Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Stadin silakkamarkkinat täyttävät Kauppatorin koko perheen ohjelmalla

Jaa

Viikon mittaisia Stadin Silakkamarkkinoita vietetään 1.–7. lokakuuta Helsingissä. Kauppatori, Kolera-Allas ja Lyypekinlaituri täyttyvät kalastajista, syyssesongin herkuista, musiikista ja kokoperheen ohjelmasta. Silakkamarkkinat ovat avoinna sunnuntaista perjantaihin 1.–6. lokakuuta klo 7–19 ja lauantaina 7. lokakuuta klo 7–15.

Silakkamyyjä viime vuoden markkinoilta. Kuvaaja: Eetu Ahanen
Silakkamyyjä viime vuoden markkinoilta. Kuvaaja: Eetu Ahanen

Silakkamarkkinoiden sydän ovat kymmenet kalastajat, jotka rantautuvat Kauppatorille viikon ajaksi. Veden kielelle nostattavat perinteiset maustesilakat sekä kirjava valikoima silakkamarinadeja pihlajanmarjasta punapippuriin.

Tämän vuoden markkinoilla on mukana 30 kalastajaa, joista puolet saapuu Kauppatorille veneellä ja puolet myy silakkaa mökeissä. Omia saaristolaisherkkujaan tarjoilevat torilaitureilla myös perinnepurjelaivat Albanus, Vivan, Olga, Valborg ja Joanna Saturna. Ohjelmassa on tänä vuonna muun muassa toritanssit, elokuvailta, silakkapyöräilyä, Instawalk-valokuvakävelyä ja kalastusta.

Avajaissunnuntaina 1.10. ohjelmassa silakkamaistelua, silakkasoutua ja toritanssia

Avajaissunnuntaiksi Kauppatorille nousee juhlateltta, jonka ohjelma on kaikille avointa ja maksutonta. Stadin Silakkamarkkinat avataan klo 11 apulaispormestari Anni Sinnemäen tervehdyksellä. Avajaispäivän juontaa Yle Puheen Huoltamo-ohjelmasta tuttu toimittaja ja aito saaristolaistyttö Tiina Lundberg.

Perinteinen silakkaraati kokoontuu juhlateltassa klo 11.30. Kilpailussa on kaksi sarjaa, maustesilakat ja silakkayllätykset, joita maistelevat ruokabloggaaja Jella Bertell, Monoclen toimittaja Petri Burtsov, Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön johtaja Seija Kurunmäki, eduskunnan puhemies Maria Lohela, Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki sekä ravintola Hietan keittiömestari Ali Toppinen. Raadin maistelutyön jälkeen Meri-Tuuli Väntsin juontama lasten oma raati antaa arvionsa vuoden silakkasaaliista klo 14.30. Yleisö pääsee maistamaan silakoita ja seuraamaan molempien raatien työskentelyä. Voittajat palkitaan juhlateltan lavalla klo 15.45.

Avajaispäivän ohjelmaan kuuluu perinteiseen tapaan myös Rotaryklubien järjestämä Silakkasoutu, joka on tänä vuonna samalla 100 suomalaista vesistötekoa -kampanjan loppuhuipennus, ja osa Suomi 100 -ohjelmaa. Silakkasoutu saapuu Vironaltaalle noin klo 12, Helsingin Suomalaisen Klubin puhallinorkesterin tahdittamana. Soutamassa on 16 kirkkovenettä ja yli 250 soutajaa ympäri Eurooppaa. Italiasta on 15 hengen joukkue, ja eri puolilta maailmaa on 27 rotaryvaihto-oppilasta.

Kauppatorille kerääntyy avajaispäivänä kalastajamökkien ja -veneiden lisäksi kahviloita. Hanuristi Seija Vesterinen luo soitollaan tunnelmaa klo 11–15. Lyypekinlaiturin teltoissa on koko päivän aikana kala-aiheista ohjelmaa Seabin -meriroskiksesta lahnaburgereihin ja saariston lähikalahankkeen esittelystä Helsingin merelliseen luontoon, retkikohteisiin ja liikuntamahdollisuuksiin. Myös Vanha Kauppahalli on auki klo 10-17. Helsinki-Helpit kiertelevät tapahtuma-alueella laatikkopyörällä opastamassa kävijöitä ja matkailijoita klo 10-15.

Päivä päättyy merellisiin toritansseihin klo 17-19, joissa tiskijukka Harri Hertell soittaa musiikkituulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä. Hänen levylautasellaan pyörii alkuperäisäänitteiltä iloisia valsseja, kohtalokkaita tangoja ja lennokkaita fokseja.

Viikon aikana luvassa valokuvakävelyä, silakkapyöräilyä sekä ötökkävisailua

Maanantaina klo 16.30–18.30 Helsingin kaupunkiympäristö järjestää yhdessä Kaupunginmuseon kanssa opastetun Instawalkin, eli Instagram-valokuvakävelyn, Kauppatorin alueelle. Kävelyllä kuvataan ainutlaatuista miljöötä sekä kuullaan merellisen Helsingin kehitystyöstä. Kierroksen lopuksi käydään kaupunginmuseossa. Museon Kuvaselaamosta löytyy lähes miljoona valokuvaa Helsingistä ja helsinkiläisten arjesta 1860-luvulta nykypäivään. Aikakoneessa Signe Branderin sadan vuoden takaiset valokuvat heräävät eloon uuden teknologian avulla.

Maanantaina sekä tiistaina klo 10–11.30 HELtours järjestää Silakkapyöräilyn, johon voi osallistua joko omalla tai lainapyörällä. Lähtö tapahtuu Kasarmitorilta, ja reitti kulkee Hietalahden, Eiran sekä Kaivopuiston kautta Kauppatorille, jossa retki jatkuu silakkamaistelun ja fiilistelyn merkeissä. Varsinainen pyöräilyosuus kestää noin tunnin. Jopon käyttöönsä haluavat voivat ilmoittautua osoitteeseen info@heltours.com. Omalla pyörällään kulkevien ei tarvitse ilmoittautua. 

Torstaina klo 18 käydään paneelikeskustelu Itämerestä ja sen jälkeen klo 19 katsotaan dokumenttielokuva Chasing Coral. Paneelin aiheena on Itämeren tila, tulevaisuus ja kestävä kehitys ja siihen osallistuvat muun muassa John Nurmisen säätiön Puhdas Itämeri –hankkeiden johtaja Marjukka Porvari sekä TwentyKnotsin Maria Mikkonen. Tapahtuman järjestää Nordic Ocean Watch Finland ja Allas Sea Pool.

Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden pisteellä on keskiviikkona, torstaina ja perjantaina mahdollista kokeilla kalastusta kaikin tarvittavin lainavälinein kello 9-12 ja 13–15.

Lyypekinlaiturin teltoissa on lisäksi koko viikon ajan tarjolla monenlaista ohjelmaa. Leviä ja äyriäisiä pääsee tutkimaan mikroskoopilla, ja ötökkätietouttaan voi testata merieliövisassa. Akvaariossa voi katsella Itämeren kaloja samalla kun oppii niistä lisää. Wärtsilän tapahtumateltalla on luvassa Seabin-meriroskiksen esittelyä, virtuaalista SUP-lautailua ja onnenpyörä.

Lisäksi kaupungintalon ravintolassa on katettu molempina tapahtumaviikonloppuina silakkabrunssi, joka saa vaikutteita saaristolaisperinteestä. Viikonlopun brunssipöydät täyttyvät Itämeren kalastajien parhaista antimista ja vastaleivotusta saaristolaisleivästä. Ravintola Vaelsasta saa jälleen silakkapizzaa.

Stadin Silakkamarkkinoiden aikana on myös käynnissä #ihansilakkana –kuvakisa, missä paras kuva voi voittaa lahjakortin kahden hengen silakkaillalliselle ravintola Salvessa. Postaa kivoin silakkahetkesi Instagramiin tunnuksella #ihansilakkana.

Lisätietoja saa verkosta:

Silakkamarkkinoiden ohjelma löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta www.stadinsilakkamarkkinat.fi.

Stadin Silakkamarkkinat Facebookissa ja Instagramissa

Instawalk-valokuvakävely Facebookissa  

Verkossa voi osallistua silakka-aiheiseen keskusteluun hashtageillä #stadinsilakkamarkkinat ja #ihansilakkana.

Kuvia tapahtumasta löytyy Stadin Silakkamarkkinoiden Facebook-sivuilta. Kuvaaja Eetu Ahanen: https://www.facebook.com/pg/stadinsilakkamarkkinat/photos/

Silakkamarkkinoiden julisteen ja esitteen on tänäkin vuonna suunnitellut kuvittaja Sanna Mander. Julisteita on jaossa yleisölle Kauppatorin juhlateltassa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Rautkallio-Salminen
Stadin silakkamarkkinoiden tuottaja
Kaupunkiympäristön toimiala
puh. 040 778 4106
laura.rautkalliosalminen@hel.fi

Kuvat

Silakkamyyjä viime vuoden markkinoilta. Kuvaaja: Eetu Ahanen
Silakkamyyjä viime vuoden markkinoilta. Kuvaaja: Eetu Ahanen
Lataa
Viime vuoden avajaispäivän tunnelmaa. Kuvaaja: Eetu Ahanen
Viime vuoden avajaispäivän tunnelmaa. Kuvaaja: Eetu Ahanen
Lataa
Sanna Manderin suunnittelema silakkamarkkinoiden juliste.
Sanna Manderin suunnittelema silakkamarkkinoiden juliste.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 14.6.201914.6.2019 16:21:42 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-06-14_Ylja_10_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 16.8.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/ Matti Miinalainen viestintäsuunnittelija Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala puh. 09 310 31520 matti.miinalainen@hel.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme