Vaasan kaupunki - Vasa stad

Stadsträdgården i Korsnäståget blir invånarnas gröna oas 

Dela

Vasa stads mål är att vara klimatneutralt på 2020-talet. Vi förverkligar nu vasabornas idéer om ett mera hållbart stadsliv i projektet Invånarenergiska Vasa. Det första försöket gäller anläggande av en stadsträdgård i Korsnäståget.

Bild: Vasa stad / Susanna Saari
Bild: Vasa stad / Susanna Saari

Korsnästågets invånare har önskat odlingslådor till området. Under våren och sommaren genomförs en odlingslådträdgård i Korsnäståget, på gården till Byacentret Gullmo, och detta förstärker ett hållbart stadsliv. Närområdets invånare och kunder vid integrationsservicen bjöds med i odlargruppen. I vår sätter 19 odlare i gång i trädgården. 

- Trädgården främjar cirkulär ekonomi, och genom försöket stöds också invandrarnas integration och den sociala gemenskapen i området, berättar planerare Anni Toivanen

I maj deltar lådodlarna i två utbildningar, och sköter därefter under sommaren sina odlingslådor självständigt. I augusti samlas man för att fira en gemensam skördefest. 

Näringsämnena cirkulerar från bioavfall till bordet 

Verksamheten utvecklas tillsammans med invånare, lokala föreningar och avfallshanteringsbolaget Stormossen. 

Kommunernas avfallshanteringsbolag Ab Stormossen Oy bidrar med mulljorden i odlingslådorna. Den har producerats genom att bioavfallet från vasabornas hushåll och från matbutikerna har komposterats. På detta sätt återgår näringsämnena i det bortslängda bioavfallet till cirkulationen och odlingsväxterna växer livskraftiga i den näringsrika och närproducerade myllan.  

- För deltagarna i försöket ordnas handledning i hur var och en kan främja en hållbar cirkulär ekonomi genom att återvinna på rätt sätt. Odlingslådträdgården blir en grön oas i Korsnäståget, där utöver invånarna också pollinerarna trivs, beskriver Toivanen. 

I höst koncentrerar man sig på barnens påverkningsmöjligheter 

I det av miljöministeriet finansierade projektet Invånarenergiska Vasa står ett försök där målgruppen är barnen i turen i höst. 

- Vi utvecklar barnens påverkningsmöjligheter och syftet är att få barnens röst att höras bättre i stadens beslutsfattande om en hållbar utveckling. Försöket planeras ännu och mera information är på kommande närmare hösten, berättar Toivanen.

Städerna och kommunerna har en viktig roll när det gäller att främja grön omställning. På motsvarande sätt intar stadsborna en nyckelställning då det gäller att komma med idéer om hur en hållbar livsstil kan se ut.  

Av försöken i projektet Invånarenergiska Vasa samlas det in lärdomar som omvandlas till verksamhetsmodeller för Vasa stad och de kan också kopieras av andra kommuner.  

Kontakter

planerare Anni Toivanen, tfn 040 621 1152, anni.toivanen@vaasa.fi 

Bilder

Bild: Vasa stad / Susanna Saari
Bild: Vasa stad / Susanna Saari
Ladda ned bild
Bild: Vasa stad / Susanna Saari
Bild: Vasa stad / Susanna Saari
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Personalrapporten 2021: satsningar på välbefinnandet och stödet för kompetensutveckling22.6.2022 15:20:33 EEST | Tiedote

Vasa stads personalrapport för 2021 har publicerats. Det skedde en stor omorganisering inom staden under 2021 då social- och hälsoservicen överfördes till välfärdsområdet. Coronaviruspandemin var fortfarande över oss och även rekommendationen om distansarbete fortsatte att gälla, vilket förde med sig utmaningar för verksamheten och påverkade gemenskapsandan men ökade också välbefinnandet och flexibiliteten i arbetet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum