommendationen från Institutet för hälsa och välfärd (THL). Vaccinationerna ges stegvis enligt åldersgrupp och endast med tidsbeställning.
Syksyn influenssa- ja koronarokotukset alkavat Helsingissä syyskuun lopulla16.9.2025 13:27:40 EEST | Tiedote
Helsinki tarjoaa maksuttomia influenssa- ja koronarokotuksia henkilöille, jotka kuuluvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotussuosituksen piiriin. Rokotuksia annetaan porrastetusti ikäryhmittäin ja vain ajanvarauksella.
Ta reda på hur din livsstil påverkar din risk för att bli sjuk11.9.2025 12:35:55 EEST | Pressmeddelande
MedicubeX-självmätningspunkterna och Omaolo-hälsokontrollen fungerar nu tillsammans. Genom att först göra mätningar och sedan en hälsokontroll på samma enhet kan du ta reda på hur exempelvis ditt psykiska välbefinnande och din livsstil påverkar din beräknade livslängd och din risk för att bli sjuk. Kontrollen ger dig en omfattande rapport om din hälsa.
Selvitä miten elintapasi vaikuttavat riskiisi sairastua11.9.2025 12:35:55 EEST | Tiedote
MedicubeX-itsemittauspisteet ja Omaolo-terveystarkastus toimivat nyt yhdessä. Tekemällä ensin mittaukset ja sitten samalla laitteella terveystarkastuksen voit selvittää, miten esimerkiksi henkinen hyvinvointisi ja elintapasi vaikuttavat arvioituun elinikääsi ja riskiisi sairastua. Tarkastus antaa kattavan raportin terveydentilastasi.
Hoitohenkilökunnan ammattitaito, asiantuntemus ja ystävällisyys kerää kiitosta asiakkailta11.9.2025 09:28:12 EEST | Tiedote
Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelujen suosittelulukema jatkaa korkealla tasolla. Erityisesti puhelinpalveluiden suosittelu on parantunut päivystysavussa, vammaisneuvonnassa ja neuvoloiden keskitetyssä ajanvaraus- ja neuvontapuhelimessa. Eniten palautteita on annettu terveys- ja päihdepalveluissa, joissa kiitosta ovat saaneet henkilökunnan toiminta ja palvelun saatavuus.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme